Stevia: waar moet je op letten?

Het zoete plantje stevia komt van origine uit Paraguay, maar met een beetje liefde en water doet ‘ie het ook prima in je Nederlandse huiskamer. Of gewoon in je keukenkastje in poedervorm of vloeibare vorm.

Stevia in haar puurste vorm!

Stevia in haar puurste vorm!

De bladeren van het steviaplantje smaken ontzettend zoet. De zoetkracht van stevia is veel hoger dan die van suiker. Als je op een blaadje knabbelt proef je dat ook meteen. Stevia bevat geen calorieën, en dat is precies de reden voor de enorme hype rondom stevia. Maar let goed op: niet elke ‘stevia’, is écht stevia. Daarom vandaag een lesje omtrent stevia!


Wat?
De bladeren van de steviaplant worden verwerkt tot zoetstof in vloeibare vorm en poedervorm. Stevia wordt door veel mensen met open armen ontvangen omdat het een natuurlijke zoetstof is. Met kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam weet je nou eenmaal niet precies wat je binnenkrijgt. Sinds de fabrikanten dat doorhebben wordt stevia op steeds grotere schaal in producten verwerkt en in losse vorm verkocht. Niks mis mee, maar er wordt ook misbruik van gemaakt. Producten die beweren stevia te zijn, of met stevia te zijn gezoet, worden vaak gemengd met niet zo natuurlijke zoetstoffen.

Onnatuurlijke stevia
Er zijn genoeg fabrikanten die het niet zo nauw nemen met het ‘zoet uit de natuur’. Let hier echt even goed op als je van plan bent om stevia-zoetstof te kopen. Op de verpakking staat vaak dat de zoetstof op basis van stevia is gemaakt: en daar zit het ‘m in. Veel kristalpoeders zijn ‘op basis van stevia gemaakt’, maar bevatten eigenlijk maar een heel klein deel stevia-extract. De rest (vak onbekend hoeveel procent precies) is aangevuld met bijvoorbeeld maltodextrine: een goedkope en kunstmatige zoetstof. Dit wordt gedaan omdat stevia voor sommige mensen een bittere nasmaak kan hebben. Maltodextrine zorgt ervoor dat je dat bittere niet proeft. Maar ja, dan is het hele principe van een natuurlijke zoetstof ook met de grond gelijk gemaakt.

Koop stevia bij de natuurwinkel
Let goed op wat je koopt en waar je het koopt. Want stevia is een goede vervanger voor suiker, maar je moet dus wel de juiste hebben. Als het maltodextrine, aspartaam, sucralose of asculfaam-K bevat, moet je het maar lekker laten staan en even naar de natuurwinkel of reformzaak fietsen. Daar verkopen ze kleine flesjes met vloeibare, 100% pure stevia. Een flesje van 40 ml kost ongeveer zeven euro. Voordeel is dat je van pure stevia maar heel weinig nodig hebt, omdat de zoetkracht van stevia veel groter is dan die van suiker en andere zoetstoffen.

Of koop gewoon een plantje!
Nu je weet waar je op moet letten kan het bijna niet meer fout gaan. Maar als je het echt op safe wil spelen, koop je toch gewoon een steviaplantje? Veel natuurlijker dan dat kan het niet. Deze kan je soms kopen bij de supermarkt, maar bij de tuinwinkel is ‘ie zeker weten verkrijgbaar. De steviaplant lijkt niet alleen een beetje op een muntplantje qua uiterlijk, je kan ook de blaadjes op dezelfde manier gebruiken. Leg bijvoorbeeld een paar blaadjes op je ijs, roer het door je toetje of doe het in je thee. Zo zit je safe met stevia!

PRAAT MEE MET ONS EN ANDERE FOODLOVERS, DEEL JE FOODMENING OF RECEPT HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP TWITTER! @chickslovefood

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

25 reacties

Joël -

Maltodextrine is een natuurlijke stof. Het wordt gewonnen uit zetmeel. De chemische structuur is vergelijkbaar met zetmeel, maar dan minder glucose-deeltjes per polymeer. Ook met maltodextrine is het dus nog een natuurlijk product.

martin -

2,2% stevia en de rest maltodextrine is voornamelijk om praktische redenen gedaan. Als je nl een schepje pure Stevia neemt is het veel te zoet. Maltodextrine helpt om de juiste hoeveelheid te bepalen.

Roel -

Je zegt stevia op het ijs?! Dus je verrteld over een natuurlijke zoetstof en dan zeg je dat je dan lekker op je ijs kan leggen, dat vol met kunstmatige zoetstoffen zit en super ongezond is. Beetje vreemd.
Ik ga stevia in ieder geval aanschaffen en er dan jam of ijs mee maken ;-).

Ch -

Je kunt ook zelf ijs van fruit maken.
Waar staat dat het uit de winkel komt en vol troep zit ?

Bert -

Jammer dat je altijd zo bedrogen word door grote bedrijven. Ik gebruik altijd pure Stevia poeder (Steviolglycosiden) zonder toevoegingen. Ik gebruik het zelfs voor bakken. Hier kan je de pure Stevia poeder vinden: http://steviaworld.nl/zoeten/stevia-poeder.

jeffrey -

Leuke informatieve website en leuk dat jullie een Stevia bericht hebben. Zelf zijn we vaak bezig om Stevia poeder te gebruiken in gerechten in plaats van suiker.

Misschien ook handig voor vele andere mensen hier op het forum? Neem eens een kijkje op http://www.purestevia.nl/

Een gevarieerd assortiment van Stevia producten, gebruiksvriendelijke webshop en leuke acties met gratis producten!

Met gezonde groet!

Jeffrey van Purestevia.nl

Alex -

Ik weet niet wat er allemaal onder wordt gemengd maar weet wel dat de ¨Orginele Steviaplant¨ door de E.U. genetisch is gemanipuleerd. Daarom heeft de plant nog maar 20% – 30% van de werkelijke zoetwaarde.
Zo kunnen ze de ¨chemische zoetstoffen¨ gewoon verder verder verkopen of gewoon mengen met andere ingrediënten. Allemaal zaken doen op kosten van de konsument … mocht je een plant vanuit centraal-Amerika kunnen bemachtigen … Dan pas heb je de ware Stevia.

Marcel -

Helemaal waar Alex. Stevia moet hoe dan ook groen zijn. Ander is ermee gerotzooit. Ik heb al verschillende gehad. Altijd was er naast de stevia een andere zoete stof nodig. De stevia versterkte dit zoete alleen. Enkel stevia maakte het nog niet zoeter. Eerder bitter. Ik heb ooit in India in de ashram van AMMA stevia gekocht. En dat was de enige die ECHT zoet was. Die maakte iets zoet zondertoevoeging van honing of whatever.

roos -

De stevia van natrena is volgens mij wel goed
Er zit erythritol in als bulkmiddel en stevioglycosiden als zoetstof meer niet
Ik heb de poeder

Levy -

Ik zou die van Natrena maar weggooien en iets anders zoeken. Kijk maar wat foodwatch erover te zeggen heeft https://www.foodwatch.nl/misleid/natrena_stevia_kristalpoeder/index_nl.html

martin -

volgens de ingrediënten lijst te vinden op de website van natrena gaat het om Maltodrexine

Sanne -

Jammer dat we zo vaak genept worden… Zelf bestel ik stevia online zonder toegevoegde rommel op http://www.steviahouse.nl/natuurwinkel/zoetstoffen/. Ze bieden ook stevia zaden aan en in het seizoen ook plantjes. Leuk voor tussen de basilicum en peterselie 🙂

simone -

ook uitkijken met Stevia van de natuurwinkel. de Stevia die ik daar heb gekocht is ook ‘op basis van’ en bevat tevens maltodextrine. ga volgende keer even kijken of dat bij de vloeibare variant niet het geval is.

Nathalie -

Toen ik dit arikel las, ben ik gelijk even op mijn potje stevia gaan kijken… 2.2% stevia en de rest maltodextrine!!
Denk je gezond bezig te zijn, zit je weer chemische troep te eten…
De stevia van de Aldi moet je dus ook niet hebben.

Elise -

Doe ik er ook nog een merk bij: die van Canderel is ook een typisch gevalletje van ‘op basis van’.. Helaas, op naar de natuurwinkel!

Mariska -

Wat een goed artikel dit!

Lobke -

Wat fijn, hier heb ik iets aan. Stond me laatst al rot te zoeken, maar vond het lastig.

Martje -

Fijn artikel! Ik heb die van mij even gecontroleerd (van de Lydl) en daar zit dus maar 2.2% Stevia in!

Jolanda -

Ook belangrijk voor diabetici, stevia mogen ze wel…..maar de variant met maltrodexine absoluut niet. Producten die nu met de gemixte stevia zijn gezoet kunnen dus soms ineens niet meer gebruikt worden.

Janinke -

Wow Jolanda, dat is zeker belangrijk! Bedankt voor je comment!

Linda -

Bedankt voor deze tips, dit wist ik nog niet.

Elsbeth -

Ik snap dat jullie in een artikel geen merken willen noemen. Dus dan doe ik het maar in een reactie :). De ‘stevia’ van Natrena, die ze bij de gewone supermarkten verkopen als ‘het zoetje uit de natuur’ is dus geen pure stevia. Er staat ‘op basis van stevia’ op de verpakking…

Saskia -

Goed artikel!!

Anne -

Interessant! Wat stom dat er nu ook al van de naam stevia zo misbruik wordt gemaakt. Het plantje lijkt me nog gezellig staan ook 😉 Wellicht dat ik daar eens naar op zoek ga.

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube