×
Chickslovefood

Hi, welkom op Chickslovefood!

Wij zorgen voor je dagelijkse inspiratie voor snelle recepten met weinig ingrediënten. Dat doen we op deze website, via onze social media kanalen en met onze kookboeken! Enjoy! Liefs, Nina & Elise

Bloggen doe je zo #1: een foodblog starten

Yes, hiep hiep hoera, we bestaan vandaag 5 jaar! Chickslovefood.com is 5 jaar in de lucht :). En inmiddels ben ik -jawel- professioneel blogger. Of nou ja, eigenlijk nu wel meer dan dat. Bloggen is een onderdeel van ons bedrijf. We maken ook boeken, nemen filmpjes op, hosten events, geven workshops… Maar ons main thing én waar de meeste mensen ons van kennen is – juist ja – ons foodblog: Chickslovefood.com. Op onze vijfde verjaardag ga ik je er meer over vertellen!

ChickslovefoodKantoor1

Elise en ik krijgen vaak vragen over ons beroep. Hoe begin je een blog? Hoe word je groot? Wat is jullie verdienmodel? Word je rijk van bloggen? Om al jullie vragen te beantwoorden plaats ik deze maand 3 artikelen die antwoorden geven.

Vandaag vertel ik hoe je een blog begint én hoe wij dat dus hebben aangepakt. De volgende keer gaat over hoe je geld kunt verdienen met je blog. De laatste aflevering in deze reeks gaat in op het professionaliseren van je blog; daarin leg ik uit hoe wij omgaan met bepaalde advertenties en aanvragen voor commerciële uitingen op ons blog. Oké, genoeg gekletst, here we go: alles over een foodblog starten.

1. Bedenk precies wat je wilt
Als je gewoon af en toe voor de lol iets online wilt zetten, moet je echt totaal lekker je gevoel volgen. Maar wil je écht wat maken van je blog en veel lezers verzamelen bedenk dan liever niet ‘iets met eten’. Of ‘gewoon soms recepten’. Maak een afgebakend plan voor je blog. Elise en ik wisten vanaf dag één wat er op ons blog zou komen, en wat niet. Een foodblog met supersimpele, makkelijke, no nonsense recepten (de belangrijkste pijler), af en toe recensies (pijler 2), en leuke foodartikelen en -filmpjes (pijler 3). En zo zijn we nog steeds. Jep, nog best wel een breed concept, maar heel eerlijk: dat konden en kunnen we maken omdat we één van de allereerste Nederlandse foodblogs waren. Als je nu begint is het best wel moeilijk om je plekje in foodblogland te veroveren. Waar ben jij echt goed in? Wat vind jij echt lekker? Onderscheid je! En nog steeds scherpen wij ons plan aan, hoor. Je moet iets unieks hebben, onderscheidend zijn. We hebben een concept en dat staat als een huis. Iedereen weet: op maandag een Skinny Six, op dinsdag een 5 or less, op woensdagmiddag een Kids-recept, op zondag Sinner Sunday. En ons unique selling point: we maken er een sport van om met weinig ingrediënten lekkere, no nonsense recepten te maken. Inmiddels een heel concreet concept. Wat wordt jouw unique selling point?

2. Begin om de goede reden
Wel even een aanvulling op nummer 1: begin omdat je koken het leukste ever vindt en omdat het je geweldig lijkt om online je recepten te delen. Ik ben van mening dat dat de enige goede reden is. Koken moet je passie zijn. Hoe vaak we geen mailtjes hebben gehad van meiden: ‘Hoi, ik heb nu sinds een maand een foodblog, wanneer ga ik geld verdienen?’ Dat moet absoluut niet je drijfveer zijn. Wij wisten niet eens dat je geld kon verdienen met bloggen toen we begonnen, joh. We wilden gewoon heel graag een leuk online foodplatform neerzetten, meer niet. Doe iets wat je passie is en waar je helemaal voor wilt gaan, dan komen die bezoekers en dus het geld vanzelf.

3. Bedenk een catchy naam
We waren in shock toen we ruim 5 jaar geleden ontdekten dat Chickslovefood nog vrij was. Zowel de .nl als de .com. Zo’n goede naam, en nog niemand had ‘m geclaimed! Of de naam van jouw keuze nog vrij is kun je bijvoorbeeld hier checken. Bedenk iets wat duidelijk is, blijft hangen, een beetje de lading dekt… En idealiter: gewoon alleen .nl of .com op het einde heeft. Niet ikeetlekker.blogspot.nl of inninaskeuken.wordpress.com. Dat klinkt echt wat minder professioneel en hoe leuk, mooi en lekker de inhoud van jouw blog ook zal zijn, het kan wel mensen afschrikken. Zodra je dé naam hebt gevonden, registeer je ‘m. Wij hebben dat via Hostnet gedaan, het wijst zich allemaal vanzelf op die site, maar je hebt heel veel van zulke sites.

4. Laat een ontwerp maken of kies een mooi bestaand thema
Oké, je hebt een plan én je hebt een url geclaimed. Nu moet er nog een site gemaakt worden, en die moet in de lucht. Hoe dan??? Elise en ik hadden geeeeen idee. Nu hoorde ik via Bart over een jongen die goed is in simpele websites maken (indien geïnteresseerd, mail ons maar even, haha, he is still available ;)). Een student (toen nog) die het als bijbaan heeft. We hebben niets meer gedaan dan hem laten zien (gewoon op een A4tje gekleurd) hoe we onze site ongeveer zouden willen, en toen heeft hij hem gemaakt en geregeld dat -ie de lucht in ging. Hoe dat allemaal werkt is nog steeds een ver van mijn bed-show, haha. iets met servers en codes en zo. Inmiddels hebben we een nieuw design, gemaakt door een professioneel bedrijf, maar we zijn heel lang heel blij geweest met ons eerste design. Als je wat van html weet kun je het ook zelf doen. En wat óók nog kan: je kunt met een heel simpel ‘bouwpakket’ bijvoorbeeld van Hostnet zelf aan de slag, maar dan heb je wat minder keuzes. Dan kun je de site niet aanpassen hoe je het zelf wilt. We hebben een site in het programma WordPress, daarmee vullen wij hem dus ‘aan de achterkant’. Een prima en fijn ‘content management systeem’ zoals dat dan heet.

5. Spread the word
Oké, je site is in de lucht en je hebt de eerste artikeltjes erop gezet. Ga nu aan íedereen vertellen dat -ie er is! Ik heb mijn hele familie en al m’n vriendinnen en kennissen gemaild zodra de eerste artikeltjes op Chickslovefood.com stonden. Misschien kun je flyers ophangen op je school, of op het prikbord van je sportclub? Er zijn op Facebook ook speciale foodblog-groepen waar je je kunt aanmelden en je allerlei tips & tricks kunt leren van andere foodbloggers, onder meer om zichtbaarder te worden. Een don’t: ga niet hopeloos op andere blogs reageren en laat dan in het tekstveld onder je naam ook nog eens 3x je url vallen. Ga uit van je eigen kracht.

6. Wees fanatiek
Het allerbelangrijkste: houd vol. Als je gewoon voor de leuk een beetje wilt bloggen af en toe, ga dan alsjeblieft geen druk op jezelf leggen. Maar als je als doel voor ogen hebt een groot foodblog te worden, misschien wel zo groot dat je er geld mee kunt gaan verdienen, werk dan als een malle. In het begin hebben Elise en ik allebei onze artikelen gewoon naast onze normale baan geschreven. Dag in dag uit. We hebben in ruim 5 jaar nog geen enkele dag gemist. Ja, dat betekent wel eens dat we er extra vroeg voor moesten opstaan, het ‘s avonds na een etentje nog moesten doen, of in het weekend. En nog steeds wel eens. Maar iedere dag kwam en komt er leuke, nieuwe content online. Met steeds betere teksten én mooiere foto’s. Het is aanpoten, maar als je je bezoekers aan je wilt binden, moet je blijven publiceren. Het heeft ons gebracht waar we nu zijn: fulltime bezig met Chickslovefood in ons eigen kantoor (foto hierboven = contract voor kantoor tekenen), met onze rots in de branding Laura als volwaardig medewerker, stagiaires en de mogelijkheid om af en toe een freelancer in te huren. Don’t give up! #lovemyjob.

JE KUNT NÚ ONS TWEEDE BOEK: HET SKINNY SIX KOOKBOEK KOPEN, KLIK HIER! ENNE, HEB JE ONS EERSTE BOEK NOG NIET? DE TIENDE DRUK IS BINNEN! BESTEL ‘M SNEL, KLIK HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAMFACEBOOKTWITTER EN YOUTUBE!

Dit recept is geschreven op 01-09-2016

Word gratis member

Sla al je favoriete recepten op in je eigen account én krijg toegang tot de mooiste member only deals!

Word gratis member