Chickslovefood

Hi, welkom op Chickslovefood!

Wij zorgen voor je dagelijkse inspiratie voor snelle recepten met weinig ingrediënten. Dat doen we op deze website, via onze social media kanalen en met onze kookboeken! Enjoy! Liefs, Nina & Elise

Diner

Shakshuka

Shakshuka maken? Makkelijk recept! Vandaag is rood… de kleur van Shakshuka (ook wel geschreven als: shakshouka). Dit eenpansgerecht van Oosterse afkomst – met heul veel kruiden – is eigenlijk niet meer dan eieren in een pittige tomatensaus. En lékker dat het is. Wat ook leuk is: dit gerecht kan worden gegeten als ontbijt, lunch of diner. Ja, echt!

Met dit gerecht kun je eindeloos variëren in de kruiden en groenten die je toevoegt, je vindt dan ook gigantisch veel recepten op het web. Onze versie is een gevolg van probeersels en een combinatie van verschillende recepten. Lekker pittig, mooi rood: wij vinden ‘m heerlijk en hopen natuurlijk jullie ook!

En als je de smaak te pakken hebt, maak dan ook eens deze groene shakshuka. Aanradertje hoor!

Oorsprong

Stoofpotten gebaseerd op tomaten waren wijdverbreid doorheen het Ottomaanse Rijk, zoals in Egypte, Syrië, de Balkan en delen van Noord Afrika. Deze stoofpotten werden in de Maghreb regio shakshouka genoemd. Het was oorspronkelijk een gerecht van gekookte groenten met gehakt of lever (ciġer). Later werden tomaat en peper geïntroduceerd als aanvullende ingrediënten en er ontstonden vleesloze varianten van şhakşuka. Joodse gemeenschappen in de Maghreb serveerden een parwe vegetarische variant, terwijl Tunesische Joden bekendstonden om het bereiden van pittige versies van shakshouka met ei.

De precieze herkomst van shakshouka wordt betwist. Volgens The Jewish Chronicle beweren sommige historici dat het gerecht zich vanuit Ottomaans Turkije heeft verspreid naar Spanje en het Midden Oosten, terwijl anderen stellen dat de oorsprong in Tunesië ligt. Een derde theorie wijst Jemen aan als herkomstland, waar shakshouka wordt geserveerd met de pittige saus zhug.

  • 2 Personen
  • 30 min

Dit heb je nodig

Tip van Elise

“Je kunt shakshuka eten met brood, dat vinden wij persoonlijk het lekkerst, maar je kunt er ook een salade bij serveren.”

  • Tip van Elise

En zo doe je het

Dit recept is geschreven op 17-10-2015
Bekijk onze shop!