×
Chickslovefood

Hi, welkom op Chickslovefood!

Wij zorgen voor je dagelijkse inspiratie voor snelle recepten met weinig ingrediënten. Dat doen we op deze website, via onze social media kanalen en met onze kookboeken! Enjoy! Liefs, Nina & Elise

Invriezen doe je zo!

Invriezen. Het lijkt zo simpel, gewoon je eten in een bakje en hop de vriezer in. Soms is het alleen echt niet meer lekker als je het ontdooit. En wist je dat je sommige dingen eigenlijk niet eens mag invriezen? Als student kook ik vaak voor mij alleen, maar enkele porties bij de supermarkt zijn vaak duur. Daarom koop ik liever wat meer, maar dan hou ik vaak eten over.

bevroren vruchtjes

Door deze vruchtjes in te vriezen ben je ook in de winter smoothie ready!

Invriezen stopt de vermenigivuldiging van bacteriën in je eten. Hierdoor is je voedsel veel langer houdbaar en dat maakt invriezen zo ideaal. Maar er zijn een aantal regels waar je je aan moet houden, om nare dingen als voedselvergiftiging te voorkomen. Ik vind het zonde om eten weg te gooien, dus ging ik op onderzoek uit naar alle do’s and don’ts. Een lesje invriezen!

Belangrijk om te weten bij het invriezen van producten is dat bacteriën niet doodgaan. Door de kou stoppen de bacteriën met vermenigvuldigen, maar ze blijven wel in leven. Op het moment dat je producten ontdooit zullen de bacteriën dus ook weer actief worden en zich vermenigvuldigen. Daarom wordt het sterk afgeraden om producten na het ontdooien opnieuw in te vriezen. Bij de tweede keer ontdooien kunnen de bacteriën zich nog sneller ontwikkelen en dan heb je kans op voedselvergiftiging.

De regels bij het invriezen en ontdooien verschillen nogal per product. Daarom heb ik een overzichtje gemaakt van Vlees , Vis, Groenten en Fruit. Ik hoop dat je er iets wijzer van wordt!

Vlees
Vlees is een product wat je goed in kan vriezen, maar let op: soms is vlees dat als vers wordt aangeboden al een keer ingevroren geweest en dat kan je niet opnieuw invriezen. Op de verpakking van het vlees kan je vinden of het ooit al eerder ingevroren is geweest. Rauwe vleesproducten kan je goed invriezen, mits je ze direct in de vriezer doet na aankoop. Vlees kan je drie tot acht maanden bewaren. Vlees dat is overgebleven van bijvoorbeeld een barbeque moet je weggooien, omdat het dan al te lang buiten de vriezer heeft gelegen. Ontdooi vlees in de koelkast in een afgedekt diep bord. Zo krijgen bacteriën geen kans zich door de koelkast te verspreiden.

Vis
Over het algemeen is de vis die in onze supermarkten verkocht wordt niet geschikt om ingevroren te worden. Meestal is deze vis namelijk al eens ingevroren geweest. Verse vis kan je wel invriezen. Doe de vis gelijk na aankoop in de vriezer. Het liefst apart verpakt, met zo min mogelijk lucht erin. Vis kan maximaal 4 maanden bewaard worden in de vriezer.

Groenten
In principe kan je alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven. Het koude water stopt het kookproces, waardoor je groenten wel stevig de vriezer in gaan. Voorgesneden groenten en rauwkost kan je 3 maanden bewaren, andere groenten, vaak wel twaalf maanden. Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft.

Fruit
Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren. Vaak is een temperatuur van -18⁰C hiervoor niet voldoende, -24⁰C wordt aanbevolen, dus check of je vriezer voor een uurtje zo laag kan. Daarnaast moet je erop letten dat het fruit op zijn best is op het moment van invriezen. Onrijp fruit komt namelijk ook onrijp uit de vriezer! Frambozen, bramen, bessen en kersen zijn het meest geschikt voor invriezen, omdat je ze gewoon heel kan laten. Bij Aardbeien moet je de kroontjes verwijderen en alle andere vruchten moet je ontpitten, schillen en in stukjes snijden. Vaak is het verstandig de partjes in citroensap te bewaren, om bruin worden te voorkomen. Fruit kan je wel acht tot twaalf maanden bewaren! Dus ideaal om fruit in het seizoen in te vriezen voor de wintermaanden. Bevroren vruchten kan je het beste gelijk gebruiken, omdat ze anders al snel wat slap worden. Maak er dus gewoon een lekkere smoothie van!

Kliekjes
Naast verse producten is het natuurlijk ook heel fijn om kliekjes in te vriezen en dat kan! Het is het beste om gelijk nadat je een maaltijd bereid hebt een deel ervan opzij te zetten om in te vriezen. Zorg ervoor dat je kliekje binnen een uur afkoelt en zet het dan afgedekt in de vriezer (met een bakje koud water kan je het proces versnellen). Het is beter om niet te veel tegelijk in te vriezen, omdat je vriezer anders heel veel energie kwijt is aan zoveel warmte en het dus veel langer duurt voordat je producten bevroren zijn. Kliekjes kan je over het algemeen ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren. Let wel op met gerechten waar veel zuivel in zit, want zuivelproducten als melk, yoghurt en slagroom gaan vlokken in de vriezer.

Om dit artikeltje over invriezen af te sluiten i would like to bust a myth. Ingevroren producten zijn niet per definitie minder voedzaam dan verse producten. Ik ben ook geneigd om te zeggen vers boven alles, maar de verse groenten en fruit in de supermarkt hebben soms al een hele reis achter de rug. Vooral als het product niet in het seizoen is, worden groenten en fruit vroeg geplukt en dan hebben ze minder voedingsstoffen dan rijpe producten. Diepvries groenten en fruit worden op hun best geplukt en dan gelijk ingevroren. Uiteindelijk gaan vitamines ook verloren in de vriezer, maar dat gaat heel langzaam dus je kan het makkelijk een paar maanden bewaren!

Tip: Zet op alles wat je invriest een datum. Zo weet je precies hoe lang iets al in de vriezer ligt en wat je als eerste op moet eten.

LIKE JE ONS? KLIK HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAM EN TWITTER

vriezer

Standaard in mijn vriezertje: brood en kliekjes

Dit recept is geschreven op 12-09-2014

Word gratis member

Sla al je favoriete recepten op in je eigen account én krijg toegang tot de mooiste member only deals!

Word gratis member