×
Chickslovefood

Hi, welkom op Chickslovefood!

Wij zorgen voor je dagelijkse inspiratie voor snelle recepten met weinig ingrediënten. Dat doen we op deze website, via onze social media kanalen en met onze kookboeken! Enjoy! Liefs, Nina & Elise

2x home made zuivelvrije melk

Melk is goed voor elk! Kennen jullie deze slogan nog? Toch wordt hier tegenwoordig door sommige mensen aan getwijfeld, er zijn steeds meer personen die melkproducten mijden. Zelf drinken we af en toe heus wel een cappuccino met lekker dikke laag koemelk. Maar we weten inmiddels: het kan ook anders! Daarom vandaag twee hemelse alternatieven: zelfgemaakte sojamelk en home made amandelmelk. Onwijs makkelijk, lekker en super healthyNice!

Home made amandelmelk. Heel makkelijk en lekker!

Home made amandelmelk. Heel makkelijk en lekker!

Ongeveer 10% van de westerse bevolking is lactose-intolerant. Dit houdt in dat zij niet tegen lactose, oftewel melksuiker kunnen. Symptomen van deze intolerantie zijn een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn en/of diarree. Maar het kan ook zorgen voor vermoeidheid, hoofdpijn en een slechte huid. Daarnaast zeggen sommige wetenschappers dat melk de kans op verschillende ziekten, zoals bepaalde vormen van kanker verhoogt. Ook zijn er ook mensen die vanuit een overtuiging geen melk drinken, namelijk veganisten. Zij eten en drinken geen dierlijke producten uit respect voor het welzijn van dieren. Redenen genoeg om zelf eens plantaardige ‘melk’ te maken! Moeilijk is het niet, onwijs lekker wel! Let’s go!

1. Amandelmelk
Amandelen behoren tot de gezondste noten. Ze zitten bomvol vitamine E, en deze vitamine speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Daarnaast zitten er veel eiwitten en vezels in en bevatten ze de ‘goede’ vetten waardoor je chloresterolgehalte laag blijft.

Men neme (voor 500 ml amandelmelk):
– 100 gr ongebrande, rauwe amandelen (ongeveer 1 kopje)
– 500 ml water (ongeveer 4 kopjes)
– Optioneel: vanille-extract, honing of een andere zoete smaakmaker
– Optioneel: 2 dadels voor zoetere amandelmelk

En zo doe  je het:
– Week de amandelen minstens 8 uur in een kommetje met water. Het makkelijkste is om de amandelen ‘s avonds in een kommetje met water te zetten zodat je de dag erna ermee aan de slag kan. De amandelen zullen dan een stuk ‘gegroeid’ zijn.
– Spoel de amandelen af en doe ze met de 500 ml water in de blender. Blenden maar!
– De melk moet nu gefilterd worden. Dit kan met een kaasdoek (goedkoop te koop bij stoffenwinkels of iets duurder bij kookwinkels) of een kleine zeef, of zelfs een schone panty! Giet de melk in de zeef of doek zodat de kleine flubbertjes achterblijven.
– En tada, home made almond milk! Enjoy!

2. Sojamelk
Uit sommige onderzoeken blijkt dat soja het risico op hormoongevoelige kankers zoals borstkanker zou kunnen verminderen. Daarnaast hebben sojabonen een goede invloed op hart- en vaatziekten, aldus sommige wijze mensen. Sojamelk in de supermarkt kan best prijzig zijn maar zelfgemaakte sojamelk is hartstikke betaalbaar!

Men neme (voor 500 ml sojamelk):
– 1 kopje sojabonen. Deze zijn te koop in een zak bij toko’s of bij betere groente-winkels.
– 4 kopjes water

En zo doe je het:
– Week de soja-bonen minstens 8 uur in water. Het makkelijkste is om de bonen  ‘s avonds in een kommetje met water te zetten zodat je de dag erna ermee aan de slag kan. De sojabonen zullen dan een stuk ‘gegroeid’ zijn.
– Sojabonen hebben een klein vliesje om zich heen. Je kunt dit vliesje verwijderen door de sojabonen in het water nadat ze geweekt hebben wat te kneden waardoor deze vliesjes loskomen. Dit hoeft niet maar als je het wel doet,  kun je meer melk uit de bonen persen.
– Spoel de bonen af en doe ze met het water in de blender.Je kunt er voor kiezen de bonen voor deze stap nog even te koken om de bonensmaak van de sojabonen wat te verminderen. Blend de bonen met het water tot een melk.
– De melk moet nu gefilterd worden. Dit kan met een kaasdoek (goedkoop te koop bij stoffenwinkels of iets duurder bij kookwinkels) of een kleine zeef, of zelfs een schone panty! Giet de melk in de zeef of doek zodat de kleine flubbertjes achterblijven.
– Kook de sojamelk ongeveer 10 minuten en filter de melk nog een keer.

TIP: Voeg deze ‘melk’ toe aan smoothies of aan je havermoutpap ‘s ochtends! De melk blijft ongeveer 3 a 4 dagen goed in de koelkast.
TIP 2: De notendrab die overblijft tijdens het maken kun je gebruiken voor koekjes of granola :).

PRAAT MEE MET ONS EN ANDERE FOODLOVERS, DEEL JE FOODMENING OF RECEPT HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP TWITTER! @chickslovefood

Amandelmelk

Amandelmelk maken is echt niet moeilijk! Maar wel onwijs lekker.

sojabonen

Sojabonen! Na een nachtje weken zijn ze ‘gegroeid’

Dit recept is geschreven op 28-03-2014

Word gratis member

Sla al je favoriete recepten op in je eigen account én krijg toegang tot de mooiste member only deals!

Word gratis member