De kaasplank, hoe moet dat eigenlijk?

De kaasplank, Nina alias Kaasmonster is er dol op! Zo tegen de feestdagen waar we van gang naar gang eten, kan de kaasplank eigenlijk niet ontbreken. Mijn zus heeft een Franse man, dus de laatste jaren ben ik volgepropt met kaas. Na een enorm gangen-diner, zo voor het dessert nog even wat hompen kaas wegwerken. Ik word dan door mijn zwager Jean-Paul nog eens op mijn vingers getikt als ik niet de juiste volgorde aanhoud. En zo zijn er wel meer regeltjes die je eigenlijk als chick who loves food moet weten over de kaasplank. Dus bij deze!

Mijn kaasplateau van vorige kerst

Weetje 1: De oorsprong
Het kaasplankie komt natuurlijk uit Frankrijk. In de traditionele Franse keuken is de plat de fromages een afsluiter van een uitgebreide maaltijd. In Nederland kan men ervoor kiezen het voor het zoete dessert te serveren of, net als in Frankrijk, als afsluitende gang.

Weetje 2: Het aantal kazen
De kaasplank bevat een gevarieerd aanbod van harde en zachte kazen en van milde en pittige kazen. Een kaasplateau bevat minimaal drie verschillende soorten kaas.

Weetje 3: Alleen kaas?
Nee, de kaasplank kan worden aangekleed met bijvoorbeeld toast, crackers, druiven, vijgen, peren, noten en port.

Weetje 4: Niet zo uit de koelkast
Om de smaak te bevorderen is het wenselijk de kazen een half uur van tevoren uit de koelkast te pakken.

Weetje 5: Niet dezelfde kazen
Kies kazen die qua smaak oplopen van zacht naar pittig en presenteer ze in deze volgorde. Het leukst is om een gevarieerd assortiment te presenteren. Het ideale kaasplankje bevat ten minste één van elke kaassoort: halfharde, harde en blauwader kaas, gewassen korst kaas, witte korst kaas en een geitenkaas.

Weetje 6: De volgorde
Neem kazen die qua smaak oplopen van zacht naar pittig en presenteer ze dan ook in deze volgorde. Ga uit van zo’n 100 gram kaas per persoon per kaassoort.

Weetje 7: Meerdere messen
Leg meerdere kaasmessen op de plank, zeker als er zachte kazen bij zijn die aan het mes blijven plakken. Je mag dus niet met 1 mes verschillende kazen aanraken. Ow, ik krijg echt een tik op mijn handen van zwagerlief als ik dit doe :-).

Weetje 8: Alleen Franse kaas?
Nee! Ik ben zelf een grote liefhebber van onze eigen Hollandse kaas. En dat kan gewoon :-). Durf te combineren en geniet van een kaasplankje dat jou en jouw gasten op het lijf geschreven is.

Weetje 9: Enkele voorbeelden
Om het je nog makkelijker te maken, hier voor de kaasleken wat voorbeelden:
Frans kaasplankje:
– Wit, rood, blauw (bijvoorbeeld Brie, Port Salut, Roquefort)
– Koe, geit, schaap (bijvoorbeeld Morbier, Crottin de Chavignol, Brebifrom)
– Streekplateau (bijvoorbeeld Cantal, Saint Nectaire, Bleu d’Auvergne (alle 3 kazen uit de Auvergne)
Italiaans kaasplankje:
– Taleggio, Gorgonzola, Pecorino
– Bel Paese, Caprino, Parmigiano Reggiano
Zwitsers kaasplankje:
– Emmental, Appenzeller, Vacherin Mont d’Or
Belgisch kaasplankje:
– Brigand, Bouquet des Moines, Nazareth
Engels kaasplankje:
– Cheddar, Red Windsor, Shropshire Blue

Mijn eigen variant: liever geen schimmels, gewoon oud en zout 🙂

Elise’s kaasplateau:
– Hart van Goudse oude kaas
– Vijg gevuld met parmezaanse kaas, gegrild
– Kaaswafeltjes (van de Hema)
– Druiven en noten

Dit kan toch niet meer mis gaan nu? Ik zeg KaasSmakelijk 🙂

Nina is niet alleen, deze twee (mijn moeder en mijn zus) zijn ook kaasmonsters!

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

8 reacties

Jo -

La Bouygette is zoooo heerlijk.(zacht geitenkaasje uit Toulouse ). Chaource top! Brie de meaux en klaar is kees. Champagne erbij, brioche en wellicht een kweeperen compote. Hollandse aardbeien, kersen(erg frans) ook lekker. Mijn kaasplankje serveer ik wanneer ik het wil. Dus ja net als de Amerikanen zelfs als voorgerecht, s’avonds als borrel. Tradities zijn er om te breken. De Franse zouden het dus door een Rus (tsaar?) hebben meegekregen dat je het na het hoofdgerecht moet eten voor het zoete toetje. Ik dus een hele logica erachter proberen te zoeken zodat ik alsnog een fatsoenlijk excuus heb voor waarom ik het toch anders doe. Want het kan er bij mij niet in dat je het als borrel, voorgerecht niet zou mogen eten. Zilt hoort nou eenmaal voor zoet. Of tja als je nog ruimte heb na het zoete toetje net als de Engelsen. Nou ta da mijn verklaring voor waarom die Franse het nou in godsnaam alleen na het hoofdgerecht mogen.(voor het toetje) Russen houden nou eenmaal van het ziltige dus wellicht daarom….of natuurlijk zodat je extra vol zit voor het zoetje toetje en geen suikers binnen krijgt. Waarom niet voor het hoofdgerecht? Vast omdat je dan te vol zou zitten. Salades moet je natuurlijk ook ergens rangschikken.Fijne kerst alvast zou ik zeggen en meiden bedankt voor de kaastips. Nou een heel verhaal geniet ervan… ha!

Adrie -

Ik wil zonder een diner vooraf een Franse kaas middag/avond geven. Naast de kaas wil ik ook enkele warme (kleine) gerechtjes serveren. Suggesties??

annemargreet -

Hi Adrie. Al onze borrelhapjes vind je in categorie ‘Hapjes & dips’. Wat dacht je bijvoorbeeld van courgettechips (https://chickslovefood.com/recept/gepaneerde-courgettechips-met-mosterddip), spinazie-feta rolletjes (https://chickslovefood.com/recept/spinazie-feta-rolletjes), Italiaanse filodeegcrackers (https://chickslovefood.com/recept/skinny-six-italiaanse-filodeegcrackers-uit-ons-boek), of zelfgemaakte samosa’s (https://chickslovefood.com/recept/samosas-met-griekse-yoghurtdip-zelf-maken)? Veel plezier op je kaasmiddag! Liefs, Anne-Margreet – Chickslovefood.com

Toos Snoeij -

Heerlijk, zo’n kaasplank, maar is 100 gram per persoon per kaassoort niet een beetje veel?

Tosja -

Ja, dat vroeg ik mij ook al af! Na een kerstmenu een lekkere gevulde kaasplank gaat er wel in.
Maar bij een gevarieerd plankje met 5 soorten kaas zit ieder al snel aan een halve kilo kaas :O

Ik denk dat ik zaterdag voor 4 mensen ongeveer 150/200 gram per kaassoort aan ga houden.

yanthe -

Hoi Tosja,
dat klinkt inderdaad als veel, zeker na een zwaar kerstdiner.
De hoeveelheid is een beetje een indicatie. Het is lastig om precies te zeggen hoeveel iedereen zal eten bij zoiets, juist omdat je steeds kleine stukjes kaas afsnijdt kan het ook heel hard gaan. Op een gewone boterham gaat vaak ook al snel zo’n 25 gram kaas. Met een plakje brie zit al snel op 30 gram. We hebben een beetje in ons achterhoofd gehouden dat iedereen van ieder kaasje sowieso wel 2 stukjes neemt en van een favoriet drie. Dan zit je met 100 gram sowieso goed en hou je inderdaad een beetje kaas over (van de minder favoriete kazen). Maar nogmaals met 5 kaassoorten is het zeker een hoop om na een diner nog te eten. Dus wat minder aanhouden kan ook zeker. Dan overeet iedereen zichzelf ook minder snel ;-).
Veel plezier zaterdag alvast,
Yanthe – stagiaire chickslovefood

Charlotte -

Maar, in Frankrijk is kaas niet persé de afsluitende gang, vaak komt er nog een zoet toetje achter!

brenda -

mmm krijg er trek van…

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube