12x wist-je-datjes over koffie

Een paar weken geleden was ik met Philips in Bologna om te vieren dat Saeco (een merk van Philips) 30 jaar bestaat. Daarom namen we een kijkje te nemen bij de fabriek én hoorde ik alles over de nieuwe espressomachines, wauw! Een paar dagen héérlijk genieten van de Italiaanse zon, het overheerlijke eten en natuurlijk: koffie! Want daar zijn de Italianen goed in. Maar ook in Nederland wordt koffie steeds belangrijker. Zelf ga ik het liefst iedere dag een goede cappuccino drinken in een leuk koffietentje en gelukkig zijn die inmiddels op iedere straathoek te vinden in de grotere steden. I love it!

mok3

Ook thuis ga ik inmiddels graag aan de slag om iets van m’n koffietje te maken. Het echte Italiaanse gevoel met een geurige koffie, een lekker dikke laag schuim én een jummy koekje. Na mijn reisje naar Bologna ben ik een echte koffiekenner. Zo weet ik bijvoorbeeld dat het schoonmaken van de machine heel belangrijk is voor de smaak, maar dat dit echt geen gedoe meer is door de nieuwe filters en technologieën van Saeco. Ben benieuwd hoeveel jij al weet! 🙂

12x wist je dat…

1. Wij in Nederland gemiddeld zo’n 4,5 kopje koffie per persoon per dag drinken?

2. En hoe noordelijker in Europa, hoe meer koffie er per dag gedronken wordt? Grappig toch, dat wij dus meer koffie drinken dan in Italië.

3. Geur echt heel erg belangrijk is voor hoe we koffie beleven. Een goede geur zorgt ervoor dat we de koffie gelijk een stuk lekkerder vinden, en is dus nog belangrijker dan smaak.

4. Geur en smaak hand in hand gaan. Want hoe verser de koffie, hoe beter de geur. Maar ook: hoe beter de smaak! Wanneer je zelf koffie maakt met verse espressobonen krijg je een heerlijke geurige, smaakvolle koffie.

5. Melk bijna het belangrijkste is bij het maken van een goede cappuccino? Om de smaak het beste naar voren te laten komen moet je melk met een neutrale smaak nemen. Met amandelmelk bijvoorbeeld verandert de smaak van de koffie heel erg. Verse, volle melk heeft geen bijsmaak en is daarbij ook perfect voor een dikke schuimlaag.

6.  Je met de espressomachines van Saeco elke koffie kunt zetten die je maar wilt? Espresso, cappuccino, latte macciato, you name it. Er is zelfs een app waarmee je ieder drankje helemaal kunt aanpassen naar wat jij lekker vindt. Hoe handig! Klik hier voor meer info.

7. In Italië, als ultiem traditioneel koffieland, cappuccino vaak wordt gedronken als onderdeel van het ontbijt? En dan samen met een croissant. Mmm, hoe bedoel je fijn begin van de dag?

8. Donkere koffiebonen sneller verbranden en daarom minder sterke koffie geven?

9. En je daarom dus ook lichte koffie moet drinken als je een caffeïneshot nodig hebt? Namelijk, hoe donkerder de koffie gebrand wordt, hoe meer de hoeveelheid cafeïne daalt.

10. Er ook een espresso macchiato bestaat? Dit is een normale espresso, maar dan met een eetlepel warme geschuimde melk erop. Geeft net een speciale touch, leuk!

11. Er heerlijke Italiaanse koekjes zijn die perfect smaken bij een kopje koffie? The Italians love something sweet! Amandel is een smaak die terugkomt in koffie en daarom wordt dit ook gebruikt in een koekje. Zin om te bakken? Maak dan deze simpele, fijne variant met pistache.

12. Wij ook een héle leuke koffiemok verkopen? Voor een goede bak koffie is -ie perfect, want er past lekker veel in! 🙂 Klik hier!

DE ZESDE DRUK VAN ONS KOOKBOEK IS BINNEN! BESTEL ‘M SNEL, KLIK HIER!

LIKE JE ONS? KLIK HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAM EN  TWITTER

Bologna
PISTACHE-AMARETTI-KOEKJES4

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

8 reacties

Charlotte -

Hi meiden,

Dit klopt niet : ‘9. En je daarom dus ook lichte koffie moet drinken als je een caffeïneshot nodig hebt? Namelijk, hoe donkerder de koffie gebrand wordt, hoe meer de hoeveelheid cafeïne daalt.’

De branding heeft geen effect op de hoeveelheid caffeine in een boon. Enkel wanneer (gemalen)bonen in contact zijn met water geven zij cafeïne af, in een espresso zit dus ook veel minder cafeïne dan in filter koffie. Zo kan ook op een natuurlijke manier decaf koffie gemaakt worden (warm water + Co2).

Wat wel nog onderling verschil maakt in bonen is of het tot de arabica of robusta familie behoort, in robusta bonen zit wel iets meer cafeïne. Wellicht dat dit wordt bedoelt, omdat robusta een meer bittere en donkere smaak heeft?

Paul Oosten (Geur van Maillard) -

De link naar de leuke koffiemokken werkt niet: 404

hannah -

Ben ik de enige die 4,5 gemiddeld per persoon per dag echt behoorlijk twijfelachtig vindt? Dit zou betekenen dat er behoorlijk veel mensen meer dan 4,5 kopjes koffie per dag zouden drinken om te compenseren voor de grote groepen mensen die überhaupt geen koffie drinken. Volgens mij drink je jezelf dan echt een hartaanval met 4,5 kopje koffie per dag per persoon gemiddeld.

Margot -

Leuk om te lezen. zelfs voor iemand ei geen koffie drinkt. 😉

Carolien - On a Healthy Adventure -

Leuke feitjes! De Italianen kunnen idd lekkere koekjes voor bij de koffie vinden. In de stad waar ik vroeger studeerde, was er een koffiebar uitgebaat door Italianen, zalige amandelkoekjes 🙂

beautifulday4makeup -

Daar zaten enkele feitjes tussen, waar ik nog geen weet van had

Lotte -

Leuk artikel! Ik ben gek op koffie:) Ik probeer er niet teveel van te drinken, maar ‘s ochtends, hmmm heerlijk. Verder wist ik al redelijk wat van al deze weetjes. Ik heb twee barista cursussen gedaan. Ik maak velen espressi, lungo’s en macchiato’s op mijn werk haha. Maar goold old koffie vind ik zelf toch wel heel fijn.

Eef -

Leuke weetjes! Wij hebben ook een Saeco thuis, zo fijn om ‘s morgens wakker te worden met een lekkere bak cappuccino 🙂

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube