Zijn alle E-nummers slecht?

E-nummers zitten in heel veel producten. Het zijn kleurstoffen of smaakstoffen die toegevoegd zijn om ons eten er mooier of lekkerder op te maken. Deze additieven zijn door de Europese Unie goedgekeurd, doordat onderzoek heeft aangetoond dat deze toevoegingen niet schadelijk zijn en dus in je voeding gestopt mogen worden. Maar tegenwoordig heerst er steeds meer het idee dat E-nummers heel slecht zijn. Er wordt dan ook veel geadverteerd met  ‘zonder toegevoegde kleur- of smaakstoffen’. Maar sommige kleurstoffen worden gewoon uit wortel of rode bietjes gehaald, dus zo slecht is dat niet, toch? Hoe zien we door de bomen het bos? Welke E-nummers kun je dus wel gewoon eten en welke liever niet?  Ik ging op onderzoek uit…

Snoepjes bevatten vaak veel E-nummers. Denk aan kleurstoffen, aroma's, glansmiddel, maar ook stabilisatoren en voedingszuren.

Snoepjes bevatten vaak veel E-nummers. Denk aan kleurstoffen, aroma’s, glansmiddel, maar ook stabilisatoren en voedingszuren.

Omdat E-nummers een verzamelnaam is voor veel verschillende soorten toevoegingen, kan er geen strakke lijn getrokken worden door te stellen dat ze allemaal wel óf allemaal niet slecht voor je zijn. Nummer E300 bijvoorbeeld is gewoon vitamine C, E162 is rode kleurstof uit rode biet. Daar is dan niets mis mee. Er zijn enkele E-nummers waar veel slechte berichten over zijn.

Slechte E-nummers?
De nummers E102, E104, E110, E122, E124 en E129 bijvoorbeeld, zijn veelbesproken synthetische kleurstoffen, omdat deze duidelijk in verband staan met concentratieproblemen en hyperactiviteit bij kinderen. Er moet tegenwoordig dan ook op elk product welke  deze nummers bevat een waarschuwing staan. Enne misschien wel handig om te weten dat nummer E120 een kleurstof is uit luizenschildjes, voor als je die liever niet meer eet!

E249 en E250, oftewel conserveermiddel Nitriet, zorgt ervoor dat gevaarlijke bacteriën in voornamelijk vleeswaren worden gedood. Echter in ons lichaam kan Nitriet worden omgezet in een stofje dat kankerverwekkend is. Niet echt fijn toch?

Ook over verschillende zoetstoffen heb je vast wel eens negatieve verhalen gehoord. Aspartaam, E951, zou kankerverwekkend zijn volgens verschillende studies. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft daarom in 2013 een herberekening gedaan van het veilig gebruik van deze stof.  Zij stellen dat aspartaam nog steeds volledig veilig is en het Wereld Kanker Onderzoekfonds ondersteunt dit. Vaag! Daarbij zijn er andere bekende bijwerkingen zoals hoofdpijn. Dan sowieso liever E951 vermijden, toch?

Verder zijn verschillende E-nummers die gevaarlijk kunnen zijn als je er overgevoelig voor bent. Het conserveermiddel Sulfiet bijvoorbeeld is een natuurlijk stofje wat onder andere in wijn gebruikt wordt om gisting en schimmel tegen te gaan. Als je astma hebt of overgevoelig bent voor deze stof kan de inname leiden tot ademhalingsproblemen.  Vermijd dan de nummers E220 – E228. Een ander stofje wat vervelend is als je er overgevoelig voor bent is Glutamaat. Dit is een smaakversterker die veel in de Aziatische keuken gebruikt wordt en ook in hartige snacks en soep voorkomt. Als je overgevoelig bent voor deze stof kan het zijn dat je last krijgt van hoofdpijn en tintelingen. Vermijd dan de nummers E620 – E625.

Samengevat is  het misschien te kort door de bocht om te stellen dat E-nummers allemaal slecht zijn, maar is het handig om je te verdiepen in wat het E-nummer op jouw product exact is.

BEKIJK HIER HET E-NUMMER OVERZICHT MET DE DAARBIJ BEHORENDE FUNCTIES.

LIKE JE ONS? KLIK HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAM EN  TWITTER

Meergranen tortilla-wrap. Iemand?

Meergranen tortilla-wrap. Iemand?

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

16 reacties

Stef van pompoensoep.com -

Sulfiet: behalve de bovenvermeldde E220-228
bevatten ook de karamelkleuren E150b en E150d sulfiet.

Niet echt duidelijk al die Enummers 🙁

Warme groet,

Stef

Denise -

Onwijs handig! Ik eet sinds een tijdje alleen nog maar pure producten, al neemt dit wel veel tijd in beslag. Het voordeel is wel dat alles net iets lekkerder smaakt en er meer vitamines in zitten.

Surinaamse catering -

nu ga ik ook maar wat beter opletten wat voor e-nummers erin de producten zitten die ik eet.

Lilian -

en dan heb je de E621 nog niet genoemd als je leest wat die teweeg brengt…. alleen door de E621 te schrappen in onze voeding ben ik me zo veel beter gaan voelen

Michelle -

Wat een interessant en informatief artikel. Ik let er eigenlijk nooit op.

Esther -

Heel interessant en handig dit!

Kim -

Ik probeer ze gewoon zo veel mogelijk te vermijden en veel zaken zelf te maken, smaakt ook veel beter naar mijn idee.

laura -

Ik heb ooit een boekje gekregen met alle E-nummers erin. Dus de niet gevaarlijke, een beetje gevaarlijke en de echt slechte E-nummers. Ook handig!

Eline -

Ik eet gewoon alleen pure producten, hoef ik ook niet te kijken naar welke e-nummers er in zitten. Scheelt een hoop 🙂

Stephanie -

Zo denk ik er ook over. Maar soms is het toch wel lekker (en makkelijk) om een chipje of een sausje te kopen. Helaas zit er dan heel vaak weer die troep (slechte E-nummers) in. Dan toch maar weer zelf maken..

Ester -

Gelijk heb je, en levert ook weer tijdwinst op 😉

Sarah -

Heel fijn dit! Ik probeer sinds een paar weken slechte E-nummers zoveel mogelijk te vermijden. Dit is een handig overzichtje.
Ik gebruik ook de gratis app ‘E-nummer vrij’ (voor Android). Die iss erg handig: je kunt zoeken op E-nummer en op de naam ervan. de onderverdeling is groen, oranje of rood en er staat bij vermeld wat het is en wat het doet. Erg fijn!

Sarah -

Heel fijn dit! Ik probeer sinds een paar weken slechte E-nummers zoveel mogelijk te vermijden. Dit is een handig overzichtje.

Sanderijn -

Wat een goede post zeg! Heel interessant. Ik heb een foto gemaakt zodat ik niet vergeet welke e-nummers we dus níet moeten hebben!

Joyce -

Wat een fijn overzicht! Voor die keer dat ik dan wel pakjes ofzo gebruik, kan ik dit mooi in mijn achterhoofd houden, dankjewel!

Margot -

Wat een handig overzicht! Ik ga E249 en E250 maar eens in de gaten houden.

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube