×
Chickslovefood

Hi, welkom op Chickslovefood!

Wij zorgen voor je dagelijkse inspiratie voor snelle recepten met weinig ingrediënten. Dat doen we op deze website, via onze social media kanalen en met onze kookboeken! Enjoy! Liefs, Nina & Elise

Verschillende soorten meel: welke kies je?

Als je een trouwe volger bent van Chickslovefood, is het je wellicht ooit opgevallen dat we in bakrecepten vaak verschillende soorten meel gebruiken. Volkorenmeel, speltmeel, boekweitmeel… de keuze is reuze tegenwoordig! En dat is fijn, maar ook ingewikkeld. Wanneer en waarom kies je voor een bepaalde soort meel en wat is eigenlijk spelt-, boekweit- of amandelmeel?

Soorten meel

Meel vs bloem
Meel wordt oorspronkelijk gemaakt van graan, meestal is dit tarwe. Met ‘meel’ wordt daarom bijna altijd tarwemeel bedoeld, maar ‘graan’ is eigenlijk gewoon een verzamelwoord voor zaden en gewassen zoals tarwe, gerst, rogge en spelt. In principe kun je van iedere graansoort ‘meel’ maken. En van meel kun je weer bloem maken. Dat is gezeefde meel, veel fijner en zonder alle vezels. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om wit brood van te maken en bevat bijna geen voedingswaarden. Bloem zorgt voor de luchtigheid en de witte kleur, meel zorgt voor een vastere structuur. Wij gebruiken daarom vaak een combinatie van beide bij bijvoorbeeld het bakken van cake. Je krijgt dan een luchtige cake met toch de vezels die in meel zitten.

Volkorenmeel vs speltmeel
Volkorenmeel is het gezondste meel dat van tarwe gemaakt wordt. Hierbij wordt de gehele graankorrel gebruikt, dus juist ook de buitenkant waar alle vitaminen, mineralen en voedingsvezels in zitten. Speltmeel lijkt qua voedingswaarde heel erg op volkorenmeel. De een is daarom niet gezonder dan de ander. Wel moet spelt op een andere manier vermalen worden dan tarwe. Let trouwens op: speltmeel of -brood mag als spelt worden gekocht, ook als er slechts 20% spelt in zit. Check dus goed de labels! Spelt werkt in bakrecepten ook anders dan tarwe. Het is minder flexibel bij het kneden, rijst minder snel en is compacter. Ook wordt vaak beweerd dat spelt lichter verteerbaar zou zijn. Dit is niet wetenschappelijk aangetoond, maar het kan natuurlijk dat spelt beter op de maag valt dan tarwe. De keuze voor speltmeel heeft vaak te maken met een tarwe-intolerantie en de smaak, die anders is dan tarwe.

Haver-, mais- en roggemeel
Haver en rogge zijn ook beide een graansoort. Ze bevatten net als tarwe en spelt veel vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Mais daarentegen, ook een graansoort, bevat een stuk minder vezels en mineralen vergeleken met andere soorten maar is wel glutenvrij. Haver bevat een bepaald koolhydraat dat cholestrolverlagend is en is in principe glutenvrij. In de praktijk komt haver toch vaak in contact met glutenbevattende granen en mag daarom volgens de wet niet als glutenvrij worden bestempeld. Rogge is, vergeleken met alle andere granen, het meest duurzaam. Het heeft tijdens de productie het minste kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig.

Boekweitmeel
Dan is er nog boekweit. Boekweit is geen graansoort, maar de vruchtjes van boekweit lijken wel erg op die van graankorrels (boekweit wordt dan ook wel een pseudograan genoemd). Boekweitvruchtjes worden daarom op dezelfde manier verwerkt als graankorrels. Zo is er dus ook boekweitmeel. Boekweit bevat, in tegenstelling tot spelt, tarwe, rogge en haver geen gluten. Qua vitamines, mineralen en voedingsvezels is het wel vergelijkbaar met spelt- en volkorenmeel.

Andere soorten meel
Alles wat dus heel fijn vermalen kan worden, kan worden gebruikt als meel. Zo gebeurt dit ook steeds vaker met blanke amandelen (amandelmeel) en gedroogd en gemalen vlees van de kokosnoot (kokosmeel). Net als boekweit zijn deze twee geen graansoort en zijn ze glutenvrij. Voordeel: deze varianten zijn vergeleken met spelt, tarwe, haver, mais, rogge en boekweit, koolhydraatarm.

Oké, de meest gebruikte meelvarianten zijn nu gecoverd. Misschien dat je je nu afvraagt wat nou de gezondste meelvariant is. Dat antwoord is altijd lastig, want let je juist op eiwitten, koolhydraten of calorieën? Wij tellen eigenlijk geen calorieën, koolhydraten, eiwitten en andere voedingswaardes. Wél vinden we het belangrijk om gezond te eten. Omdat alle soorten (pseudo)granen hun voordelen hebben, variëren we daarom graag met verschillende soorten meel en hun smaak en structuur. Welke meelsoort gebruik je zelf het liefst?

JE KUNT NÚ ONS TWEEDE BOEK: HET SKINNY SIX KOOKBOEK KOPEN, KLIK HIER!
ENNE, HEB JE ONS EERSTE BOEK NOG NIET? DE NEGENDE DRUK IS BINNEN! BESTEL ‘M SNEL, KLIK HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAMFACEBOOKTWITTER EN YOUTUBE!

Soorten meel 2

Dit recept is geschreven op 09-03-2016

Word gratis member

Sla al je favoriete recepten op in je eigen account én krijg toegang tot de mooiste member only deals!

Word gratis member