×
Chickslovefood

Hi, welkom op Chickslovefood!

Wij zorgen voor je dagelijkse inspiratie voor snelle recepten met weinig ingrediënten. Dat doen we op deze website, via onze social media kanalen en met onze kookboeken! Enjoy! Liefs, Nina & Elise

3x vleesvervangers

Aardappels, groente, vlees. Als je denkt aan de Nederlandse, traditionele keuken dan denk je daar misschien aan. Of aan stamppot.  Inmiddels zijn wij niet meer gebonden aan elke avond een AVG’tje. Steeds meer ‘tropische’ producten worden ons land ingevlogen. Gekke groentjes, zoete aardappels. Maar ook vervangers voor ons normale stukje vlees. En echt niet dat alleen vegetariërs deze producten eten, hoor. Ze zijn voor iedereen lekker! Ken jij deze drie vleesvervangers al?

tofu, tempeh, seitan

(bron: http://backonpointe.tumblr.com)

Vleesvervangers hadden vroeger een beetje een grijzenwollensokken imago. Maar die tijd is over! Niemand staat er meer van te kijken als jij ‘s avonds in plaats van gehakt in jouw wrap wat scrambled tofu serveert. Daar gaan we!

Tofu
Tofu werd voor het eerst gemaakt in China zo’n 2000 jaar geleden (!). Tofu wordt gemaakt van sojabonen en zoals kaas gemaakt wordt van melk wordt tofu gemaakt van sojamelk. Eigenlijk is tofu dus sojakaas. Je koopt zo’n zacht, wit blok bij de natuurwinkel of toko. Maar de normale naturel tofu is inmiddels ook bij iedere gewone supermarkt te koop.

Tofu heeft van zichzelf een neutrale smaak en is daardoor niet zo bijzonder mits je er iets mee doet. The key? Spice it! Juist omdat het zo’n neutrale smaak heeft neemt tofu makkelijk de smaak van andere ingrediënten over. Denk aan een marinade van bijvoorbeeld sojasaus, gember, specerijen, uitjes, pepertjes en ga zo maar door. Snijd de tofu in blokjes en zet deze samen met de marinade paar uur in de koelkast. Daarna lekker knapperig bakken of eventjes frituren. Je kunt ook gerookte tofu kopen, of tofu met kruiden erdoor. Lekker!

Kijk maar eens hier en hier voor twee lekkere tofu-recepten.

Tempeh
Tempeh wordt net als tofu ook gemaakt van sojabonen. Tempeh is, in tegenstelling tot tofu, gefermenteerd; het is in aanraking geweest met een schimmel om er tempeh van te kunnen maken. Klinkt vies? Is heerlijk! Andere gefermenteerde sojaproducten zijn natto, miso en tamari. Door de schimmel binden de sojabonen zich aan elkaar tot een vaste koek. Je koopt het in de natuurwinkel of bij de toko.

Tempeh is een stuk vaster dan tofu, je ziet de boontjes echt nog zitten. Tempeh is heel voedzaam. Het heeft een hoog eiwitgehalte en bevat daarnaast veel vitaminen en mineralen. Iedereen die wel eens in Indonesië is geweest of Indonesisch eten eet, weet: Damn, tempeh kan zo goddelijk smaken! Sweet and sour tempeh bijvoorbeeld… oeh la la! Je kunt tempeh bakken, frituren of bijvoorbeeld in een sausje van kokosmelk laten klaarstomen. Of op een Surinaams broodje eten, ook lekker!

Dit recept met tempeh is echt smullen!

Seitan
Seitan komt uit Japan en bestaat uit de woorden ‘sei’ wat ‘gemaakt van’ betekent en van het woord ‘tan’ wat betekent ‘eiwitten’. Kortom: gemaakt van eiwitten. Het wordt gemaakt van tarwemeel en water. Je koopt het bij de natuurwinkel of toko.

Seitan wordt vaak gezien als een gezond alternatief op het eten van vlees en vis, het lijkt ook echt wel een beetje op vlees.  Een vleesvervanger zonder chlosterol, met meer eiwitten dan vlees of vis en met weinig vet. Jammer genoeg is seitan niet geschikt voor mensen met een gluten-allergie. Seitan is lekker in de pasta, op de barbeque… en wat dacht je van springrolls met seitan of seitan-empenada’s? Opties, opties, opties!

Wat is jouw favo vleesvervanger?

LIKE JE ONS? KLIK HIER!

VOLG ONS OP INSTAGRAM EN TWITTER!

Tempeh

Mmm, een heerlijk tempeh kostje. Je vindt dit recept hier.

Tofu

Salade met tofu! Klik hier.

Dit recept is geschreven op 17-04-2014

Word gratis member

Sla al je favoriete recepten op in je eigen account én krijg toegang tot de mooiste member only deals!

Word gratis member