×
Chickslovefood

Hi, welkom op Chickslovefood!

Wij zorgen voor je dagelijkse inspiratie voor snelle recepten met weinig ingrediënten. Dat doen we op deze website, via onze social media kanalen en met onze kookboeken! Enjoy! Liefs, Nina & Elise

Eten bewaren doe je zo!

Gaf Emma je eerder een lesje invriezen, vandaag gaan we het hebben over het bewaren van eten. Welke producten kun je het beste in de koelkast bewaren? En welke producten kun je juist beter buiten de ijskast houden?

FRUIT EN GROENTEN BEWAREN

Wist je dat Nederlanders jaarlijks zo’n 50 kilo voedsel per persoon weggooien? Een van de redenen hiervan is dat we ons eten verkeerd bewaren of te snel weggooien. Om voedselverspilling te verminderen is 2014 uitgeroepen tot het jaar tegen voedselverspilling. Een goede reden om wat zuiniger en zorgvuldiger te worden toch? Dit kan je tenslotte ook de nodige centen schelen en je draagt een steentje bij aan het milieu. Kortom, genoeg redenen om eens op een rijtje te zetten hoe je al dat lekkere eten zo goed en lang mogelijk kunt bewaren. Lees je mee?

TGT-datum & THT-datum
Een TGT-datum (te gebruiken tot) of THT-datum (tenminste houdbaar tot) op gekoelde producten kun je beter aanhouden, dit zijn vaak bederfelijke producten zoals vleeswaren, zachte kaas en gebak. De TGT-producten bederven doorgaans het snelst. Ongekoelde producten met een THT-datum kun je vaak nog eten na de datum. Wanneer de datum is verstreken kàn de kwaliteit achteruit gaan, maar is het vaak nog wel eetbaar. 

Een paar tips:
– Je kunt de TGT-datum verlengen door de producten thuis meteen in te vriezen.
– Twijfel je of iets nog houdbaar is? Beoordeel dan zelf of je het product nog kunt eten door te kijken, ruiken en eventueel te proeven.
– Wil je zeker weten of het product nog goed is? Check dan de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum. Hier kun je per product zien hoe (lang) je het kunt bewaren. Handig!

Bewaren in je koelkast
Wil je eten zo lang mogelijk goed houden in je koelkast? Zorg er dan goed voor!

Een paar tips:
– Zet eten met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan zodat je het niet vergeet.
– Bewaar bederfelijke producten onderin, omdat dit de koudste plek is.
– Houd je koelkast schoon en check regelmatig op bedorven producten.
– De temperatuur is belangrijk: stel ‘m in op 4°C (gelijk aan stand 3 bij 5 standen en stand 6 bij 10 standen). Bij deze temperatuur krijgen schimmels en bacteriën nauwelijks de kans om te groeien.

Na het lezen van deze tips is het handig om te weten welke producten koel het langst houdbaar blijven.

In de koelkast: 
– Bederfelijke producten zoals vlees(waren), vis, zuivelproducten en gesneden groente.
– Geopende potjes en eieren. Over eieren blijven de meningen verdeeld, maar toch wordt in de meeste gevallen geadviseerd ze in de koelkast te bewaren.
– Aardbeien, bessen, frambozen en druiven.
– Appels en peren, maar het liefst apart van andere soorten groenten en fruit (bijvoorbeeld in een papieren zak). Ze geven namelijk veel van het stofje ethyleen af, wat ervoor kan zorgen dat andere groenten en fruit sneller bederven.
– Broccoli, bloemkool, asperges, champignons, sla, spinazie, wortels, bieten en vers gesneden kruiden.
– Koolsoorten kunnen zowel in de koeling als in een koele berging.
– Alle aangesneden groenten en fruit.
– Heb je soep of kliekjes over van een warm gerecht? Laat deze dan eerst afkoelen voordat je ze (afgedekt) in de koelkast zet. Je kunt ze dan ongeveer 2 dagen bewaren.
– Twijfel je of iets wel of niet in de koelkast thuis hoort? Bedenk dan dat gekoelde producten uit de supermarkt ook thuis gekoeld bewaard dienen te worden.

Bewaren in je vriezer
Ik kan niet zonder mijn vriezer! Ideaal om een voorraadje brood in te bewaren, of wat bevroren fruit voor als ik ineens zin heb in zelfgemaakt ijs. 🙂

In de vriezer:
– Bevroren producten uit de supermarkt. Zorg dat je deze etenswaren tijdens je boodschappen als laatste in het mandje doet, zodat ze zo kort mogelijk uit de vriezer zijn.
– Kliekjes. Zorg dat je kliekjes altijd eerst laat afkoelen voordat je ze invriest.
– Eten dat je niet meteen nodig hebt of als je maar een deel van de gekochte hoeveelheid gebruikt. TIP: Ik heb dat vaak bij verse kruiden. Dan heb je maar een beetje nodig en is het zonde om de rest van de kruiden weg te gooien. Je kunt kruiden invriezen. Hoe doe je dit? Was de kruiden, laat ze goed drogen en snijd ze fijn. Vervolgens doe je ze samen met water of olie in een ijsblokjesvorm. Als de kruiden goed bevroren zijn kun je de blokjes eventueel in een diepvrieszakje doen. Zo blijven verse kruiden een paar maanden goed en kun je ze gemakkelijk gedoseerd gebruiken.

Wil je meer weten over invriezen? Lees dan Emma’s artikel over invriezen.

Bewaren op kamertemperatuur
Er zijn ook een hoop groenten en fruitsoorten die beter blijven op kamertemperatuur of in een koele berging.

Op kamertemperatuur:
– Mango, meloen, avocado, ananas en citrusvruchten.
– Kiwi’s en bananen. Bewaar ze echter niet bij andere groenten en fruit omdat zij er, net als appels en peren, voor kunnen zorgen dat andere groenten en fruit sneller bederven.
– Groenten zoals tomaten, paprika, komkommer, courgette en aubergine.  Net als pompoenen, uien, aardappelen, bonen en doperwten. – Aubergine, courgette en komkommer kun je beter niet bij tomaten leggen en aardappelen worden niet blij van uien of citrusvruchten in hun buurt, omdat aardappelen hun aroma’s overnemen.
– Droge producten zoals meel, bloem, suiker, pasta’s, gedroogde kruiden en specerijen zijn heel lang houdbaar. Deze producten blijven zo lang mogelijk goed wanneer je ze bewaart in een luchtdichte pot op een droge, donkere en koele plek. De houdbaarheidsdatum zegt weinig!
– Heb je je groenten of fruit aangesneden, dan is het wel beter om ze in de koelkast te bewaren en ze snel op te eten.

Heb jij nog goede bewaartips? Deel ze hieronder met ons!

WEGENS GROTE VRAAG IS ONS BOEK OP! ZEKER WETEN DAT JE EEN CHICKSLOVEFOOD-BOEK VAN DE VOLGENDE DRUK TE PAKKEN HEBT? RESERVEER ‘M SNEL! KLIK HIER!

LIKE JE ONS? KLIK HIER!

ABONNEER JE OP ONS YOUTUBE KANAAL!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAM EN  TWITTER

Dit recept is geschreven op 03-10-2014

Word gratis member

Sla al je favoriete recepten op in je eigen account én krijg toegang tot de mooiste member only deals!

Word gratis member