Sauzen maken, hoe doe je dat eigenlijk?

In december zijn we voor mijn gevoel haast heel de maand feestelijk aan het eten. Zo richting de feestdagen denk ik aan klassiekers als een lekker varkenshaasje, gekookte aardappelen, een flink stuk gegrilde zalm of een mooi stukje wild. Maar je decemberbord is niet af zonder, jawel, een sausje! Maar hoe maken we die eigenlijk? Nee, niet uit een zakje! Vandaag leg ik zowel een old-skool manier uit als de meer moderne variant van mijn zus.

De saus maakt een gerecht

Old-skool sauzen maken met een roux

De basis van veel sauzen is een roux, een mengsel van boter en bloem. Gelukkig is het maken van roux iets dat eigenlijk niet kan mislukken. Het belangrijkste is dat je in de gaten houdt dat het gewicht aan bloem en boter gelijk moet zijn. Hoeveel vocht je er daarna bij doet, hangt ook een beetje af van wat je er verder mee wilt. Voor een halve liter saus pak je 40 tot 50 gram boter en bloem, wil je een dikke saus, dan gebruik je 60 gram. Voor de saus start je met het smelten van de boter en voordat deze echt verkleurt, voeg je de bloem er in één keer bij. Roer het mengsel op laag vuur met een spatel tot een papje. Laat de bloem onder voortdurend roeren enkele minuten garen.

De basis van de roux

Hoe langer je de roux op laat staan, hoe donkerder je saus wordt. Voeg nu warm of koud vocht toe, bijvoorbeeld bouillon of melk (varieer en probeer!). Probeer niet te veel vocht ineens toe te voegen. Blijf roeren om klontjes te voorkomen. Als de vloeistof helemaal is opgenomen, giet je weer een kleine hoeveelheid vloeistof erbij. Herhaal dit tot de gewenste dikte. Wacht wel iedere keer tot de vloeistof helemaal is opgenomen en heeft geprutteld. Vanuit deze basis kun je zelf je saus op smaak brengen, zo voeg je verse peperkorrels toe voor een pepersaus, champignons voor een champignonsaus, rode wijn voor een…het is helder lijkt me!

Moderne manier van sauzen maken: kookroom
Stel je hebt een lekker stukje vlees of vis gebakken, dan heb je al een ideale basis voor een saus. De sappen van de vis of het vlees zijn in je bakvet of bakolie getrokken. Hierbij schenk je een deel witte wijn en een deel kookroom. Roer vervolgens alles goed door elkaar. Ook nu heb je een basis voor een saus en kun je naar smaak bijvoorbeeld twee eetlepels mosterd toevoegen voor een mosterdsaus, etc.

Jij kan vanaf vandaag in ieder geval een lekker sausje op tafel toveren!

PRAAT MEE MET ONS EN ANDERE FOODLOVERS, DEEL JE FOODMENING OF RECEPT HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP TWITTER! @chickslovefood

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube