Aardbeienjam – ZELF MAKEN

Als je Chickslovefood volgt, weet je dat we staan voor vooral gezonde, makkelijke recepten zonder gekke toevoegingen. Toegegeven: het Zelf Maken recept van vandaag is alles behalve gezond, máár het is er wel een zonder E-nummers of conserveermiddelen. Het is typisch zo’n recept dat je heel makkelijk zelf kunt maken en net zo lekker is als een potje uit de supermarkt. En daar houden we van.

NIEUW

Deze zelfgemaakte aardbeienjam is gemaakt volgens grootmoeders recept, dat wil zeggen: we hebben de aardbeien eerst een nacht in suiker laten staan. Op deze manier kunnen de vruchten goed binden en krijg je een mooie, smaakvolle jam. En geloof ons, dat nachtje wachten is het zeker waard! Dus, zelf aardbeien jam maken? Lees dan snel verder.

Men neme (voor 500 gram):
– 500 gram aardbeien
– 450 gram suiker
– 1 citroen

En zo doe je het:
– Maak de aardbeien schoon met een stuk keukenpapier en verwijder de kroontjes.
– Doe de aardbeien en de suiker samen in een kom, dek deze af met huishoudfolie en zet een nachtje buiten de koelkast.
– Vul een diepe pan met dikke bodem met de aardbeien en de suiker.
– Zet ondertussen vast een schoon schoteltje in de koelkast en laat dit koud worden, hiermee ga je straks testen of de jam goed is.
– Pers de citroen uit en voeg het sap toe aan de aardbeien.
– Zet het vuur halfhoog en breng het mengsel aan de kook.
– Zet het vuur zachter en laat de jam 25-30 minuten zachtjes inkoken. Roer af en toe.
– Om te testen of de jam klaar is, haal je het schoteltje uit de koelkast en druppel je daar wat jam op. Als de jam begint te stollen en niet van het schoteltje afglijdt, is-ie goed! Dit noem je een gelei test.
– Bewaar je jam in een schone glazen pot. Tip: zeker weten dat je pot goed schoon is? Kook ‘m ca. 10 minuten in water en zet daarna op z’n kop om ‘m te laten drogen.
– Sluit de pot goed af en laat de jam op z’n kop afkoelen. Op deze manier kan de lucht ontsnappen.
– Je kunt de jam in een schone pot een paar maanden bewaren! Makkelijk toch, zelf aardbeien jam maken!

Geniet van je zelfgemaakte jam! Heerlijk op een boterham, maar bijvoorbeeld ook op zelfgemaakte scones of brioche.

TIP: dit is een recept voor aardbeienjam, maar je kunt natuurlijk ook andere vruchten gebruiken. Bosbessen bijvoorbeeld, of bramen. Of een combinatie van allemaal ;-). It’s your party!

TIP 2: Wil je liever geen nachtje wachten op je jam? In plaats van gewone suiker kun je ook geleisuiker gebruiken. Dit koop je gewoon in de supermarkt en bevat van zichzelf al pectine (om te binden) en citroenzuur.

Ingewikkeld (1 t/m 5): ✯
Duur: 50 minuten (+ een nachtje wachten vooraf)

JE KUNT NÚ ONS TWEEDE BOEK: HET SKINNY SIX KOOKBOEK KOPEN, KLIK HIER!
ENNE, HEB JE ONS EERSTE BOEK NOG NIET? DE TIENDE DRUK IS BINNEN! BESTEL ‘M SNEL, KLIK HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAMFACEBOOKTWITTER EN YOUTUBE!

31MRT jam in suiker
31MRT na nacht
inkoken1
bordje
steriel
NIEUWW

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

15 reacties

Vanessa -

Eindelijk een lekker recept zonder geleisuiker. Voor de mensen die jam met minder suiker willen. Officieel mag een jam alleen een jam heten als er 50% suiker in zit. Is het minder word het bijvoorbeeld vruchtenspread. (Gewoon een leuk feitje) ook lekker: bramenjam! Zelfgemaakt veel lekkerder dan uit de winkel

Eva -

Prima recept, maar ik ben het niet eens met de dikgedrukte tekst “zonder E-nummers”. Citroen bevat E300, aardbeien E163, E330 en een klein scheutje E440. E-nummers hoeven niet schadelijk te zijn. Suiker heeft géén E-nummer, maar dat is juist een stof die bewezen schadelijk is voor de volksgezondheid i.v.m. overgewicht. Dat neemt echter niet weg dat aardbeienjam natuurlijk heerlijk is!

Bianca -

Ik heb t recept gevolgd. Maar de jam is erg dun zelfs na 35 minuten koken. Ik had n kg aardbeien, 900 gram geleisuiker, en 2 citroenen. Wat doe ik dan fout??

laura -

Hi Bianca, heb je de aardbeien en suiker ook een nachtje laten staan? Dan kan wellicht verschil maken. Gr Laura – Chickslovefood.com

Ingrid Van Den Abeele -

Hoe maak ik ananas gelei aub?

annemargreet -

Hi Ingrid. Gelei is iets anders dan jam, dus je kunt niet simpelweg de aardbei in dit recept vervangen door ananas. Wat je dan moet doen is de ananas pureren en vervolgens zeven, voordat je hem samen met de suiker verwarmt. Om gelei te krijgen moet je ook gelatine toevoegen. 😉 Groetjes, Anne-Margreet – Chickslovefood.

~Carlijn -

Lekker en leuk! Voor hoeveel potjes is dit ongeveer genoeg? Zou je het ook in een weckpotje kunnen bewaren?

Jennifer -

Hi Carlijn, de meeste jampotjes hebben een inhoud tussen de 370 gram en de 450 gram. Dus als je twee kleinere potjes neemt is dat voldoende :). In een weckpotje kan ook, zolang -ie een deksel heeft waarmee je de pot goed kan afsluiten. Groetjes, Jennifer – Chickslovefood.com

Florence Vlogt -

wat een top recept om geen gelatine te hoeven gebruiken! Lijkt me bovendien lekkerder dan uit de supermarkt hihi.
Liefs

Nicole -

Lekker zeg! Inderdaad jammer dat er zoveel suiker in zit, maar op zijn tijd kan dat zeker geen kwaad.

Marloes -

Ziet er heel leuk uit om zelf te maken! Alleen ik vind het jammer dat er zoveel suiker in zit. Misschien een versie met minder suiker?

Cheese and Chinese -

Zo leuk, deze rubriek! Wij zijn ook groot voorstanders van alles zelf maken, maar jam hebben we nooit eerder geprobeerd!

Margot -

Wat leuk om een keer te doen!

MARIJKE -

Ik heb nog nooit zelf jam gemaakt terwijl het zo makkelijk is. Erg leuk dit recept!

Anniek -

Oeh ja, zelfgemaaktje jam is zó lekker! Wat ik vaak doe, is rabarber met aardbeien combineren in jam, dat maakt de jam onwijs lekker fris! En oh, met kruisbessen gecombineerd is het ook heerlijk 🙂 Grappig trouwens van dat nachtje wachten, die tip kende ik nog niet! (ik gebruik altijd geleisuiker)

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube