×
Chickslovefood

Hi, welkom op Chickslovefood!

Wij zorgen voor je dagelijkse inspiratie voor snelle recepten met weinig ingrediënten. Dat doen we op deze website, via onze social media kanalen en met onze kookboeken! Enjoy! Liefs, Nina & Elise

De favoriete hapjes van Mathis #1

Ik vind het zó leuk dat mijn (Nina’s) kleine boy een echte foodie blijkt te zijn! Want ja, dat is -ie. Hij lust ALLES wat ik de afgelopen maand heb geprobeerd. Een soort bodemloos putje is het. Ik wilde een artikel maken met de favo’s en mindere favo’s van Mathis, maar zo’n artikel slaat eigenlijk nergens op: hij heeft namelijk nauwelijks ‘mindere favo’s’, haha.

FavoEersteHapjesBaby

Daarom vertel ik maar gewoon wat ik hem de eerste maand precies heb gegeven, in welke hoeveelheden en hoe dat ging. Dit artikel gaat dus over de eerste maand dat mijn baby hapjes krijgt. Ik heb in die eerste maand nog geen smaken gecombineerd, maar ben heel bewust voor enkele smaken gegaan, zodat Mathis goed kon proeven en ik goed kon zien hoe hij reageerde per vrucht of groentesoort.

HIER vertel ik je over wanneer ik Mathis zijn allereerste hapje gaf. Vandaag wijd ik dus uit over de rest van de eerste hapjes-maand.

Groenten
Mathis kreeg voor het eerst groenten toen hij vijf maanden (en een paar dagen) oud was. Zoals je in bovenstaand artikel kunt lezen, gaven we hem broccoli. Dat ging erin als zoete koek! In deze eerste hapjesmaand heb ik verschillende groenten geprobeerd. Eén portie is een holte van een muffinvorm, daarin vries ik de groentehapjes in (geniale tip van Elise). Ik stoom de groenten van Mathis, maal ze fijn in de blender of met de staafmixer en verdeel ze vervolgens in porties. Ik probeerde een groente steeds een paar dagen en ging dan voor een nieuwe smaak. Mijn bevindingen tot nu toe:

1 broccoli–> + 1 scheut water = 6 porties
1 ongeschilde courgette–> geen extra water nodig = 3 porties
300 gram geschrapte worteltjes–> + 1 scheut water = 4 porties
1 geschilde aubergine–> + 1 scheut water = 3 holtes
1 flinke geschilde zoete aardappel–> geen extra water nodig = 2 holtes

PLUS
Zijn absolute favo is wortel tot nu toe, dat ging echt als een sneltrein naar binnen, hij slurpte het van de lepel af. Maar de rest at hij ook met smaak. Qua groenten hebben we geen enkele misser gehad, qua smaak dan. Ik weet niet zeker of ze allemaal even goed vielen, zie hieronder.

MIN
Hij leek na het eten van aubergine wat uitslag te hebben. Knalrode vlekjes. Nu moet ik zeggen dat dat ook echt een hele warme, benauwde dag was. Ik weet het niet zo goed. Ik lees wel online dat er baby’s zijn die allergisch zijn voor aubergine. Ik wacht even een maand of twee met het opnieuw geven van aubergine en kijk dan hoe de reactie is.

Fruit
Na 2 weken alleen maar groentehapjes, ben ik ook fruit gaan introduceren bij hem. Gelukkig bleef hij de groenten net zo lekker vinden, en raakte hij dus niet per se verslingerd aan de zoete fruitsmaakjes. Ik heb hem de eerste maand afwisselend gegeven:

1 derde banaan–> geprakt met een vork
1 halve peer–> geschild en in de blender. Hoe rijper, hoe beter
1 halve perzik of 1 kleine wilde perzik (zo’n platte)–> geschild en in de blender. Hoe rijper, hoe beter
1 halve appel–> geschild en eventjes gestoomd. Daarna in de blender
1 kwart mango–> geschild en in de blender
1 achtste oranje meloen –> geschild en in de blender

PLUS
Banaan, peer, perzik, mango, meloen… hij vond ze allemaal echt heel erg lekker. Wel moet ik ervoor zorgen dat het echt heel erg fijn is van structuur. Stukjes eet hij wel, maar hij was zo’n beetje de hele maand snotverkouden en aan het hoesten, waardoor hij het niet goed wegkreeg met al dat slijm in z’n keel of zo. Soms kwam het weer omhoog zelfs.

MIN
Het enige waar we een beetje een vies gezicht bij kregen, was appel. Hij at het wel, maar niet enorm van harte. Nu denk ik wel dat de appel een beetje zurig was, de volgende keer kies ik een zoetere.

En verder…
Soms was ik iets te fanatiek geweest met waterscheutjes toevoegen of blenden. Dan maakte ik het weer ietsje dikker met een (thee)lepel rijstebloem. Qua groenten wordt de next step doperwtjes denk ik. Daarna ga ik ook smaakjes mengen. Tot nu toe lukt het me om alles biologisch te geven, maar dat zal misschien niet altijd zo lopen vermoed ik. Ohja, welke groente en welk fruit nou al wel en welke nog niet mogen? Ik heb hier een beetje naar gekeken.

Wat vindt/vond jouw little one het lekkerst? Ik ga jullie weer updaten zodra ik écht mixjes maak met vanalles en nog wat. Tot zover het verslag van hapjesmaand 1 dus :). Keep you posted!

Dit recept is geschreven op 18-07-2016

Word gratis member

Sla al je favoriete recepten op in je eigen account én krijg toegang tot de mooiste member only deals!

Word gratis member