Tijd voor een Hollandse Nieuwe: Vlaggetjesdag!

Hoe kan ik als Schevenings meisje geen aandacht besteden aan dé dag van de Hollandse Nieuwe? Want ja, het is Vlaggetjesdag vandaag! En voor de niet Scheveningers onder ons, dat is de dag waarop we tegenwoordig de komst van de Hollandse Nieuwe haring vieren. Van oorsprong was Vlaggetjesdag de dag waarop vissersschepen met vlaggetjes versierd in de haven lagen en de proefvaarten met de haringloggers maakten om de motoren, die in de winter stil hadden gestaan, te testen. Tegenwoordig is het vooral een dag die draait om de verkoop van de Hollandse nieuwe te stimuleren. En voordat je vandaag je tanden zet in dat lekkere visje met uitjes geeft Chickslovefood jou een kort informatief lesje over de Hollandse Nieuwe.

Hoera! Het is weer tijd voor een lekkere Hollandse Nieuwe!

Hollandse Nieuwe
Ook wel maatjesharing genoemd, is de Nederlandse benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Elk jaar doorloopt deze vis dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager, in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet gaan bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Haring mag pas Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.

Voedingswaarden:
Per 100 gram bevat haring gemiddeld de volgende voedingsstoffen:
– 16 gram vet
– 18 gram proteïne (eiwitten)
– een reeks vitaminen: A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E
– Calorische waarde per 100 gram: 222 kcal / 932 kJ

Beautyfood?
Ja! Het vet van de haring bestaat voorhet voornamelijkste deel namelijk uit onverzadigde, omega 3-vetzuren. Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Dus allemaal happen naar, uh Hollandse Nieuwe :-).

Ja, het is ECHT feest in Scheveningen!

Meer informatie over het Scheveningse programma van Vlaggetjesdag 2012 vind je hier!

PRAAT MEE MET ONS EN ANDERE FOODLOVERS, DEEL JE FOODMENING OF RECEPT HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP TWITTER! @chickslovefood

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube