Proeverij de Dames – Leiden

Aaah wat geniet ik van dat lekkere weer! Het hele Pinksterweekend was ‘t natuurlijk heerlijk. Maar vandaag schijnt hier in Leiden ook gewoon weer het zonnetje, hoor! En aangezien ik geen ‘buiten’ heb (geen balkon, tuin, terras, nks, nakkes, nada) vlucht ik ieder vrij uurtje het liefst naar een fijn terras. Een paar dagen geleden belandde ik met vriendlief op het terras van Proeverij de Dames.

Puntpaprika

Rode puntpaprika met couscous, feta en lekkere groentjes.

Heel dicht bij ons huissie, midden in het centrum, zon, en toch gewoon nog een plekkie. Daarom ♥ ik van Leiden, daar kan dat nog gewoon. We bestelden samen wat kleine hapjes, voorgerechtjes, als diner. Dat bedoelen de dames ook met proeverij, lekker met elkaar delen. Weer iets waar ik gek op ben!

Alleen deze debiel was heel fanatiek foto’s van haar iPhone aan het wissen, en wiste toen per ongeluk in die wisvibe ook enkele foto’s van ons Dames Proeverij-etentje. GRRR! Maar ach, er is nog wel wat over om je te laten zien. En vervolgens ga je natuurlijk gewoon daar eens op het terras zitten om al die andere dingen ook te bekijken, en te proeven ofcourse.

Food
Al kort nadat we op het zonnige terras aan het grachtje zijn neergeplofd, krijgen we de kaart onder onze neus om een keuze te maken. Wat een fijn menu! Vanalles wat, zowel warm als koud, vis, vlees, vega. Grote hapjes, kleine hapjes… We gaan voor wat kleine gerechtjes: de kroketjes met Hollandse garnalen, rode puntpaprika met couscous, carpaccio, garnalenspiesjes en een portie patatjes. Zodra we onze bestelling hebben doorgegeven worden we weer aangenaam verrast, de ober komt ons een klein soepje van het huis brengen. Een aspergesoepje met Hollandse garnaaltjes. Mmmm, een heerlijk, goed heet, hartig hapje om ons dineetje mee te starten. De smaak is vol en zacht, lekker!

Soepje

Een amuse: wit aspergesoepje met Hollandse garnaaltjes.

De overige gerechten komen redelijk snel. Het is allemaal zo lekker! De huisgemaakte garnalenkroketjes zijn knapperig van buiten en heerlijk zacht en goed gevuld van binnen. De spies van tijgergarnalen op een bedje van spinazie en kappertjes is ook verrukkelijk. Een beetje spicy, daar ben ik gek op. De carpaccio is weer eens wat anders dan zo’n rode lap vlees met pijnboompitten en parmezaanse kaas vlokken. Het vlees is diep gerookt, donker van kleur en opgemaakt met gedroogde tomaatjes en een soort wolkjes van kaas.
M’n vriend smult ervan!

Garnalenkroketjes

Huisgemaakte garnalenkroketjes met een lekkere mayo en wat salade.

Mijn favoriet van de avond is de puntpaprika met couscoussalade en feta. Wederom kloppen alle smaken en texturen gewoon, yes! Het leuke is ook dat er bij ieder gerechtje wat salade zit. De ene keer met tomaatjes, de andere keer met kappertjes of paddenstoeltjes. We drinken er fris bij, maar bij Proeverij de Dames kun je ook heel goed verschillende wijnen proeven.

Nice to know
Proeverij de Dames zit op een fijne plek in het centrum, en aan het water is het helemaal goed toeven. Als je vroeg bent heb je een plekje, maar zorg voor de zekerheid dat je even reserveert. De bediening is erg vriendelijk, het eten ontzettend lekker. We moesten even wachten op onze patatjes, die kwamen pas toen de rest bijna op was. Maar ach, de eigenaresses en andere bediening rennen echt de benen onder hun lijf vandaan tijdens de drukte, terwijl ze heel aardig blijven. We hadden genoeg aan de kleine gerechtjes en waren aangenaam verrast door de prijs. Maar goed, we hadden er dan ook geen wijntjes bij.

We love
– Het fijne terras
– De erg lekkere, veelal biologische en pure hapjes
– De vriendelijke service

We less love
– Een detail, maar toch: de ice tea krijg je meteen in het glas geserveerd, niet met het flesje erbij. Ik vind het altijd prettig om te zien waar mijn drinken vandaan komt. Bij de spa rood krijg je wel gewoon het flesje erbij
– Een extra persoon op het terras zou misschien in het voordeel werken van de klanten, maar desalniettemin werkt het personeel heel hard.

Rating (1-10): ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ (8,5)

Dit resto is een Favo van Chickslovefood.com 2013 en heeft onze raamsticker ontvangen!

www.proeverijdedames.nl
Tel: 071 5126066

Proeverij de Dames

Fijn terras!

PRAAT MEE MET ONS EN ANDERE FOODLOVERS, DEEL JE FOODMENING OF RECEPT HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP TWITTER! @chickslovefood

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube