×
Chickslovefood

Hi, welkom op Chickslovefood!

Wij zorgen voor je dagelijkse inspiratie voor snelle recepten met weinig ingrediënten. Dat doen we op deze website, via onze social media kanalen en met onze kookboeken! Enjoy! Liefs, Nina & Elise

Hoe bak je de perfecte biefstuk?

Gesponsord – Ik heb er zeg maar járen over gedaan om vlees te kunnen bakken. En eerlijk is eerlijk: het is nog steeds best wel een gevoelsding. Toch zijn er inmiddels wel wat dingen die ik toepas waardoor je echt wel redelijk safe bent bij het bakken van (de perfecte) biefstuk.

Met een beetje hulp van onderstaande tips en van een juiste pan. Dat laatste is voor mij erg belangrijk. Ik ben namelijk geen prof, dus ik kan alleen maar bakken in anti-aanbakpannen. En voor biefstuk gebruik ik tegenwoordig de Experience by Tefal koekenpan. Want daarmee kan ik allereerst zien dat de pan warm genoeg is en weet ik ook dat de pan niet té heet wordt dat ik verbrande boter heb voordat ik bak zeg maar. Ideaal als je het mij vraagt! Dat was dus tip 1 😉 Door naar de volgende!

1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen
Ja, het begint dus allemaal al nog voor je überhaupt de verpakking van het vlees hebt opengetrokken. Haal het vlees minimaal een half uur van tevoren uit de koeling. Bij het bakken van te koud vlees loop je namelijk het risico dat het taai wordt!

2. Kruid het vlees vooraf met zout, of niet…
Zout zou het vocht uit het vlees kruiden, peper verbrandt. Ik doe zelf altijd van te voren zout op het vlees. Ik zag het laatst een pro doen en die zei dat het onzin was. Dus ik doe het gewoon. Ik vind het ook lekkerder als de zoute smaak in het vlees trekt tijdens het bakken. Peper doe ik wel achteraf, een klein beetje maar.

3. Laat de pan eerst goed warm worden
Het is me zo vaak overkomen dat ik met haast een stukje vlees bakte en vervolgens een soort van gekookt stukje vlees uit de pan haalde. Terwijl je juist een krokant goudbruine korst wilt en vervolgens van binnen super mals vlees. Een hete pan does the trick. Ik laat mijn Experience by Tefal koekenpan zonder boter of olie eerst warm worden tot de Thermo-Spot van de pan effen rood kleurt (de temperatuur is dan rond de 180 graden), daarna doe ik pas de olie erbij. Olie wordt heter dan boter, dus ik laat eerst de olie warm worden, vervolgens doe ik er een klontje boter bij en als die gesmolten is en niet meer bruist leg ik het vlees in de pan. Het mooie aan mijn Experience by Tefal pan is dat deze op een inductie kookplaat niet warmer wordt dan 230 graden, dus té heet kan de pan niet worden. Ik bak vervolgens het vlees een paar minuten aan een kant zonder het vlees te verplaatsen, zodat die kant echt goed dicht schroeit en krokant en bruin wordt. Dan draai ik het vlees om, bak de andere kant even op hoog vuur krokant en zet dan het vuur lager. Dan ga ik het vlees bewegen en schep ik een paar keer met een lepel het kookvocht over het vlees.

4. Gebruik je hand om de gaarheid van de biefstuk te bepalen
Rare, medium of well done: ik meet dit met mijn hand. En dan niet met een trucje wat vaak wordt gebruikt, waarbij je je duim en wijsvinger op elkaar in ontspannen toestand zet, en  aan de muis van je hand voelt. Wanneer het vlees dan net zo zacht is als de muis van je hand wanneer je deze handeling uitvoert, heb je een rare gebakken biefstuk. Duim op middelvinger is medium en well done is duim en pink. Maar goed dat doe ik dus niet, ik druk in het vlees met mijn vinger en naarmate ik het iets minder kan indrukken voel ik of het medium is.

5. Laat de biefstuk rusten na het bakken
Conclusie van het verhaal is: biefstuk bakken is geduld hebben. Want nadat je het stukje vlees gebakken hebt, moet je het vlees laten rusten op een bord met een stuk folie erover. Wat je niet volledig afsluit, maar er losjes op legt anders krijg je alsnog zacht vlees. Het vlees gaat het vocht vasthouden en zo krijg je een mooi sappig en mals stukje vlees op je bord.

En voilà, de perfecte biefstuk is klaar om geserveerd te worden! Ga jij deze tips uitproberen? 

Dit recept is geschreven op 03-11-2017

Word gratis member

Sla al je favoriete recepten op in je eigen account én krijg toegang tot de mooiste member only deals!

Word gratis member