×
Chickslovefood

Hi, welkom op Chickslovefood!

Wij zorgen voor je dagelijkse inspiratie voor snelle recepten met weinig ingrediënten. Dat doen we op deze website, via onze social media kanalen en met onze kookboeken! Enjoy! Liefs, Nina & Elise

Vlees

Risotto met champignons en erwten

Tijdens mijn exchange in de UK had ik het geluk dat 1 van mijn 15 huisgenoten ooit op zijn 16e een kookwedstrijd won, waarna hij een zeer exclusieve kookopleiding mocht volgen waarbij hij zelfs voor bij de koningin mocht koken! Zijn naam is James en de schat heeft mij op een avond geleerd hoe je een goede risotto maakt.

James Hillier’s Risotto Dish

Het werd een zeer geslaagde maaltijd en het recept heb ik gelijk daarna opnieuw geprobeerd om te kijken of het dan ook lekker was. Het was wederom zalig en dus is het tijd om mijn geheim met andere chicks who love food te delen. James kookte tegelijkertijd in twee pannen twee soorten risotto’s. Risotto met champignons en erwten, dus! Ik maakte hierbij een Griekse salade, waarvan het recept van een van mijn Griekse exchange vrienden (zijn vader is olijfboer) is. Het klinkt veel, maar het is echt goed te doen om deze gerechten alleen te bereiden. Alhoewel het natuurlijk super gezellig is om een risottonight te doen met je vriend of je vriendinnetjes, want er blijft sowieso witte wijn over van de benodigdheden voor het recept….

Men neme voor de risotto (2 soorten! voor 4 personen):

– 2 grote uien
– 3 tenen knoflook
– 300 gram risottorijst
– 2 liter kippenbouillion
– 1 bakje kastanjechampignons
– 2 kopjes tuinerwten (uit de diepvries, ontdooid)
– 4 eetlepels roomboter
– droge witte wijn

Voorbereiding:

– snijd de uien in heel kleine blokjes.
– pel en hak de knoflook fijn.
– snijd de champignons in kwarten.
– maak de kippenbouillion en houd deze warm op laag vuur.
– Neem 2 koekenpannen en zet deze op het vuur. Doe in beide pannen 2 eetlepels boter, laat de boter smelten tot het niet meer schuimt.
– Verdeel vervolgens de uien over de 2 pannen en zet het vuur direct lager. De uien moeten nu een klein glazig laagje krijgen van de boter, zo niet voeg dan nog een beetje boter toe. Heel langzaam op zacht vuur moeten de uien vervolgens garen, ze mogen niet verkleuren!
– Als de uien redelijk gegaard zijn verdeel je de knoflook over de twee pannen en bak je de knoflook een paar minuten mee.
– Vervolgens gaan bij 1 pan de champignons erbij en bij 1 pan de tuinerwten. Roer in beide pannen de ingredienten door elkaar en bak ook dit weer een paar minuten (vuur is nog steeds laag), waarna vervolgens per pan drie volle handen risottorijst gaan. Wederom roeren, zodat de rijst ook de glazige laag krijgt van de boter.
– Schenk nu in beide pannen de witte wijn erbij: zodanig dat de rijst net bedekt is (dus een kleine bodem). Zet het vuur iets hoger zodat de wijn wordt opgenomen door de rijst, let op: niet te hoog: het geheim van risotto maken is geduld hebben!
– Zodra je met een lepel een ‘S’ vorm in het midden van de pan kan maken zonder dat de rijst meteen terugloopt, is het vocht opgenomen en is het tijd voor nieuw vocht: dit keer een soeplepel bouillion. De bouillion die je toevoegt staat op laag vuur en is dus warm op het moment van toevoegen. Ook nu wordt de rijst weer licht ondergezet en heb je geduld tot de rijst het vocht opneemt. Roer af en toe door je risotto en maak met je lepel weer een ‘S’ vorm. Zodra de ‘S’ blijft staan, is het tijd voor nieuwe bouillion. Dit proces herhaal je in beide pannen, net zolang totdat de rijst de gewenste romige bite heeft. Dit is dus een kwestie van steeds proeven (heel vervelend). Dit hele proces neemt ongeveer een half uurtje in beslag, waarbij je ondertussen de Griekse salade kan bereiden.

Risotto met kastanjechampignons

Men neme voor de Griekse salade:

– olijfolie
– goede (!) balsamicoazijn
– teen knoflook geperst
– peper en zout
– 2 zakjes groene gemengde salade (liefst babyleefs)
– 1 pot goede kalamata olijven (let op: er moet een sneetje van een mes in de olijf zitten, want daardoor is de bittere smaak uit de olijf gegaan)
– 2 goedruikende vleestomaten
– 1 avocado
– een halve komkommer

En zo doe je het:

– Maak de dressing door ongeveer 1 deel olie en 1 deel balsamicoazijn met elkaar te vermengen zodat je een klein kopje vol hebt. Hierbij de peper en zout en de geperste knoflook. Meng de ingrediënten goed en laat de dressing even staan.
– Doe de groene salade in een kom en snijd de tomaten, komkommer en avocado in blokjes. Doe dit bij de salade en voeg de pot olijven (zonder het vocht) toe. Vermeng de salade met de andere ingrediënten maar voeg nog NIET de dressing toe….

Finishing touch:

Uiteindelijk maak je het bord op met een bolletje champignons-risotto; een bolletje erwten-risotto en voeg je als allerlaatste stap de dressing bij de salade (zo blijft de sla knapperig).

Tip 1:
De salade kan ook heerlijk gegeten worden zonder de risotto, maar met brood en een goed blok feta.

Tip 2:
De risotto is parmezaanse kaas-loos; omdat het op de een of andere magische manier ontzettend romig wordt. Mocht je echt niet zonder kunnen, serveer een mooi stuk parmezaan op tafel met een rasp ernaast, zodat iedereen zelf kan bepalen of ze de kaas willen toevoegen.

Please ga het uitproberen en laat me weten of jullie net zo genieten van Hillier’s risotto als ik! Voor nu zeg ik eet smakelijk enne… CHEERS!!

Ingewikkeld (1 t/m 5): ✯ ✯
Duur: met voorbereiding 55 minuten

Koken met James Hillier
Dit recept is geschreven op 23-07-2011

Word gratis member

Sla al je favoriete recepten op in je eigen account én krijg toegang tot de mooiste member only deals!

Word gratis member