×
Chickslovefood

Hi, welkom op Chickslovefood!

Wij zorgen voor je dagelijkse inspiratie voor snelle recepten met weinig ingrediënten. Dat doen we op deze website, via onze social media kanalen en met onze kookboeken! Enjoy! Liefs, Nina & Elise

Wanneer geef je je baby voor het eerst hapjes?

Mathis z’n eerste hapje was broccoli. O nee, grapje. Een Chupa Chupslolly. Een oranje. Hij was net vier maanden oud en we waren op vakantie. We lagen in de tuin van het hotel te chillen, ik ging even naar de wc, kwam terug, en mijn ieniemini babyzoon lag overenthousiast aan een lolly te lebberen. GEEN GRAP. Bart vond het allemaal enorm grappig, hij had die lolly uit een snoeppot in de lobby gevist en besloot Mathis ook een likje te geven. Ik flipte even de pan uit. Mijn pure, schone, cleane, suikervrije kind, nog nóóit iets anders gehad dan melk, en dan ineens EEN LOLLY?!

BabyEersteHapjes

Nou, inmiddels kan ik er ook hartelijk om lachen hoor :). En even alle gekheid op een stokkie, ik denk dat -ie misschien een hoeveelheid kleiner dan een broodkruimel heeft binnen gekregen. Dus Mathis en z’n moeder hebben het overleefd 🙂

Al toen Mathis een paar weken oud was, dacht ik na over z’n eerste hapjes: dat leek me zo’n leuk moment! Op internet las ik er best wel veel over.

Wanneer geef je je baby voor het eerst hapjes?
Soms las ik dan de aanbeveling om met 6 maanden te beginnen met het eerste vaste hapje, maar meestal werd er een leeftijd van 4 maanden genoemd. Ook het consultatiebureau zei dat het met 4 maanden mocht. Maar toen kreeg ik een artikel doorgestuurd van een meisje dat heel veel over eten weet (en ook een baby heeft) waarin stond uitgelegd dat 6 maanden wellicht beter is. Lang verhaal kort: dan zijn de darmpjes er meer klaar voor. Hmmm, moeilijk. Ik deed wat navraag bij vriendinnetjes. Die gaven eigenlijk allemaal hetzelfde aan: als je merkt dat je little one er klaar voor is, hij of zij je eigen eten zo ongeveer uit je mond kijkt, dan is het tijd voor vaste hapjes. En dat hebben Bart en ik aangehouden. En dat was niet met 4 maanden al. Maar ineens kwam er een omslagpunt. Mathis maakte een soort groeisprongetje toen hij 5 maanden oud was. Graaide naar al ons eten, keek ons hijgend aan zodra we een stuk fruit aten en als klap op de vuurpijl: de juf van het kinderdagverblijf sprak haar zorg uit of Mathis nog wel genoeg had aan de fles. Ze had ineens het gevoel dat hij meer nodig had.En hij dronk inderdaad sinds 2 dagen 5x 210 ml tot de laatste druppel leeg. Dat was voor ons absoluut het startsein: tijd voor het eerste hapje van onze baby!

Wat?
Maar wat geef je als eerste hapje? Ik had biologische rijstebloem in huis, maar besloot geen pap te geven. Mathis slaapt meestal goed door, dus ik vond een vollere, zwaardere fles in de avond niet nodig. Z’n eerste hapje is dus geen pap geweest. Dat was die Chupa Chup namelijk :). Nee, die telt niet. En ook die enkele keer een mini likje aan een stukje verse ananas of meloen niet. Op 5 maanden en 3 dagen oud hebben we hem voor het eerst écht wat gegeven: broccoli. Ik had een hele biologische stronk in roosjes en stukjes gesneden en gestoomd (in een zeef bovenop een gewoon pannetje kokend water, dus old schoolstomen, ik ga me nog verdiepen in een baby cooker) totdat ze beetgaar waren. Toen heb ik alle roosjes in de blender gedaan met 30 ml water om er vervolgens een zo smeuïg mogelijke pap van te maken. Ik heb het verdeeld over de zes holtes van een muffinvorm en één zo’n holte hebben we aan Mathis gevoerd. En wat hij ervan vond: heerlijk! Echt bizar. Hij at bijna de lepel erbij op. Hij keek heel even moeilijk, maar al snel volgde er een big smile. Hij wilde blijven eten, maar het leek ons wel genoeg. Ik heb gekozen voor broccoli omdat ik 1) geen fruit wilde geven omdat ik had gehoord dat je beter kunt starten met groenten, zodat je mini niet gewend raakt aan enkel zoete smaken en daarna geen groenten meer lust, 2) ik zelf dol ben op broccoli en hoopte dat mijn zoon dat ook zou zijn, haha. De vijf dagen na die eerste keer gaf ik Mathis steeds om 18.00 uur wat broccolipuree, om hem vervolgens om 19.00 uur nog een fles te geven. Toen hij goed gewend was aan de broccolismaak, probeerde ik een nieuwe smaak. Dat werd courgette! Ook een schot in de roos. Inmiddels heeft hij al van alles geproefd, maar daarover later meer, in een hapjesverhaal deel #2.

Bewaren
Ik kreeg de toptip van Elise om de gepureerde groenten in de holtes van een siliconen muffinvorm te doen, en dat heb ik gedaan. Deze muffinvorm heb ik zo ongedekt de diepvries in geschoven, en iedere dag kan ik dan één portie ontdooien en opwarmen. Daarnaast heb ik kleine plastic afgesloten babybakjes van Curver gekocht, die je ook makkelijk kunt invriezen. Ook hier doe ik puree in, want het is ontzettend handig on the go, of in de oppastas naar opa en oma.

Opwarmen
Hoe warm je babyhapjes op? Ik vind het niet zo fijn om Mathis zijn hapjes in de magnetron te doen, maar dat kan natuurlijk wel prima. Ik ga voor het opwarmen voor een old school methode: au bain marie. ‘s Ochtends wip ik al een portie puree uit de muffinvorm en die leg ik op een schaaltje in de koelkast. ‘s Avonds als Mathis moet eten is de puree dan ontdooid. Dan kook ik wat water in een steelpannetje, vervolgens draai ik het vuur uit en zet ik meteen een glas in dat hete water met onderin de puree. Na een minuut of vier en af en toe roeren is de puree lauwwarm, zo vindt Mathis hem prima. Ik schep de puree op een leuk bordje en geef het met een klein plastic babylepeltje. Dat is lekkerder voor hem in z’n mondje dan een gewoon (thee)lepeltje.

En nu?
Nu ben ik lekker verschillende groenten aan het proberen en inmiddels is -ie ook aan het fruit. Hij eet nu een ruime maand hapjes. De eerste maand heb ik alleen enkele smaken gedaan, nu mix ik ook dingetjes. Ik vind het leuk om dat allemaal zelf te maken. Ik deel over een tijdje de favoriete combi’s van Mathis.

Dit recept is geschreven op 30-06-2016

Word gratis member

Sla al je favoriete recepten op in je eigen account én krijg toegang tot de mooiste member only deals!

Word gratis member