×
Chickslovefood

Hi, welkom op Chickslovefood!

Wij zorgen voor je dagelijkse inspiratie voor snelle recepten met weinig ingrediënten. Dat doen we op deze website, via onze social media kanalen en met onze kookboeken! Enjoy! Liefs, Nina & Elise

2x sushi (maki & inside-out)

Ben jij ook zo gek op sushi? Mmm, love it! En zelfs als vega kun je goed aan je trekken komen, denk aan sushi met komkommer, avocado, omelet en paprika bijvoorbeeld. Ik haal sushi normaal altijd buiten de deur, of ga het in een restaurant eten. Maar ditmaal besloot ik het zelf te doen.

Sushi maken

Sushi time! Ga voor de klassieke maki en de inside-out rolletjes.

Ik heb al eens een workshop sushi maken gevolgd (aanrader!), en wist nog wel zo’n beetje hoe het moest. Ik heb twee klassieke sushi gemaakt, voor vier personen. Superleuk om te doen, echt niet moeilijk, en een verrassing voor je gasten. Aan de slag dus!

Ik raad je aan om je inkopen eerst bij de visboer en bij je eigen supermarkt te doen, en wat je nog niet hebt kunnen vinden, tenslotte bij de toko te halen. Wat de vulling van de sushi betreft kun je variëren, ik heb gekozen voor zalm, tonijn, avocado en komkommer. Denk ook eens aan krab en omelet bijvoorbeeld. Wat jij wil!

Men neme (voor vier personen):
Voor de rijst
– 500 gram speciale sushirijst
– zes eetlepels rijstazijn
– vier theelepels suiker
– twee theelepels zout (plus een snuf voor in het kookwater)
De buitenkant en vulling
– zo’n acht norivellen (zeewiervellen)
– een zalmfilet zonder huid voor een persoon, in reepjes van maximaal 1 centimeter
– een tonijnfilet voor een persoon, in reepjes van maximaal 1 centimeter (hier kun je checken wat goede, verantwoorde vis is)
– een avocado in dunne reepjes, van maximaal 1 centimeter
– een halve komkommer waarvan je de zaadlijsten verwijderd, in reepjes van maximaal een halve centimeter
– wit sesamzaad
– zwart sesamzaad (eventueel)
Lekker voor erbij
– sojasaus
– wasabi
– edamame boontjes (eventueel)
Extra nodig
– een sushimatje
– een bakje water om steeds je vingers in te dopen tijdens het rollen
– een vel vershoudfolie
– stokjes om je sushi mee op te eten

En zo doe je het:
– Doe de rijst in een vergiet en spoel een paar minuten af onder koud water, totdat het water bijna niet meer wit kleurt.
– Doe de rijst in een pan, laat vijf minuten in de pan rusten en doe er vervolgens 600 milliliter koud water en een snuf zout bij.
– Kook de rijst nu volgens de aanwijzingen op de verpakking, waarschijnlijk staat er zo’n 15 minuten. Kook op half hoog vuur. Check af en toe even en roer door, zodat de rijst niet aan de bodem koekt.
– Na het koken zet je het vuur uit. Roer nu vier theelepels suiker en twee theelepels zout door de rijst.
– Doe het deksel weer op de pan en laat de rijst nog tien minuten staan. Schep nu zes eetlepels rijstazijn door de rijst. Roer goed door. Proef of je de rijst goed op smaak vindt. Voeg eventueel nog wat suiker, zout of azijn toe.
– Schep de rijst over in een grote schaal (geen metaal, dat kan in de rijst trekken), en laat nog zeker vijftien minuten afkoelen, totdat de rijst niet meer warm is.
– Leg ondertussen je matje klaar met een eerste norivel erop (glanzende kant naar beneden) dat met de onderkant precies de onderkant van het matje raakt en zet je bakje water en ingrediënten in de buurt.

Maki
– Nu ga je rollen! We beginnen met de maki, dat is de meest standaard sushi met het zeewier aan de buitenkant. Maak je vingers nat (dit doe je steeds zodat de rijst niet aan je handen plakt) en breng een laagje rijst aan over het hele vel, maar laat bovenaan ongeveer een kwart open.
– Leg nu ongeveer in het midden van de rijst een dubbele streep van zalm en avocado, of een dubbele streep van tonijn en komkommer. Maak het open stukje nori een beetje nat, dat is je ‘plakrandje’ dadelijk.
– Zorg dat je norivel op gelijke hoogte ligt met je matje en begin met rollen. Rol met behulp van je matje het onderste deel van het norivel met rijst over de vulling. Duw aan, haal het matje even terug en rol nu verder op.
– Met behulp van een scherp mes snijd je de rol in ongeveer zes stukjes. Tadaaaa, je eerste maki! Was dat nou zo moeilijk?

Inside-out
– Bij de inside-out rol zit er rijst aan de buitenkant, in plaats van nori. Leg op je sushimatje het vel vershoudfolie.
– Scheur van het norivel het bovenste stukje af, je legt op je matje dus vershoudfolie en daarop 2/3 van een norivel, horizontaal. Alle drie deze dingen moeten onderaan op gelijke hoogte liggen.
– Het gehele norivel beleg je met een laagje rijst nadat je je vingers nat hebt gemaakt. Bestrooi vervolgens met sesamzaadjes.
– Nu pak je het norivel voorzichtig op en draai je het in een snelle beweging om, zodat de rijstkant op de vershoudfolie ligt en je de donkergroene kant boven hebt.
– Leg nu weer tonijn en komkommer of zalm en avocado in het midden van het vel.
– Rol weer op met behulp van het matje, door eerst om de vulling heen te rollen, aan te drukken, het matje en de folie weer terug te halen en verder op te rollen.
– Je inside-out roll is af! Snijd in stukjes met een scherp mes.

Je sushi is klaar! Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het met heel veel smaak opeten. Serveer met schaaltjes sojasaus, wasabi en edamameboontjes. Mmmm!

Sushi maken

Dit is de sushirijst die ik heb gebruikt, gekocht bij de toko. Sommige grote gewone supermarkten zijn goed gesorteerd en hebben ook sushirijst in hun assortiment.

Sushi maken

Nadat je de rijst hebt afgespoeld doe je de korrels in een pan en giet je er koud water bij. Je ziet dat de rijst maar net onder water staat.

Sushi maken

Zet al je ingrediënten klaar, leg je matje klaar en zorg dat je een bakje water om je vingers in te dopen binnen handbereik hebt.

Sushi maken

Voor de maki beleg je ruim 3/4 van je norivel met rijst.

Sushi maken

De vulling erop en...

Sushi maken

...rollen maar! Je duwt de nori over de vulling met behulp van het matje. Na deze handeling haal je het matje weer terug en kun je de rol makkelijk verder rollen. Duw aan met het matje.

Sushi maken

Tadaa! De eerste maki-rol is af.

Sushi maken

Snijd iedere rol in ongeveer zes stukjes.

Sushi maken

Voor de inside-out sushi pak je 2/3 van een norivel wat je geheel beplakt met rijst. Vervolgens strooi je er sesamzaadjes overheen en draai je het norivel om, zodat de rijstkant op de vershoudfolie ligt.

Sushi maken

Vulling erop en rollen maar. Ook je inside-out rol is af!

Ingewikkeld (1 t/m 5): ✯ ✯
Duur: 2 uur

PRAAT MEE MET ONS EN ANDERE FOODLOVERS, DEEL JE FOODMENING OF RECEPT HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP TWITTER! @chickslovefood

Dit recept is geschreven op 30-07-2012

Word gratis member

Sla al je favoriete recepten op in je eigen account én krijg toegang tot de mooiste member only deals!

Word gratis member