×
Chickslovefood

Hi, welkom op Chickslovefood!

Wij zorgen voor je dagelijkse inspiratie voor snelle recepten met weinig ingrediënten. Dat doen we op deze website, via onze social media kanalen en met onze kookboeken! Enjoy! Liefs, Nina & Elise

Zo eet je little one wél groenten

Mijn (Elise’s) zoontje verklaarde op een gegeven moment, out of the blue, de oorlog aan groenten. Was het echt een foodlover ten top en gingen de zelfgemaakte biologische pastinaak- en avocadoprutjes erin als koek, vanaf de een op de andere dag was het over met deze liefde. Geen.Groenten.Meer.

En ook niet een héél klein stukje. Deed Marcel stiekem op een vork achter een stukje kip een klein fladdertje tomaat, de hele hap ging in zijn mond en na een aantal keren uitgebreid kauwen en al bijna een trotse lach op papa’s gezicht, kwam het hele kleine stukje tomaat heel gedecideerd zijn mond uit zetten. Oké. Dit is echt serious business.

Nu ga ik helemaal geen strijd aan op eetgebied met Samuel. Maar ik heb wel zo mijn sluwe maniertjes. En na het kijken van The Kids Menu (via Netflix) dacht ik: spread the word, tijd voor een posting. Met daarin: tips voor hoe je kind wel groenten eet!

1. Geef het juiste voorbeeld
De hele race begint natuurlijk met het feit dat je zelf het goede voorbeeld moet geven. Als je verwacht van je kind dat het alleen maar water drinkt terwijl jij zelf nooit water drinkt, dan krijg je het lastig! Zo ook met groenten. Wat ouders eten wordt door kinderen als normaal gezien, waardoor ze sneller geneigd zijn om dit te eten. Dus wat wij eten, eet Samuel ook. Ik blijf het aanbieden, ook al kijkt hij er niet eens naar. Ik weiger te accepteren dat hij nou eenmaal geen groenten eet.

2. Betrek je kind in de keuken
Samuel is tegenwoordig gewoon boos als hij even niet mag helpen. Hij staat al met zijn eigen mini garde klaar als wij starten met koken. “Samuel ook helpen” zegt hij dan. Als wij iets maken in de keuken is hij erbij. Als we haast hebben is dat niet altijd ideaal, maar het is wel een sluw maniertje om hem zoveel mogelijk zelf te laten doen. Want iets wat hij zelf heeft gemaakt, eet hij sneller automatisch ook op. Zo maak ik elke ochtend met hem een groene smoothie waarbij hij, zittend op het aanrecht, standaard de volle hand groene groenten in de blender doet. Is heel normaal voor hem en hij drinkt het met plezier op! Of tijdens het snijden van groenten geef ik hem een mesje en een stukje groenten, en bied ik hem af en toe tussen neus en lippen door een stukje paprika aan.

3. Maak groenten aantrekkelijk
Wellicht word jij heel happy van een pan met gekookte broccoli-stronken, ik moet je zeggen dat ik er niet heel warm van word. Met een beetje amandelschaafsel, wat sojasaus en een klein toefje Japanse mayonaise kun je me er echter ‘s nachts voor wakker maken. Een beetje oppimpen die handel, zo werkt het ook bij mijn zoon. Zo doen muffins het sowieso altijd goed. Daar hebben we op Chickslovefood gelukkig al een hoop recepten voor, denk aan wortelmuffins, spinaziemuffins en zoete aardappelmuffins. Maar ook deze paddenstoelensalade is hier echt een winnaar. Of wat dacht je van een pizza met bloemkoolbodem? Of spinazie-pannenkoeken? Groentenfriet misschien? Maak het zo aantrekkelijk mogelijk voor ze. En ik zeg: gewoon proberen! Het zal je verbazen wat er opeens ingaat! Mijn allerlaatste tip zijn ‘de bakjes’. Voor het eten mag Samuel altijd een filmpje kijken. Dan zit hij aan zijn tafeltje waarop ik 3 snackbakjes zet. Deze bakjes zijn sowieso al te gek. En in alle bakjes doe ik een ander soort rauwkost. Het hele ‘wat zit er in de bakjes’ blijft een feest voor Samuel. En jawel hoor: tijdens het kijken van het filmpje gaat hij automatisch snacken van de groenten. Missie voltooid!

Dit recept is geschreven op 31-05-2016

Word gratis member

Sla al je favoriete recepten op in je eigen account én krijg toegang tot de mooiste member only deals!

Word gratis member