Verschillende soorten meel: welke kies je?

Als je een trouwe volger bent van Chickslovefood, is het je wellicht ooit opgevallen dat we in bakrecepten vaak verschillende soorten meel gebruiken. Volkorenmeel, speltmeel, boekweitmeel… de keuze is reuze tegenwoordig! En dat is fijn, maar ook ingewikkeld. Wanneer en waarom kies je voor een bepaalde soort meel en wat is eigenlijk spelt-, boekweit- of amandelmeel?

Soorten meel

Meel vs bloem
Meel wordt oorspronkelijk gemaakt van graan, meestal is dit tarwe. Met ‘meel’ wordt daarom bijna altijd tarwemeel bedoeld, maar ‘graan’ is eigenlijk gewoon een verzamelwoord voor zaden en gewassen zoals tarwe, gerst, rogge en spelt. In principe kun je van iedere graansoort ‘meel’ maken. En van meel kun je weer bloem maken. Dat is gezeefde meel, veel fijner en zonder alle vezels. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om wit brood van te maken en bevat bijna geen voedingswaarden. Bloem zorgt voor de luchtigheid en de witte kleur, meel zorgt voor een vastere structuur. Wij gebruiken daarom vaak een combinatie van beide bij bijvoorbeeld het bakken van cake. Je krijgt dan een luchtige cake met toch de vezels die in meel zitten.

Volkorenmeel vs speltmeel
Volkorenmeel is het gezondste meel dat van tarwe gemaakt wordt. Hierbij wordt de gehele graankorrel gebruikt, dus juist ook de buitenkant waar alle vitaminen, mineralen en voedingsvezels in zitten. Speltmeel lijkt qua voedingswaarde heel erg op volkorenmeel. De een is daarom niet gezonder dan de ander. Wel moet spelt op een andere manier vermalen worden dan tarwe. Let trouwens op: speltmeel of -brood mag als spelt worden gekocht, ook als er slechts 20% spelt in zit. Check dus goed de labels! Spelt werkt in bakrecepten ook anders dan tarwe. Het is minder flexibel bij het kneden, rijst minder snel en is compacter. Ook wordt vaak beweerd dat spelt lichter verteerbaar zou zijn. Dit is niet wetenschappelijk aangetoond, maar het kan natuurlijk dat spelt beter op de maag valt dan tarwe. De keuze voor speltmeel heeft vaak te maken met een tarwe-intolerantie en de smaak, die anders is dan tarwe.

Haver-, mais- en roggemeel
Haver en rogge zijn ook beide een graansoort. Ze bevatten net als tarwe en spelt veel vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Mais daarentegen, ook een graansoort, bevat een stuk minder vezels en mineralen vergeleken met andere soorten maar is wel glutenvrij. Haver bevat een bepaald koolhydraat dat cholestrolverlagend is en is in principe glutenvrij. In de praktijk komt haver toch vaak in contact met glutenbevattende granen en mag daarom volgens de wet niet als glutenvrij worden bestempeld. Rogge is, vergeleken met alle andere granen, het meest duurzaam. Het heeft tijdens de productie het minste kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig.

Boekweitmeel
Dan is er nog boekweit. Boekweit is geen graansoort, maar de vruchtjes van boekweit lijken wel erg op die van graankorrels (boekweit wordt dan ook wel een pseudograan genoemd). Boekweitvruchtjes worden daarom op dezelfde manier verwerkt als graankorrels. Zo is er dus ook boekweitmeel. Boekweit bevat, in tegenstelling tot spelt, tarwe, rogge en haver geen gluten. Qua vitamines, mineralen en voedingsvezels is het wel vergelijkbaar met spelt- en volkorenmeel.

Andere soorten meel
Alles wat dus heel fijn vermalen kan worden, kan worden gebruikt als meel. Zo gebeurt dit ook steeds vaker met blanke amandelen (amandelmeel) en gedroogd en gemalen vlees van de kokosnoot (kokosmeel). Net als boekweit zijn deze twee geen graansoort en zijn ze glutenvrij. Voordeel: deze varianten zijn vergeleken met spelt, tarwe, haver, mais, rogge en boekweit, koolhydraatarm.

Oké, de meest gebruikte meelvarianten zijn nu gecoverd. Misschien dat je je nu afvraagt wat nou de gezondste meelvariant is. Dat antwoord is altijd lastig, want let je juist op eiwitten, koolhydraten of calorieën? Wij tellen eigenlijk geen calorieën, koolhydraten, eiwitten en andere voedingswaardes. Wél vinden we het belangrijk om gezond te eten. Omdat alle soorten (pseudo)granen hun voordelen hebben, variëren we daarom graag met verschillende soorten meel en hun smaak en structuur. Welke meelsoort gebruik je zelf het liefst?

JE KUNT NÚ ONS TWEEDE BOEK: HET SKINNY SIX KOOKBOEK KOPEN, KLIK HIER!
ENNE, HEB JE ONS EERSTE BOEK NOG NIET? DE NEGENDE DRUK IS BINNEN! BESTEL ‘M SNEL, KLIK HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAMFACEBOOKTWITTER EN YOUTUBE!

Soorten meel 2

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

26 reacties

Jane -

What is Hong Kong flour? I see it in a lot of Chinese recipes.

Jane -

Hi! I would like to know what exactly is Hong Kong flour? After looking at a lot of Chinese appetizer recipes I saw that they used Hong Kong flour; is there a huge difference between that and regular flour?

Kimberly -

Een kleine 8 weken geleden ben ik bevallen van een dochtertje en zou graag de laatste kilo’s kwijt raken. Nu mis ik de tussendoortjes en zou graag opnieuw beginnen bakken. Helaas ben ik allergisch voor amandelen, dus kan ik geen amandelbloem gebruiken. Welke vervanger raden jullie aan om te bakken en kan ik dit dan gewoon 1:1 vervangen?

annabelle -

Hi Kimberly. Wij zijn geen voedingsdeskundigen dus kunnen je daar niet bij helpen. Wij gebruiken zelf veel speltmeel en voelen ons daar goed bij! Groetjes, Annabelle – Chickslovefood.com

Abderrahim EL Hamdi -

wat eetbaar is, kan jij alle soort meel gebruiken , niet bang zijn om te proberen. : )

Agnes van Dijk -

Wat is allisonmeel en waar koop je dat?

Anne -

Heeft iemand lekker recept met kokosmeel voor me?

Marlot -

Leuk! Ook de feitjes van Eva en Marlotte

Jaimyskitchen -

Interessant artikel!
Ik ben nu inderdaad ook een beetje met kokosmeel aan het experimenteren, maar dat valt niet mee. Haha, wordt inderdaad snel droog, omdat het vocht op neemt.
Ook Speltmeel gebruik ik de laatste tijd veel, heel lekker.

Boekweit is een beetje apart vind ik zelf, maar lekker om pannenkoekjes mee te maken en ik heb ook een pepernoten recept hiermee gemaakt!

Marloes -

Dank voor de leuke post! Hebben jullie toevallig een leuk recept met maïsmeel? Heb nog een kilo staan… ?

laura -

Jazeker 🙂 deze lekkere toastjes: https://chickslovefood.com/home-made-toastjes/. Gr Laura – Chickslovefood.com

chantal -

Ik gebruik meestal gewoon tarwemeel of bloem, voor brood volkoren, spelt of rogge. Soms moet ergens amandelmeel in, maar dat is zo duur helaas. Ik vroeg mij af wat polenta precies is. Ik heb het in een receptenboek zien staan, maar is dat hetzelfde als maismeel of is maismeel toch iets anders ?

laura -

Hoi Chantal, officieel is polenta een soort puree die gemaakt wordt van maïsmeel en water, maar vaak wordt maismeel ook polenta genoemd. Het is dus lastig te zeggen wat ze in je receptenboek bedoelen. 🙂 Gr Laura – Chickslovefood.com

Carola -

Leuk artikel! Wat ik me afvraag.. In veel artikelen zie ik speltbloem staan. Nu er bij bloem de vezels uit worden gezeefd, heeft het dan ook een voordeel om speltbloem te gebruiken ipv de goedkopere tarwebloem? Het scheelt namelijk behoorlijk in prijs. Is het dan meer de smaak die anders is bij speltbloem of het gezondere imago?

Jennifer -

Hi Carola, ook bij speltbloem worden vezels eruit gezeefd. Als je dus een tarwe-intolerantie hebt of je vindt de smaak van speltbloem gewoon lekkerder, kun je voor speltbloem kiezen.

Sofieke -

Mooi overzicht! Het enige wat ik mis is dat je kokosmeel niet 1:1 kan gebruiken als vervanger maar altijd meer vocht/ei nodig heeft.
Zelf varieer ik eigenlijk met alle soorten melen voor elk meel valt wel wat te zeggen. Smeuïg, fluffy, nootachtige smaak enz. Maar het allerlekkerste is denk ik toch wel hazelnootmeel in combinatie met (extra pure) chocola, bijv. chocolatechip koekjes.

Anne -

Wat handig, dit overzicht. Ik gebruik voor cake en taart het liefst amandelmeel en voor brood dan weer liever spelt.

Nicole -

Wat een praktisch overzicht!

Esmée -

Handig artikel! Ik gebruik vaak boekweitmeel, speltmeel en havermeel! Ik kan niet meer zonder

Nora -

Thanx for the info!! Ik heb toevallig net kokosmeel aangeschaft (leek me leuk 🙂 ) maar ik weet eigenlijk niet of ik ‘gewoon’ meel zomaar kan vervangen voor een ander meel. Uit jullie post begrijp ik dat ik dat gewoon kan doen!! Mijn tipje: haal eens meel vers bij een molen: SUPERlekker brood/ pizzabodem/ koekjes enz. maak je daar mee!!

Sofieke -

Vrijwel alle melen kan je 1:1 vervangen, behalve kokosmeel. Dat zuigt namelijk heel veel vocht op, dus daar moet je meer vocht bij gebruiken en 1 of 2 eitjes extra, afhankelijk van het recept. Doe je dat niet, dan wordt je baksel gortdroog en valt uit elkaar.

Emma -

Heel erg interessant om te lezen!

Margot -

Wat een handige post, weer wat geleerd!

Cheese and Chinese -

Wat een super handig artikel, hier was ik altijd al een beetje benieuwd naar!

Marlotte -

Omdat ik glutenvrij eet, eet ik alleen glutenvrije meelsoorten. Mijn favoriete meelsoort? Absoluut amandelmeel, helaas is het wat aan de prijzige kant, maar het blijft toch de lekkerste meel. Verder gebruik ik veel tapioca-, kokos-, teff-, kikkererwtenmeel en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ook genoeg keus als je glutenvrij (moet) eet! 🙂

Eva -

Ik gebruik graag biologisch-dynamische meel. Het liefst op molensteen gemalen maar dat is soms lastig zoeken. Daarnaast gebruik ik vaak tarwe of spelt. Spelt (biologisch) kan niet zo goed tegen bestrijdingsmiddelen of groeibevorderaars dus daarom wordt spelt vaak beter verdragen dan tarwe. Door de manier waarop tarwe is verbouwd (groeibevorderaars bij niet biologisch ) is de structuur van de gluten in de tarwe anders waardoor de vertering van tarwe minder goed verloopt bij veel mensen.

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube