10x besparen in de keuken
Jahaaa, dat je seizoensproducten moet kopen, en dus even die frambozen in december moet laten staan, dat weet je inmiddels wel. Maar wat kun je nog meer doen om een beetje op de kleintjes in de keuken te letten? CLF to the rescue, hierbij 10 tips om te besparen in de keuken.
1. Skip je fornuis of oven, even géén lange kook- en baksessies
Dan hebben we het dus even niet over welke ingrediënten je gebruikt, maar hóe je je ingrediënten klaarmaakt. Voor iedereen die wat minder wil stoken, is vaker een couscousje of mihoensalade op de planning zetten een prima idee.
1. Couscous hoeft alleen maar even te weken in een scheut heet water en vervolgens gooi je er alles doorheen waar je zin in hebt: rozijnen, diepvrieserwtjes (hoef je ook niet te koken! Deze groene jongens kunnen meteen door je couscous), gedroogde abrikozen, witte kaas en kaneel bijvoorbeeld, mmm. Of een couscous met rauwkost zoals paprika, een fijngesneden bosuitje, cherrytomaatjes, wat Italiaanse kruiden en belegen kaasblokjes.
2. Jep, ook gigasnel en fornuis-vrij: mihoen! Alleen even wellen in warm water en pimpen met sojasaus, een rode paprika en wat avocado, mango, rode peper, taugé, pinda’s… net waar jij zin in hebt!
2. Laat die voorgesneden groenten even liggen
Verse groenten zelf snijden is relatief veel goedkoper dan het kopen van gesneden groenten. Ja helemaal chill zo’n zak met wokgroenten, maar niet de goedkoopste optie. Dus kom op, doppen die boontjes, het scheelt echt centen! Enne die groenten haal je in de supermarkt of bij je groenteboer, maar geef ook de markt óf het direct bij de boer kopen weer eens een kans, daar is vaak ook echt nog wel wat winst te behalen.
3. Ga voor écht snelle maaltijden!
Quick dinners it is! Nu de elektriciteits- en gasprijzen de pan uit rijzen, wil je natuurlijk een zo kort mogelijke kooktijd. Nou, hier komt een schaamteloos stukje zelfpromotie: ons Quick Dinners-kookboek staat bomvol recepten die binnen 20, maar vaak al binnen 10 minuten (!) op tafel staan! Hier vind je dit fijne boek. En ook op het blog hebben we veel recepten die in 10 minuten klaar staan, check ze hier.
4. Kijk ook eens in de diepvries
Of beter gezegd: zorg dat die vriezer goed gevuld is, haha. Om te beginnen: groenten. Toegegeven, wij vinden niet àlle groenten lekker uit de vriezer. Vers is gewoon het summum. Maaarrr er zijn toch echt wel een hoop groenten die wel approved zijn door ons, haha. Want groenten uit de vriezer, die zijn vaak net wat goedkoper! Denk eens aan:
1. Gehakte spinazie (check hier al onze recepten met spinazie), is de number one als het gaat om prijsverschil met vers. En eigenlijk kun je alle recepten maken met diepvriesspinazie, behalve salades!
2. Doperwten of tuinerwten (check hier onze recepten met doperwten), en bijkomend voordeel: alleen overgieten met warm water is genoeg.
3. Bloemkool of broccoli, scheelt vaak maar een paar cent, maar steeds als je één van deze twee nodig hebt loont het om ff te checken wat de diepvriesvariant op dat moment kost v.s. de verse.
Enne verder is bijvoorbeeld vis uit de vriezer ook helemaal prima en vaak net zo vers als of verser dan ‘verse’ vis, die ingepakt in de koeling bij de super ligt, die is soms al bevroren geweest en weer ontdooid.
5. Bulk en invriezen
Koop én kook in bulk. Hoe groter de verpakking hoe goedkoper het product meestal is. Maak grote hoeveelheden van bijvoorbeeld tomatensaus, curry’s en sauzen en vries ze in. Zo kun je meer grootverpakkingen gebruiken én gooi je minder weg. Win-win! We hebben speciaal een boek gemaakt met gerechten die je allemaal in grote hoeveelheden kunt koken én dus in kan vriezen. Bekijk ons Vriezerproof-kookboek hier.
6. Ga voor witte eieren!
Wist je dat witte eieren vaak goedkoper zijn dan de bruine? En dat dit niks te maken heeft met de kwaliteit van leven van de kip? Het ras bepaalt de kleur en witte kippen leggen ieieieiets kleinere eieren en hebben daardoor iets minder voer nodig wat wordt doorberekend in de prijs. Dus duik naar beneden in dat schap, want daar liggen de witte!
7. Budget beans
Er is he-le-maal niks mis met groenten of peulvruchten uit blik, sterker nog: we zijn dól op ingeblikte bonen en linzen. En jawel, die blikkies behoren tot de goedkoopste ingrediënten. Maar ze zijn niet alleen betaalbaar, peulvruchten zijn ook gezond, voedzaam en… nou en gewoon lekker. Inspiratie nodig? Bekijk onze recepten met kikkererwten, en allerlei lekkere bonenrecepten.
8. Meal plannen
Oké, het is een enórme open deur, maar tóch moeten wij ‘m als meal plan queens even noemen: ga meal plannen. Voorkom verleidingen in de supermarkt, plan je maaltijden goed en doordacht vooruit zodat je restjes ingrediënten de volgende dag kan opmaken en bestel één keer per week je grote boodschappen. Dat scheelt écht tijd! Plan daarbij je verse producten aan het begin van de week en de houdbare en diepvriesingrediënten wat later. Meer meal plan tips vind je in ons Meal planning-kookboek, en we verkopen ook een handig meal planner om zelf in te vullen!
9. Bereid je supermarktbezoek voor
Kom op, maak die lijst aan de hand van je weekmenu en budget en stick to the plan. Oók als je digitaal boodschappen doet. Zo voorkom je dat je in dure verleidingen óf iets te lekkere kassakoopjes trapt. Enne nog eentje in deze categorie: van tevoren pinnen is winnen. Die geldt voor als je naar de supermarkt gaat. Wat het inhoudt: neem cash mee wat je maximaal kunt en wilt uitgeven aan de hand van je lijst, en laat die pinpas en telefoon verder in je tas.
10. Houd onze site in de gaten!
Oké, flauw. Maar toch willen we het nog even melden: deze maand slaan we je om de oren met ‘5 euro or less’, budgettips, een skinny on a budget e-book, budgetborrelen en nog veel meer tips om te besparen in de keuken…, stay tuned!