×
Chickslovefood

Hi, welkom op Chickslovefood!

Wij zorgen voor je dagelijkse inspiratie voor snelle recepten met weinig ingrediënten. Dat doen we op deze website, via onze social media kanalen en met onze kookboeken! Enjoy! Liefs, Nina & Elise

Diner

Erwtensoep

Erwtensoep maken? Zoek je een makkelijk erwtensoep recept? Vroeger hield ik niet zo van erwtensoep, inmiddels kan ik het goed waarderen. Een kwestie van leren eten misschien? Ik vind ‘m al helemaal lekker als de dikke winterse soep op de heerlijke simpele manier van mijn moeder gemaakt is. Lekker puur, zonder poespas en zonder vlees.

En nu de dagen korter worden en het kwik daalt mag -ie weer hoor;  zo’n heerlijke kom winterse snert. En nee, zo’n bruin-groene drab ziet er niet uit. Maar lekker dat -ie is! Hier het erwtensoep recept.

Oorsprong

Soep die is gemaakt van erwten heeft een lange geschiedenis. De soep is al bekend van oude Griekse beschavingen van ca 500 voor Christus, maar werd mogelijk al vele eeuwen daarvoor in Voor-Azië bereid. In Noordwest- en Oost-Europa zijn dikke varianten populair. Ook in Canada, de Verenigde Staten, Australië, India en het Midden-Oosten worden varianten geserveerd, soms minder gebonden dan het traditionele Nederlands gerecht. Het eerste Nederlandse recept voor snert dateert uit het begin van de 16e eeuw.

Achtergrond

Erwtensoep wordt gemaakt van ingrediënten die elk op zich lang houdbaar zijn. De basis vormt een vleesbouillon van gezouten vlees, waaraan gedroogde spliterwten of andere erwten worden toegevoegd. De soep kan begonnen worden met alleen water en gedroogde erwten.

De hoeveelheden en de keus van verdere ingrediënt variëren. Sommige traditionele recepten voor snert geven naast spliterwten als enige groenten knolselderij en prei, andere wortel en ui. Naast wortel, knolselderij, prei en ui kan ook aardappel toegevoegd worden. Aardappels vallen tijdens langdurig koken uit elkaar en zorgen ervoor dat de soep sneller dik wordt. Andere groentes die toegevoegd worden zijn bleekselderij of bladselderij. De soep bevat vaak tevens vet varkensvlees, zoals krabbetjes, speklap, karbonade of varkenspoot. Ook rookworst is een veelgebruikt ingrediënt.

Door de kenners wordt erwtensoep pas snert genoemd als de soep een nacht heeft gestaan. Daardoor wordt de soep bijzonder dik.

Onze variaties

Dit heb je nodig

En zo doe je het

Dit recept is geschreven op 25-11-2013

Word gratis member

Sla al je favoriete recepten op in je eigen account én krijg toegang tot de mooiste member only deals!

Word gratis member