KIDS: Groentechips

Onze KIDS-rubriek stond even on hold tijdens de feestdagen (toevallig vielen Kerst en nieuwjaarsdag beide op woensdag), maar we zijn er weer, jongens! We trappen het jaar af met een geweldige posting van Pien, van depanvanpien.nl. Ze heeft een héél gezonde snack voor haar zoon Faas bedacht.

Pien: “Naast rijstwafels, soepstengels en fruit wil je wel eens een ander gezond tussendoortje voor je baby of kind. Maar wat dan? Denk eens aan gezonde groentechipjes. Maar chips is toch niet gezond? Deze wel, want ze komen uit de oven! Je kan de groente natuurlijk ook frituren, ze zijn dan een stuk knapperiger, maar minder gezond.”

Gezonde Chips

Hoe leuk en lekker ziet dat eruit! Groentechips, echt een gezond tussendoortje.

“Je kan niet alleen van groente chips maken, maar ook van fruit. Appel, banaan, aardbeien of perzik. Zoet en lekker van smaak. De groentechips kan je op smaak maken met bijvoorbeeld (zee)zout of paprikapoeder. Lees hieronder mijn recept voor de groentechips!”


Piens recept: Gezonde snack: groentechippies

Men neme:
– 1 rode biet
– 1 winterpeen
– 1 zoete (ik had een witte) aardappel
– 1 gewone aardappel
(Je kan bijvoorbeeld ook nog pastinaak gebruiken, of witte en gele bietjes)
– een snuf zout
– wat olijfolie

En zo doe je het:
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Schil de rode biet en de peen met een dunschiller. De zoete aardappel en aardappel heb ik niet geschild.
– Als je mooie dunne plakjes wil hebben (wat wel lekker is bij chips) is een mandoline erg handig. Heb je deze niet, gebruik dan een kaasschaaf of een dunschiller. Zorg dat de plakjes zo dun mogelijk worden.
– Leg de plakjes (past niet allemaal in 1 keer) op een stuk bakpapier op de bakplaat. Als de groente erg nat is, dep de plakjes dan even droog met wat keukenpapier.
– Besprenkel met een klein beetje olijfolie (niet te veel, dan worden ze niet knapperig genoeg.)
– Bestrooi daarna met (zee)zout en/of paprikapoeder.
– Zet de bakplaat midden in de oven. Kijk na ongeveer 5-10 minuten in de oven. Elke oven is anders, bij de één zullen ze al bijna klaar zijn, bij de ander nog niet. Hou goed in de gaten dus!
– Als je denkt dat ze goed zijn, haal je de bakplaat uit de oven en laat je de chips afkoelen.

Serveer in een leuk bakje en smullen maar!

Gezonde groentechips

Snijd de groenten heel dun, even in de oven en voilà: gezonde groentechips!

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

17 reacties

Suuz -

Kan je ook fruit gebreuken?

annemargreet -

Hi Suuz! We hebben dit zelf nog niet geprobeerd met dit recept, maar er bestaan wel recepten voor fruit chips. 😉 Groetjes, Anne-Margreet – Chickslovefood.com

MamaNatalie -

Kan je dat met alle soorten groenten??

Jennifer -

Knolgroenten zijn bij uitstek het beste om chips mee te maken, omdat je daar mooi dunne plakjes van kunt snijden. Groetjes, Jennifer – Chickslovefood.com

Claudia -

Ik gebruik zelf een voedseldroger, waarmee je heel gemakkelijk grotere hoeveelheden kunt drogen. Het is een simpel apparaat met meerdere rekken waardoor je geen bakpapier hoeft te gebruiken. Voor knapperige chips zet je ‘m op stand 3 (ca 65 graden), ongeveer 3 uur. De machine verbruikt ook veel minder stroom dan een oven. Wil je wat zachtere appelschijfjes dan zet je de machine op de laagste stand (45graden), ca 6-8 uur. Ik vind het ideaal! En zonder vet, werkt uitstekend.

Sharon -

Ik vroeg me af hoelang je ze kunt bewaren?

Sanne -

Bedankt dames! Super leuk :).
Prima bezigheid voor als het weer buiten zo vies is en ik nog vakantie, haha!

Esther -

Ik koop regelmatig groentechips bij mijngedroogdfruit. Erg lekker. Wel gefrituurd maar in koolzaadolie en d.m.v. vacuum waardoor ze veel minder vet bevatten dan gewoon frituren. Was verbaasd hoe lekker ik het vond!

Elseline -

Ja lijkt mij ook erg lekker. Maar hoe moet je dan de appel en aardappel doen? Snijden?

Renske -

Heerlijk! Ik heb nu een kleine meid van 6 maandjes dus het is voor haar nog net iets te vroeg. Maar dit ga ik zeker voor haar klaarmaken als ze een paar maandjes verder is. En deze mama eet dan lekker mee 😉

Carola -

Wat een een leuk idee!! Ik denk wel dat ik hulp kan vinden bij het maken.

Mariska -

Lekker, maar ze worden bij niet echt helemaal knapperig. Klopt dat? Of doe ik iets verkeerd?

Pien -

Klopt Mariska, ze worden niet zo knapperig als uit de frituur. Maar dit is natuurlijk wel een stuk gezonder!

anniek -

Ah, lekker! Ik dacht altijd dat dit soort chips echt heel erg lang in de oven moet, maar dat valt dus reuze mee! Ik maar zelf ook wel eens in de magnetron chips, maar dan van dungeschilde aardappels. Ook superlekker!

Margot -

Lijkt me lekker!

Maaike -

Ik heb geen kind en ben zelf ook niet echt meer een kind, maar deze ga ik toch echt maken, haha!

Tiff - The CineFiles -

ik kocht weleens die groente chips van de Appie, maar dan voelde ik me achteraf alsnog schuldig, omdat het toch gefrituurde (maar oh zo lekkere) troep blijft…dit lijkt me een heel goed en veel gezonder alternatief! Bedankt voor je receptje 🙂

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube