×
Chickslovefood

Hi, welkom op Chickslovefood!

Wij zorgen voor je dagelijkse inspiratie voor snelle recepten met weinig ingrediënten. Dat doen we op deze website, via onze social media kanalen en met onze kookboeken! Enjoy! Liefs, Nina & Elise

8 simpele tips om je kind gezonder te laten eten

Toegegeven: het is echt topsport om mijn (Elise’s) zoon Samuel gezond te laten eten. Zo, dat is er uit. Hij is dol op alles wat heel zoet, heel zout of heel vet is. ‘Sausje bij?’ vraagt hij gerust als ik hem een bordje verse pasta voorschotel. En nee, dan wordt er geen ketchup bedoeld (wat nog best logisch zou zijn bij pasta), meneer doelt dan op een beetje mayonaise. Een dolksteek voor deze foodbloggende-mama. Dat begrijp je.

Wij halen thuis dan ook van alles uit de kast om het voor elkaar te krijgen dat er toch een stukje komkommer naar binnen gaat. Ja, dat is al echt euforie hoor. Maar ik zal ook eerlijk toegeven: soms hebben we daar even helemaal geen zin in. En accepteren we dat het diner van onze zoon bestaat uit rösti rondjes. Zo, ook dat is er uit. Haha. Om te voorkomen dat mijn zoon 7 dagen in de week rösti’s dineert, vandaag een rijtje met simpele tips om je kind gezonder te laten eten.

1. Begin de dag met groenten
Ik start echt elke ochtend met een groene smoothie, waar naast verschillend fruit een flinke portie spinazie, andijvie, avocado of iets anders groens doorheen gaat. Samuel helpt mee met het maken. Als ik het niet doe, vraagt hij zelfs om ‘sap maken’. Het is maar net wat je je kind aanleert denk ik dan. Als hij z’n smoothie op heeft, heeft hij in ieder geval die dag al iets van groenten op. YES.
Tip: Is je kind al wat ouder en dus niet gewend aan groene smoothies? Begin dan met een heel klein beetje groenten wat hij niet door kan hebben en bouw vanuit daar de hoeveelheid groenten op.

2. Stop waar mogelijk gewoon overal groenten in
Zo stond ik laatst speltpannenkoeken te bakken voor meneer. Terwijl hij aan het spelen was, heb ik stiekem een stuk courgette fijngemalen en door het beslag geroerd. Had -ie lekker niet door en meneer heeft gewoon de hele pannenkoek opgegeten.

3. Ik blijf het aanbieden 
Hoe frustrerend ook: elke avond blijf ik het avondeten gewoon aanbieden. Ook al zegt hij 6 van de 7 keer ‘bah, vies’ waarna hij het bord geïrriteerd van zich afduwt (gggrrrr), ik weiger om hem al bij voorbaat iets aan te bieden wat hij wel lust. Nou ja, meestal dan 🙂

4. Zonder strijd
En ik voer daarbij niet al teveel een strijd. ‘Mmm, mama heeft heel lekker gekookt, kom je eten lieverd?’. Zo niet, dan niet. Doei. Prima! Soms zitten Marcel en ik gefrustreerd tegenover elkaar, maar ik blijf erbij: ik ga geen strijd voeren om eten. Het komt vanzelf wel hoop ik. En hoe meer ik er bovenop ga zitten hoe erger ik het maak denk ik.

5. Hij helpt. Altijd.
Ik probeer hem zoveel mogelijk te betrekken bij eten en koken. Het begint al in de supermarkt, waar hij altijd een eigen karretje mag. Hij weegt bananen af, doet de sperziebonen in een zak etc. Thuis heeft hij zijn eigen plekje waar hij als -ie wilt mee mag helpen snijden. Ik probeer het echt zoveel mogelijk zijn eigen ding te laten zijn.

6. ‘s Avonds een groentesnack tijdens een filmpje
Wat dus heel goed werkt bij Samuel, is terwijl hij is afgeleid wat groenten voorschotelen. Stukjes komkommer, paprika of mais maken dan het meeste kans. Terwijl hij een filmpje kijkt zet ik heel onopgemerkt een bakje met stukjes groenten voor hem neer. Negen van de tien keer eet -ie het op.

7. Bied in rondes aan 
Deze heb ik van mijn zus geleerd. Zij geeft haar kinderen altijd eerst alleen een bordje met de groenten. Daarna komen pas de meer geliefde stukjes vlees of aardappeltjes erbij.

8. En denk vooral ook F*CK IT
En tot slot: let-it-go. Je doet je best als moeder. Ja toch? Het is toch menselijk om een dag gewoon even he-le-maal geen zin te hebben in groenten-capriolen? F*ck it, dan eet jouw kind die dag alleen maar tosti’s en patat. PRIMA. Morgen weer een dag. Doei!

Dit recept is geschreven op 06-08-2016

Word gratis member

Sla al je favoriete recepten op in je eigen account én krijg toegang tot de mooiste member only deals!

Word gratis member