Wijntips voor dummies!

Tijdens de feestdagen wil je ook een lekker wijntje schenken. Ik laat de wijnkeuze het liefst aan mijn vader of zwager over want zij hebben er tenminste nog verstand van. Maar nu ik stage loop bij deze geweldige blog verwachten mensen wel iets meer van me dan “die wijn vind ik lekker en die niet”. Het werd dus tijd voor een lesje wijn voor dummies. Vooral voor mezelf, maar misschien vinden jullie het leuk om mee te lezen?

dummies2

Ik weet nooit waar ik moet beginnen als ik me wil verdiepen in wijn, maar met een beetje hulp van mijn omgeving heb ik toch een lijstje hoofdpunten kunnen verzamelen. Je bent nog geen expert na dit artikeltje, maar ook zeker geen wijn-dummy meer!

Druifsoorten
Laten we beginnen bij het begin: de druifsoorten. Waarschijnlijk wist je al wel dat de verschillende soorten wijn zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en Pinot Noir terug verwijzen naar de druifsoort die is gebruikt om de wijn te gebruiken. Dit betekent echter niet dat een chardonnay altijd zoet of juist droog is. Of een wijn zoet of droog is, wordt namelijk bepaald door het suikergehalte. De druif bepaald grotendeels de smaak. Een Chardonnay heeft bijvoorbeeld een tropische geur en smaak, terwijl een Sauvignon Blanc een hint citroen heeft en wat krachtiger is. Je kan verschillende lijstjes met de smaken vinden op internet, maar het beste is natuurlijk zelf proeven! Zo weet je niet alleen waar een wijn voor jou naar smaakt, maar ook wat jij het lekkerst vindt.

Volgorde
Tijdens je verjaardagsetentje of kerstdiner wil je natuurlijk wel een beetje uitpakken en voor elk gerecht/elke gang een aparte wijn. Dan is het wel belangrijk de juiste volgorde in wijnen aan te houden. Hier zijn drie algemene regels voor om het je makkelijk te maken: Eerst wit dan rood, eerst jong dan oud en eerst droog dan zoet. Houd je aan deze regels en stap 1 naar professioneel wijngebruik is gezet ;).

Land van herkomst
Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland, Amerika, Australië of Afrika, de wijnen komen tegenwoordig uit alle uithoeken van de wereld. Maar maakt het ook nog verschil? Ja! Het klimaat van het land waarin de druiven groeien heeft namelijk invloed op de smaak van de druif en dus de wijn. Ben je op zoek naar een lekkere wijn bij het eten? Over het algemeen geldt dat een Franse wijn lekker is bij een Frans gerecht. En dan een witte wijn bij vis en een rode bij vlees.

Houdbaarheid
Na het openen van een fles wijn is de wijn niet zo lang meer houdbaar. Wijn oxideert namelijk in aanraking met zuurstof. Hoe leger de fles, hoe meer zuurstof en hoe minder lang houdbaar. Twee dagen is over het algemeen de maximale tijd dat je een open fles kan bewaren. Witte wijn en rosé zijn iets langer houdbaar, omdat de kou van de koelkast het oxidatieproces vertraagd. Wat je kan doen om je rode wijn langer te kunnen bewaren is een vacuüm dop en pompje kopen. Zo kan je de zuurstof uit de fles pompen en kan je de wijn meestal wel 4 dagen bewaren.

Kurk
Ik dacht in eerste instantie dat een wijn met kurk gewoon letterlijk kurk in de wijn betekende. Op zich ook best logisch dat je wijn dan niet meer lekker is, toch? Kurk is echter een term die wordt gebruikt voor een nare geur en smaak in de wijn die ontstaat door een schimmel. Vroeger werd gedacht dat deze schimmel alleen in kurk voorkwam. Nu is echter bekend dat het ook in roestvrijstalen vaten en oude houten vaten voor kan komen. Het is in werkelijkheid dus niet altijd de schuld van de kurk dat een wijn niet meer lekker is. Dus ook wijnen met een gewone dop kunnen ‘kurk’ krijgen. Je herkent kurk aan een muffe en chemische geur. Twijfel je? Giet dan de wijn in een karaf. Blijft de sterke nare geur? Dan is het zeker kurk en is de wijn niet meer lekker.

Glas
De invloed van een wijnglas mag je niet onderschatten! Een goede wijn in een gewoon waterglas zal namelijk echt minder lekker smaken. De aroma’s van wijn komen pas goed vrij als je wijn uit een bol glas drinkt. Geur is heel belangrijk voor wat wij proeven van een wijn of een ander product. Rode wijnglazen zijn vaak groter, omdat ze een sterker aroma hebben. Witte wijnglazen zijn kleiner en smaller, omdat de wijn niet te snel mag opwarmen. Oh en plastic kan dus ook niet, want in plastic glazen heb je minder geur, minder bubbels en sneller warme wijn. Dus ook als je een flesje wijn de bioscoop in smokkelt of lekker gaat picknicken: neem goede glazen mee!

Ik hoop dat jullie nu iets wijn-wijzer zijn 😉

HEB JE ONS BOEK NOG NIET IN HUIS? BESTEL ‘M HIER!

LIKE JE ONS? KLIK HIER!

VOLG JE ONS OP INSTAGRAM OF TWITTER?

dummies1

De glazen en bordjes hebben we geshopt bij Leeff.com. Echt een aanrader om eens een kijkje te nemen. Enne, je krijgt nu 20% korting met de code CHICKS. Enjoy!

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

8 reacties

Mariane -

Dank voor de goed tips! Ik zag laatst in de folder bij de sligro veel aanbiedingen https://www.folderbode.nl/sligro/, maar kon door de bomen het bos niet meer zien 🙂 Nu mooi van een glaasje genieten!

Marjolein -

Goede tips! Af en toe zie je door de bomen het bos niet meer met zoveel wijnen. Ik zag een grote selectie bij de sligro https://www.folderbode.nl/sligro/ en was een beetje verdwaald 🙂 Nu weet ik er iets meer van! Thanks!

Amanda -

De kleine fijne kneepjes geleerd. Zoals van wit naar rood. En de houdbaarheid.

Heleen -

Leuke tips hoor, die van ‘kurk’ wist ik eigenlijk nog niet! Mijn collega volgde een cursus ‘wijnproeven’ en leerde me al wat de kneepjes van het vak 🙂

Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla -

Brand new information. Ik drink nooit wijn dat is mijn excuus. Leuk zo een artikel!

Margot -

Handige informatie, ik weet echt niks over wijn namelijk.

beautifulday4makeup -

Leuke tips. Veel wist ik er nog niet van.

Eline -

Leuk! Het meest wist ik al, maar toch leuk!

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube