Wat eet je als je gaat sporten?

Ja, daar zie je ineens een foto van mij in m’n sportlegging in plaats van een bord spaghetti op je vertrouwde homepage, hè? Sinds een maand ben ik eindelijk weer aan het sporten. Vooral krachttraining.

Wateetjealsjegaatsporten

Hierrr lees je er wat meer over. En weet je, ik vind het leuk. Mijn sportschool is een fijne plek om te zijn, en het voelt goed om mijn lijf sterker en strakker te voelen worden, maar vooral om weer aan m’n energielevel te bouwen.

En nu ik weer af en toe in de sportschool sta te zweten (2x per week, verder wat oefeningetjes thuis), vind ik het ook leuker om weer wat cleaner en gezonder te eten, om dat bewegen niet meteen helemaal teniet te doen.

Nu wist ik helemaal niks, nakkes, nada over voeding voor, tijdens en na het sporten. Dus heb ik het een en ander aan Jordi gevraagd, m’n trainer van de Gustav Gym. Toen ik vertelde op Insta Stories dat ik wat foodvragen ging stellen, kwamen er ook nogal wat reacties en vragen van jullie binnen over de combi eten en trainen. Wat eet je als je gaat sporten? Nou, hieronder mijn bevindingen.

Moet ik mijn eetpatroon omgooien?
Neuh, dat hoeft niet. Bodybuilders, mega fanatieke atleten en mensen die aan fitness wedstrijden en zo meedoen, die wel. Maar Nina de Bruijn die 2x een uurtje iets in de sportschool doet niet, haha. Een gezond persoon, ook niet als je wat regelmatiger traint dan ik, heeft waarschijnlijk geen speciale strategie op het gebied van voeding. Aldus Jordi. En dan is het waar, want die heeft ervoor gestudeerd. YES! Zie ik jou daar nou ook even opgelucht ademhalen ;-)? Maar goed, je moet natuurlijk wel een beetje gezond eten (abs are made in the kitchen, right ;)), en er zijn wat trucjes om het optimale resultaat uit je krachttraining te halen.

Voorafgaand aan een sportsessie
Het advies van Jordi is om het volgende zo’n beetje aan te houden:
– 3 tot maximaal 2 uur voor je gaat sporten eet je een gewone maaltijd. Dus je ontbijt, lunch of diner. En zorg dat dit maal een beetje gevarieerd is. In de ideale situatie een handpalm eiwitten (tofu, tempeh, ei, kwark, vis, vlees…), een handpalm groenten (of meer!), een handpalm koolhydraten (zoals rijst, haver, zoete aardappel, etc.). en een klein beetje vet (boter, pindakaas, avocado, noten…)
– Nog wat eten minder dan 2 uur voor je training? Neem wat happen kwark, of een stuk fruit. Maar niks groots meer. En een uurtje voor je training alleen nog wat vloeibaars. Jordi’s favo is de supershake. Bestaande uit 1 of 2 handen fruit (bessen of een banaan), een flinke hand bladgroen (spinazie is mijn favo), een klein beetje vet (avocado of pindakaas), water of ongezoete plantaardige melk (amandelmelk) én wat eiwit in de vorm van een scoop proteïnepoeder (whey wordt heel snel opgenomen door je lijf, je spieren zijn hier blij mee). Dat laatste heb ik nog niet in huis, maar ik zal het binnenkort voor jullie uitproberen :).

Waarom eet je kort van tevoren niet?
Eigenlijk simpel, hoe dichter je op de training zit, hoe minder tijd er is voor vertering en opname. Ik heb wel eens aan de touwen gezwiept terwijl m’n wraps van een uur ervoor al weer halverwege m’n slokdarm zaten. Vreselijk gevoel. Kies daarom dus kort voor de training enkel voor iets vloeibaars, en net iets dáárvoor dan liever voor iets met eiwitten (kwark) dan crackers of rijstewafels, want eiwitten geven je een verzadigder gevoel dan bijvoorbeeld een cracker en voorzien je van broodnodige voedingsstoffen voor een training (aminozuren).

En tijdens het sporten?
Water, baby! Een halve liter per uur, als het warm is nog meer. Ik sjouw m’n glazen fles die hele sportschool door!

Na een sportsessie…
Dan eet je gewoon lekker je gevarieerde maal, dezelfde samenstelling als die beschreven staat bij 2-3 uur vóór je sportsessie. Ja, ik geef toe, het is soms even wat gepuzzel. Ik sport meestal om 20.00, en eet dan dus niet met Bart en Mathis mee om 18.30 uur. Ja, voor de vorm een paar minihappen, gezellig aan tafel. Maar ik eet voortaan pas mijn volledige maal als ik terug ben. Maar ach, het is maar 2x per week. Enne, sport je ‘s ochtends? Dan ontbijt je in de ideale wereld dus 2 uur van tevoren óf neem je een supershake.

Wat kan ik zelf verbeteren?
– Nou, ik blijf iets meer van de Sinner Sundays af :), veel toegevoegde suikers zijn nergens goed voor. En die zijn er véél op kantoor. Dus ik neem weer vaker mijn lunch mee.
– Ik eet niet meer een grote maaltijd korter dan 2 uur voordat ik naar de sportschool ga (dan eet ik daarna maar saai alleen, so be it), dit gaat steeds beter trouwens. Plannen en preppen is the key op mijn sportdaagjes.
– Ik mag meer op m’n eiwitinname letten. Spieren love eiwitten. Zowel voor het trainen (goede energie) als na het trainen (herstel) zijn je spieren er blij mee. Maar ik eet geen vlees, niet héél graag vis, en ben ook niet zo’n mega zuiveleter (op kaas na dan, maar de meeste soorten zijn weer zo vet). Dus ik heb wat meer vis, garnalen, kwark, yoghurt, tofu en tempeh in mijn dagelijkse maaltjes ingebouwd. En nóg meer peulvruchten. Magnesium, daar worden je spieren ook blij van, trouwens. Dat zit in spinazie en amandelen, dat eet ik genoeg :).

Zo, dat was mijn uiteenzetting. Hopelijk heb jij er ook wat van geleerd! En aanvullingen zijn welkom, hoor!

**KOOP NÚ ONS DERDE KOOKBOEK: HET MEAL PLANNING-KOOKBOEK **

ONS TWEEDE BOEK: HET SKINNY SIX-KOOKBOEK, KOOP JE HIER!
ONS EERSTE BOEK: HET 5 OR LESS-KOOKBOEK, KOOP JE HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAMFACEBOOKTWITTER EN YOUTUBE!

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

11 reacties

jessie -

Wat is jullie fav pré- of postfood?

laura -

Hi Jessie, Nina heeft er toevallig laatst een artikel over geschreven: https://chickslovefood.com/wat-eet-je-als-je-gaat-sporten/. Gr Laura – Chickslovefood.com

Iris -

Ik vind het altijd zo lastig om op de juiste tijden te eten! Ik kom meestal half 7 thuis, maar wil niet later dan om 8 uur gaan sporten. Dan moet ik dus kort voor m’n training eten, want als ik het erna doe heb ik geen puf om te trainen. (En ik vind na 8 uur avondeten eigenlijk sowieso geen optie).

Lara -

De whey poeder van fitshe is heel fijn. Mooi meegenomen is dat hij ook biologisch is 🙂

annemargreet -

Hi Lara. Dankjewel voor de tip! Dat is inderdaad fijn. 🙂 Liefs, Anne-Margreet – Chickslovefood.

Miranda -

Ik heb laatst juist een programma op tv gezien waar ze de werking van Wey poeder hebben onderzocht… conclusie daar was dat je net zo makkelijk een glas chocolademelk kon drinken.

Richelle -

haha no way! weet je hoe dat programma heet waar je dat gezien hebt?

Annelies -

Hi! Ik heb van mijn sportcoach gehoord dat je na het sporten ook beter ff 60 tot 90 min wacht met eten..dan kan je lichaam nog ff je al aanwezige suikers en vetten verbanden voordat ‘je er weer wat in stopt’ ;o)
Grtz,
Annelies

annemargreet -

Hi Annelies. Goede tip, dankjewel! Dat wisten we niet. Liefs, Anne-Margreet – Chickslovefood.

Elise -

Whey tip (zonder al die smerige smaakjes en toevoegingen): whey isolaat naturel van body & fit. Of minder budget: Orange Fit. Ik gebruik 1e altijd door fruitshakes na het sporten & pancakes voor het sporten.

annemargreet -

Hi Elise. Dankjewel voor de tip! Gaan we eens proberen. 🙂 Liefs, Anne-Margreet – Chickslovefood.

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube