Verheij voor verse vis!

Verse vis haal je bij de viswinkel, punt. Jammer genoeg gebeurt het maar al te vaak dat vis bij de supermarkt in het mandje wordt gegooid. Zonde! Vandaar vandaag een ode aan de viswinkel. Mijn roots verplicht mij dat te doen! Verheij is een echte Scheveningse naam, de naam van mijn moeder, de naam van de viswinkel van mijn oom…

De trots van mijn familie: Vishandel Verheij.

Een echte vissersfamilie
Het appartement waar ik op dit moment in woon was vroeger een visrokerij. Die van mijn Opa Verheij. Zijn zonen ging vanzelfsprekend ook met vis werken en een van hen kreeg zijn eigen viswinkel. En deze heeft hij nog steeds, samen met zijn vrouw, zoon en dochter. Hoe speciaal is dat? Waar kom je tegenwoordig nog speciaalzaken tegen waarin echte vissersfamilies staan? Ik ben er trots op, en vandaag deel ik met jullie mijn trots: de viswinkel van mijn familie!

Verheij voor verse! vis
Vers ja, want dat is toch wat we willen? Vishandel Verheij (de naam van de viswinkel) zit grappig genoeg niet in Scheveningen maar aan de rand van het centrum van Den Haag. Mijn oom of neef gaan ‘s ochtends naar de haven van Scheveningen om vis te kopen in de visafslag, die ze vervolgens verkopen in de winkel aan de Gouveneurlaan in Den Haag. Dus vers betekent een stukje vis wat ‘s nachts uit het water is gevist, ‘s ochtends op de veiling is ingekocht, ‘s middags in de viswinkel wordt verkocht en ‘s avonds op jouw bordje ligt. Er komt geen plastic verpakking aan te pas. Nee, het gaat in een papieren velletje mee naar huis!

Een bezoekje…
Van de week bezocht ik de viswinkel van mijn familie. Bij binnenkomst werd ik overweldigd door de drukte: de hele zaak stond vol met mensen. Verse visjes werden meegenomen en sommige klanten aten hun vers gebakken visje gelijk aan de sta-tafel in de zaak op. Dit doet mij goed! Als je hier een portie kibbelingen of een lekkerbekje bestelt, ligt het visje niet al kant-en-klaar in het deegjasje slap te worden in de vitrine. No way! De verse witvis wordt pas na bestelling door het beslag gehaald, en vervolgens door mijn oom Cees gebakken waar je bij staat. De viskruiden wordt door mijn tante Nel voor je neus rijkelijk over de visjes gestrooid. En als je dit vervolgens gelijk nog warm dipt in de saus en een hap neemt, weet je niet wat je proeft. Dit is hoe een kibbeling hoort te zijn: boterzachte vis van binnen en extreem krokant van buiten. Niks slap en zompig. De remouladesaus die er bij hoort is te goddelijk voor woorden: mijn tante maakt deze saus ‘s ochtends zelf in de viswinkel en is de specialiteit van de zaak. De zaak heeft twee grote vitrines waar de verse vis je tegemoet lacht. Voor die avond zocht ik wat zalm, haring en gebakken vis uit. Op advies van mijn neef Martin nam ik ook nog twee dorades, die ik die avond in een ovenschaal heb bereid. Zalig! Het recept van deze dorades staat zaterdag online. Het bezoekje aan de viswinkel bezorgde ons een geweldig visdiner. Hiervoor hoef je niet naar een duur restaurant, een bezoekje aan de viswinkel is genoeg…

Vishandel Verheij
Goeverneurlaan 631
2523 CH Den Haag
070-3961323
www.vishandelverheij.nl

De visjes in de hand van mijn ome Cees lachen je tegemoet. Op de achtergrond mijn neef Martin druk bezig met het bakken van lekkerbekjes.

Mijn neef aan het woord tijdens een haring-workshop.

Een tas vol mee naar huis 🙂

De vis-avond start met een plateau met koude vis.

Toen een plateau met gebakken visjes.

 

En als laatst aten we deze schatjes. Wat ik daarmee heb gedaan kun je aanstaande zaterdag zien op Chickslovefood!

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

3 reacties

Judith -

Verheij, voor mij echt jeugdsentiment! Ik kwam hier sinds kleins af aan met mijn moeder. Warme herinneringen aan deze viszaak en de lieve mensen.

Alexander -

Lekker vers dorade met citoen, rozemarijn en olijveolie. Super!

Jan. Haagse naam :-) -

in de website een voutje@bedankt “Gouveneurlaan”

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube