2x home made zuivelvrije melk

Melk is goed voor elk! Kennen jullie deze slogan nog? Toch wordt hier tegenwoordig door sommige mensen aan getwijfeld, er zijn steeds meer personen die melkproducten mijden. Zelf drinken we af en toe heus wel een cappuccino met lekker dikke laag koemelk. Maar we weten inmiddels: het kan ook anders! Daarom vandaag twee hemelse alternatieven: zelfgemaakte sojamelk en home made amandelmelk. Onwijs makkelijk, lekker en super healthyNice!

Home made amandelmelk. Heel makkelijk en lekker!

Home made amandelmelk. Heel makkelijk en lekker!

Ongeveer 10% van de westerse bevolking is lactose-intolerant. Dit houdt in dat zij niet tegen lactose, oftewel melksuiker kunnen. Symptomen van deze intolerantie zijn een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn en/of diarree. Maar het kan ook zorgen voor vermoeidheid, hoofdpijn en een slechte huid. Daarnaast zeggen sommige wetenschappers dat melk de kans op verschillende ziekten, zoals bepaalde vormen van kanker verhoogt. Ook zijn er ook mensen die vanuit een overtuiging geen melk drinken, namelijk veganisten. Zij eten en drinken geen dierlijke producten uit respect voor het welzijn van dieren. Redenen genoeg om zelf eens plantaardige ‘melk’ te maken! Moeilijk is het niet, onwijs lekker wel! Let’s go!

1. Amandelmelk
Amandelen behoren tot de gezondste noten. Ze zitten bomvol vitamine E, en deze vitamine speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Daarnaast zitten er veel eiwitten en vezels in en bevatten ze de ‘goede’ vetten waardoor je chloresterolgehalte laag blijft.

Men neme (voor 500 ml amandelmelk):
– 100 gr ongebrande, rauwe amandelen (ongeveer 1 kopje)
– 500 ml water (ongeveer 4 kopjes)
– Optioneel: vanille-extract, honing of een andere zoete smaakmaker
– Optioneel: 2 dadels voor zoetere amandelmelk

En zo doe  je het:
– Week de amandelen minstens 8 uur in een kommetje met water. Het makkelijkste is om de amandelen ‘s avonds in een kommetje met water te zetten zodat je de dag erna ermee aan de slag kan. De amandelen zullen dan een stuk ‘gegroeid’ zijn.
– Spoel de amandelen af en doe ze met de 500 ml water in de blender. Blenden maar!
– De melk moet nu gefilterd worden. Dit kan met een kaasdoek (goedkoop te koop bij stoffenwinkels of iets duurder bij kookwinkels) of een kleine zeef, of zelfs een schone panty! Giet de melk in de zeef of doek zodat de kleine flubbertjes achterblijven.
– En tada, home made almond milk! Enjoy!

2. Sojamelk
Uit sommige onderzoeken blijkt dat soja het risico op hormoongevoelige kankers zoals borstkanker zou kunnen verminderen. Daarnaast hebben sojabonen een goede invloed op hart- en vaatziekten, aldus sommige wijze mensen. Sojamelk in de supermarkt kan best prijzig zijn maar zelfgemaakte sojamelk is hartstikke betaalbaar!

Men neme (voor 500 ml sojamelk):
– 1 kopje sojabonen. Deze zijn te koop in een zak bij toko’s of bij betere groente-winkels.
– 4 kopjes water

En zo doe je het:
– Week de soja-bonen minstens 8 uur in water. Het makkelijkste is om de bonen  ‘s avonds in een kommetje met water te zetten zodat je de dag erna ermee aan de slag kan. De sojabonen zullen dan een stuk ‘gegroeid’ zijn.
– Sojabonen hebben een klein vliesje om zich heen. Je kunt dit vliesje verwijderen door de sojabonen in het water nadat ze geweekt hebben wat te kneden waardoor deze vliesjes loskomen. Dit hoeft niet maar als je het wel doet,  kun je meer melk uit de bonen persen.
– Spoel de bonen af en doe ze met het water in de blender.Je kunt er voor kiezen de bonen voor deze stap nog even te koken om de bonensmaak van de sojabonen wat te verminderen. Blend de bonen met het water tot een melk.
– De melk moet nu gefilterd worden. Dit kan met een kaasdoek (goedkoop te koop bij stoffenwinkels of iets duurder bij kookwinkels) of een kleine zeef, of zelfs een schone panty! Giet de melk in de zeef of doek zodat de kleine flubbertjes achterblijven.
– Kook de sojamelk ongeveer 10 minuten en filter de melk nog een keer.

TIP: Voeg deze ‘melk’ toe aan smoothies of aan je havermoutpap ‘s ochtends! De melk blijft ongeveer 3 a 4 dagen goed in de koelkast.
TIP 2: De notendrab die overblijft tijdens het maken kun je gebruiken voor koekjes of granola :).

PRAAT MEE MET ONS EN ANDERE FOODLOVERS, DEEL JE FOODMENING OF RECEPT HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP TWITTER! @chickslovefood

Amandelmelk

Amandelmelk maken is echt niet moeilijk! Maar wel onwijs lekker.

sojabonen

Sojabonen! Na een nachtje weken zijn ze ‘gegroeid’

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

16 reacties

jaime -

beter dan de echte zuivel

Stephanie -

Ik maak ook zelf amandelmelk, maar hoe merk je dat het bedorven is?
En kan het kwaad als je de amandelen te lang laat weken, meer dan een dag? Bederft het dan eerder?
Het is een beetje zurig geworden.. Ik had altijd vermoede dat er niet veel kan gebeuren met amandelmelk.. Maar blijkbaar wel dus…

Willemijn -

Easy peasy inderdaad!
Van de flubbertjes die achterblijven kun je heel goed glutenvrij ‘meel’ maken trouwens. Gewoon aan de lucht laten drogen, of in de oven op de allerlaagste stand en dan nog een keer goed door de keukenmachine trekken om het mooi fijn te krijgen. Amandelmeel maak ik eigenlijk altijd zo. Met de sojaflubbertjes heb ik het nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat dat ook wel zou moeten werken.. Iemand ervaring mee?

Nicole -

Willemijn, ik heb geprobeerd om die flubbertjes (van amandelen) te laten drogen in de oven op laagste stand, maar nu ruikt heel het deeg een beetje zurig, alsof het al is gaan gisten. Dit lijkt me niet goed toch? Hoe moet het ruiken? Geen idee!!! 😀

Liesbeth -

Weer een superleuk stukje van Kim! Je hebt mijn vooroordelen doen verdwijnen , ik ga aan de slag met amandelen!

Marjolein -

Oh dat klinkt mega goed! Ga ik binnenkort eens proberen!

Lotte -

Als reactie op amandelmelk voor de koffie kreeg ik hier thuis niet echt blije gezichten. Zoontje gebruikt het voor door zijn pap, het zo drinken wil hij niet, maar doet hij met gewone melk ook niet, vind hij ook niet lekker. Verder gebruik ik de melk wel overal voor. Pannenkoeken bakken enz, alleen de kleur is iets anders, maar ze smaken prima!

Kim -

Dat ga ik snel eens doen, mijn amandelmelk door de pannenkoekenmix! Ik drink amandelmelk ook meestal niet puur maar gebruik het veel in de havermout of smoothies 🙂 handige tip voor kids om het door de pap te doen!

Elsbet | La Vie Pure -

Ga ik zeker eens proberen!

Ines -

Klinkt leuk om het eens zelf te maken, wist niet dat het zo makkelijk was!

anneroos -

hoelang is die melk houdbaar nadat je het hebt gemaakt, en hoe kan ik deze het beste bewaren?

Kim -

Ongeveer 3 a 4 dagen. Ik maak meestal genoeg voor 3 keer een portie amandelmelk voor door mijn havermout of smoothie ‘s ochtends en daarna begin ik meer opnieuw of wissel ik af met een ander ontbijtje. Good luck!

kiki -

Yummieeee ga ik vandaag maken!!!!!!

Ellen -

Wat n goed alternatief voor koemelk! Ik ben benieuwd of je met de amandelmelk ook n lekkere koffie kan maken…ik ga t uitproberen.

Monique -

Ohh wat handig!
Kun je ook nog iets met de resten doen van de sojabonen of niet?
Ik wil natuurlijk zo min mogelijk weggooien!

Margot -

Oh dat is helemaal niet moeilijk!

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube