Stressvrij in de keuken staan doe ik zo!

Met een nieuw huis waarin mijn SieMatic droomkeuken zich middenin mijn woonkamer bevindt, wilde ik dolgraag dit jaar het kerstdiner verzorgen. Van de zomer was ik al bezig met vuurkorven, servies en plek van de kersttafel. Ik vind het gewoon zo fijn én belangrijk om mooie momenten te vieren met dierbaren. En dat doe ik het liefst met eten en drinken. Hallo, ik wil niet voor niets volgend jaar trouwen in mijn favo restaurant 🙂 Van kerst en Pasen tot aan verjaardagen met veel eten, ik hou er zo van. Dit was dan ook een van de hoofdredenen dat ik graag wilde verhuizen naar dit huis. Een huis waarin dingen gevierd kunnen worden. Althans dat hoopte ik dan.

Want het moest natuurlijk nog wel blijken! De eerste kinderverjaardag was dan ook best spannend: ik wilde zo graag een kookeiland vol eten en flessen wijn en dan alle visite krioelend daaromheen. Ik was dan ook intens gelukkig toen bleek dat dit inderdaad gebeurde! Het was zo’n stressvrije verjaardag, doordat ik niet in mijn eentje in de keuken voor iedereen van alles stond te bereiden en in te schenken. Nee, dankzij het grote kookeiland middenin mijn woonkamer ging iedereen gewoon zelf hun gang. En kon ik ook echt genieten van mijn zoontjes die dag!

En toen kwam Kerst. 12 volwassenen en 5 kleine kids kwamen eten. Een 7-gangendiner begeleid met een bijpassend wijnarrangement en daarbij een apart kindermenu. Stressvrij? JA. Een goede voorbereiding is het halve werk. Maar er zitten in mijn keuken ook daadwerkelijk zoveel praktische aspecten die daar dus voor zorgen. En die tips, die mij helpen om stressvrij in de keuken te staan deel ik hieronder op een rijtje:

1. Maak een plan en werk vooruit
Of het nu voor een doordeweekse dag is, of voor een mega diner: plannen en preppen is the key tot een stressvrij bestaan in de keuken. Ik plan mijn boodschappen aan de hand van de Chickslovefood mealplanner (ook tijdens kerst!) en maak de bijbehorende boodschappenlijst. Deze bestel ik vervolgens online en worden op een gewenst moment in mijn keuken bezorgd. I-de-aal. Vervolgens neem ik een vast moment in de week waarin ik wat maaltijden voorkook. Soep, ontbijtkoek, havermoutquiche, gezondere brownie, bananenbrood. Alles gaat in porties in de vriezer.

2. Zorg voor genoeg koelruimte
En dus heb je uiteraard wel een grote vriezer nodig! Ik heb zelf een vriezer met de dagelijkse dingen in mijn keuken en een extra vriezer in mijn hal en een koelkast van 1.70 meter. Zo heb ik genoeg ruimte om van tevoren gerechten te bereiden en ze ook goed te kunnen bewaren. Bij drukke dagen haal ik een maaltijd uit de koelkast die ik alleen nog in de oven hoef te schuiven. Met kerst zorgde ik ervoor dat de gerechten grotendeels al klaar stonden in mijn koelkast.

3. Stoomoven en sous vide koken
Als je écht zero stress wilt hebben, zorg er dan voor dat je een stoomoven. Zo doe je na een lange dag  wat aardappels, vlees en groenten op een stoomovenschaal, wat olie, peper en zout erover en na 30 minuten stomen heb je een heerlijk gezonde maaltijd op tafel staan zonder voorbereiding of afwas. Met dinerparty’s is een sous vide lade echt een uitkomst: zo had ik met kerst de 11 stukjes vlees al sous vide voorgegaard op een temperatuur waarbij ik zeker wist dat het vlees mooi rosé is was en hoefde ik het alleen op het allerlaatst nog even goudbruin te bakken. Zó relaxed.

4. Ordenen is the key
Wat ik ook heel fijn vind, is dat ik echt genoeg bergruimte heb in mijn keuken met verschillende indelingen. Ik heb samen met de keukenontwerper van SieMatic erg lang gedaan over het ontwerp en waar alles zich zou moeten gaan bevinden. Lades voor etenswaar, hoge kasten voor al mijn servies en, schrik niet,  4 besteklades. 1 voor mijn alledaagse bestek, 1 voor kookspatels, 1 voor speciaal kookgerei en 1 voor gastenbestek. Het is zó fijn dat daadwerkelijk alles in mijn keuken een plekje heeft. Ik hoef niet voordat mijn gasten komen mijn alledaagse bestek nog even op te poetsen, want ik heb het gouden bestek extra schoon in mijn lade liggen. Ik hoef niet te zoeken naar waar een goede spatel is, want alle spatels liggen keurig naast elkaar gesorteerd. Het servies van de kinderen staat laag, zodat zij zelf hun spullen kunnen pakken. Ik heb mijn  kruidenla direct onder de kookplaat, zodat ik niet hoef te draaien of te buigen voor een snuf zout. Mijn  kookpannen staan daar direct onder. De vaatwasser naast de kookplaat, waardoor ik direct de vieze dingen erin kan zetten. Recht tegenover de vaatwasser heb ik de kast met het servies dat ik het meest gebruik, zoals ontbijtbordjes, koffiebekers en dinarborden. Mijn vaatwasser is hierdoor supersnel leeg! Een geordende indeling in je keuken zorgt bij mij echt voor minder stress!

5. Een groot kookeiland met live cooking
Echt ook een dikke, vette aanrader: een groot eiland. Zoals ik hierboven al zei: alleen al voor verjaardagen is een open keuken met kookeiland zó fijn. En ook heel gezellig! Maar ook tijdens je dagelijkse avondmaaltijd is het chill (zeker met kleine kinderen) als je gezin alvast aan de bar zit en jij de dag doorsprekend je maaltijd kan bereiden. Wat ik met kerst ook handig vond, is dat ik de ruimte had om al mijn borden op een rijtje kon zetten en in 1 rits allemaal tegelijk kon opmaken. Uitserveren en klaar!

Dit waren mijn bevindingen. Hoe zorg jij ervoor dat je stressvrij in de keuken staat? Laat het ons hieronder weten.

Deze posting heb ik geschreven in samenwerking met SieMatic, waar mijn droomkeuken van is. Meer informatie over onze samenwerkingen vind je   hier in onze disclaimer. 

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

2 reacties

Loes -

Ik heb sinds een maand of 10 ook een nieuwe keuken: van Ikea. Geweldig! Alles in lades, dus niet meer op m’n knieen voor het kastje om iets te pakken wat achterin staat. Vier besteklades, 1 “rommella”. Alleen heb ik de vriezer wat te klein uitgezocht, dat is wel passen en meten, maar goed dat heb ik zelf gedaan.
Verder heerlijk en inderdaad, je kookt zo’n kerstdiner voor veel mensen een stuk relaxter als je alles op orde hebt.

annemargreet -

Hi Loes. Klinkt geweldig! 🙂 Heerlijk is dat, hè? Geniet ervan! Groetjes, Anne-Margreet – Chickslovefood.com

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube