Wie, Wat, Wijn! (deel 1)

Ik weet niks van wijn, behalve dat ik het heel lekker vind ;-). Gelukkig weet mijn goede vriendin Anne wel het nodige over de heerlijke rode, witte en rosé godendrankjes te vertellen, dus legt ze je in deze posting het een en ander uit. Vandaag geeft ze basisweetjes en tips voor het wijn drinken thuis, volgende week maandag slaat ze je met de beste wijntips voor in restaurants om de oren en vertelt ze welke wijn bij welk gerecht past. Hoe handig!

Rood, wit, rosé... Wat is doorgaans jouw favoriet?

Wijnweetjes:

– Wijn wordt meestal opgedeeld in kleuren, er is witte wijn, rode wijn en rosé.
– Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Het vruchtvlees van blauwe druiven bevat geen kleur, daarom gisten de schillen van de druiven mee, die rode kleurstof afgeven aan de wijn.
– Witte wijn kan zowel van witte als van blauwe druiven worden gemaakt, als er blauwe druiven worden gebruikt, dan gisten de schilletjes niet mee!
– Rosé is een tussenvorm, hierbij worden blauwe druiven gebruikt, maar de schillen gisten maar heel kort mee.
– Het is in Europa verboden om rosé te maken door witte wijn met rode wijn te mengen (met uitzondering van de Champagne).

Wijnkenner Anne!

Tips voor thuis

– Sommige wijnen zijn makkelijk te combineren, dus handig om in huis te hebben. Een voorraadje kan nooit kwaad toch? Dit zijn witte wijnen zoals pinot grigio, sauvignon blanc of grüner veltliner en rode wijnen zoals merlot, valpolicella en tempranillo.
– In de supermarkt zijn zeker goede wijnen te vinden voor een prima prijsje. Koop je normaal wijnen van onder de €5,-? Vergelijk deze dan voor een keer met wijnen tussen de €5,- en €10,- . De kwaliteit loopt in deze prijscategorie erg snel op! Neem gewoon van wijnen van je favo supermarkt mee naar huis en test voor jezelf wat je lekker vindt.
– Zorg thuis voor goede glazen! Doe jezelf een plezier, een wijn wordt echter beter van een goed glas. Een goed glas is een dun helder glas met een lekkere grote kelk die tulpvormig is. De steel van het glas is er niet voor niets! Pak het glas bij de steel vast, dus niet als een lompe boer bij de kelk. Dit is niet alleen chiquer, maar zorgt ervoor dat je de wijn kunt zien, je glas helder blijft en de temperatuur beter blijft.
– Zorg er ook voor dat je thuis je wijnen op een goede temperatuur bewaart. Witte wijnen in de koelkast en rode in een koele ruimte. Rode wijnen worden zo vaak te warm gedronken, dat is erg zonde, dan ruik je alleen de alcohol. Het begrip kamertemperatuur komt uit de vorige eeuw toen de kamers nog rond de 18 graden waren. Je kunt je rode wijn beter in een kelderkast of een koelere keuken bewaren.

Heb je nog basisvragen over wijn? Laat ze hieronder als reactie, en Anne komt erop terug! Volgende week lees je de wijnetiquettes voor in restaurants en welke wijn bij welk gerecht past.

PRAAT MEE MET ONS EN ANDERE FOODLOVERS, DEEL JE FOODMENING OF RECEPT HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP TWITTER! @chickslovefood

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

1 reactie

Anne -

Aanvulling op mijn eigen tekst, hopelijk leest iemand dit nog, want deze tip is erg belangrijk en waarschijnlijk doen veel mensen dit fout thuis.
Namelijk nooit je wijnglazen op de kop in de kast bewaren, dan worden ze muf! Gewoon rechtop zetten allemaal, omdraaien maar!

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube