Champagne-tips voor dummies
Het kan je toch niet ontgaan zijn dat Nina en ik een bezoekje hebben gebracht aan de champagnestreek. We mochten in Reims drie dagen lang onbeperkt champagne nippen. Check hier hoe dat ons af ging. Het was zalig, maar vooral ook heel leerzaam. Ik ben extreem champagne-fan en ja, ik wist het verschil tussen een Brut en een Sec champagne. Maar daar hield het wel bij op. Gelukkig hebben we van meneer Taittinger en co. plus nog heel veel kleinere champagne-boeren zoveel geleerd, dat we inmiddels pro’s zijn haha.
We hebben zelfs met een sabel (een zwaard) een fles geopend (kijk maar hier). Er zijn maar een paar basis-weetjes die je nodig hebt om op een wat gevorderde manier naar het etiket van een fles champagne te kijken. En die paar weetjes, geef ik je vandaag. Kun jij net als wij volgende week woensdag als ons boek uit komt, een goed uitgekozen fles bubbels ontpoppen!
Oké, om ervoor te zorgen dat het geen ellenlang verhaal gaat worden (je weet inmiddels dat we meer van de 5 or less zijn 😉 ), heel beknopt 9 tips die je moet weten voordat je een fles champagne in je winkelmandje legt. De kennis gaat natuurlijk heel veel verder dan dit, zoals het feit dat monnik Dom Pérignon als eerste champagne maakte en we bij zijn graf geweest zijn etc. Als je het interessant vindt en dus meer wilt weten adviseren we je een bezoekje aan Reims. Echt de moeite waard! Oké, hier komen onze 9 champagne-tips voor dummies 😉 …
1. Champagne is…
een mousserende wijn die gemaakt is in de Champagnestreek. Anders mag het dus geen champagne heten! Meestal is champagne een mix van druifsoorten, en zelfs ook een mix van verschillende jaargangen.
2. Druifsoorten
Champagne wordt gemaakt van chardonnay-, pinot noir-, en pinot meunier-druiven. De eerste soort zijn witte druiven, de andere twee zijn blauwe. Staat er blanc de blancs op je fles? Dan is de champagne uitsluitend gemaakt van chardonnay-druiven. Staat er op de fles blanc de noirs, dan zijn je bubbels alleen gemaakt van blauwe druiven.
3. Brut, Sec en Demi-Sec
Deze aanduidingen geven de zoetheid van de champagne aan. Het zegt dus niks over hoe droog de champagne is. In een Brut champagne zit een maximale hoeveelheid van 15 gram suiker per fles. In een Sec zit er tussen de 17 en 35 gram suiker en in een Demi-Sec is de hoeveelheid tussen de 35 en 50 gram. Ben je dol op zoet, ga je voor een Demi-Sec, zo niet dan neem je dus een Brut.
4. Heb je een Vintage fles?
Oftewel op z’n Frans een Millésime champagne? Dan zijn de druiven die gebruikt zijn van die champagne van één enkel oogstjaar. Er zijn wel een aantal regels gebonden aan deze flessen, zo moet een Vintage champagne minstens 3 jaar rijpen en er mogen maar een beperkt aantal Vintage flessen per jaar gemaakt worden. Champagne-huizen maken alleen vintage flessen als het een goed druiven-jaar is. Dit zijn dus hele unieke champagnes, want op is echt op!
5. Houdbaarheid
Het verschilt per champagne, maar de gemiddelde non-vintage flessen zijn houdbaar zolang ze hebben gelegen om de druiven te laten rijpen. Da’s minstens 15 maanden. Een vintage champagne kan langer bewaard worden, omdat die langer rijpen. Toch zeggen de experts dat de fles het jaar waarop -ie wordt verkocht het lekkerst is. Uitzonderlijke flessen als een Prestige Cuvée champagne kan soms wel tot 15 jaar bewaard worden.
6. Premier cru & Grand cru
Deze begrippen geven de kwaliteit van de druiven aan. Als deze vermelding niet op de fles staat, heb je gewone ‘cru’ druiven. De iets betere druiven worden aangegeven met de term Premier cru en wil je echt het neusje van de zalm, dan moet je zoeken naar een champagne waarop Grand cru staat, dan heb je de allerbeste druiven in je fles!
7. Cuvée of Taille
Dit geeft de persing aan: heb je een Cuvée dan heb je champagne gemaakt van de eerste persing van de druiven. De tweede persing wordt aangegeven met het woord Taille.
8. Rosé champagne, echt of nep?
Sommige mensen vinden het vloeken in de kerk. Maar Rosé champagne is ook echt champagne. Het kan op 2 manieren gemaakt worden; bij de eerste manier wordt een kleine hoeveelheid rode wijn toegevoegd, bij de tweede manier worden de schillen van de blauwe druiven kort in de wijn gehouden waardoor er rosé champagne ontstaat.
9. Veel schuim in je glas?
Maak je glas schoon! Schuim wijst er namelijk op dat je een minder schoon glas hebt.
Heb jij nog leuke champagne-tips? Laat het ons hieronder weten!
ZEKER WETEN DAT JE EEN CHICKSLOVEFOOD-BOEK VAN DE EERSTE DRUK TE PAKKEN HEBT? BESTEL ‘M SNEL! KLIK HIER!
LIKE JE ONS? KLIK HIER!
ABONNEER JE OP ONS YOUTUBE KANAAL!
VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAM EN TWITTER!