Overzicht E-nummers

Dit is een overzichtje van de verschillende functies van E-nummers.

E-nummers vind je in heel veel producten, maar wat doen ze precies?

E-nummers vind je in heel veel producten, maar wat doen ze precies?

Kleurstof(E100 – E180)
Uiteraard zijn deze toevoegingen bedoeld om ons eten een mooie kleur te geven. Deze E-nummers vind je veel in snoep, maar ook in sapjes, jam, veel toetjes als vla of pudding en zelfs in krentenbrood zit kleurstof. Kleurstoffen kan je onderverdelen in drie groepen: Natuurlijke, Natuur-identieke en Synthetische kleurstoffen. De namen spreken eigenlijk al voor zich. De natuurlijke kleurstoffen worden gewonnen uit natuurlijke producten als wortels, bietjes, groene algen, of uit luizenschildjes (nummertje E120 voor als je die liever niet meer eet ;p). Natuur-identieke kleurstoffen worden synthetisch gemaakt, maar de uiteindelijke stof is gelijk aan de stof die in de natuur gewonnen kan worden. synthetische kleurstoffen zijn stoffen die helemaal niet in de natuur voorkomen.

Conserveermiddel (E200 – E252)
Om ons eten veilig langer te kunnen bewaren bevatten veel producten conserveermiddelen. Op zich zouden veel van onze producten met minder conserveermiddelen gemaakt kunnen worden, maar dan zijn ze gelijk een stuk minder lang houdbaar. De bekendste conserveermiddelen zijn sulfiet, nitriet en benzoëzuur.

Voedingszuur (E260 – E297 en E322 – E392);
Voedingszuren worden vooral gebruikt in combinatie met antioxidanten en conserveermiddelen. De zuren verhogen de PH-waarde waardoor de werking van het antioxidant of conserveermiddel wordt versterkt. Daarnaast helpen voedingszuren om de kleuren van een product te behouden.

Antioxidant (E300 – E321)
De oxidatie van voedsel zorgt niet alleen voor een kleur verschil, maar vaak ook voor een smaakverschil. Voedselproducten reageren bijna altijd met zuurstof en daarom worden er vaak antioxidanten toegevoegd. Vitamine C en E zijn veelgebruikte antioxidanten.

Stabilisator, Verdikkingsmiddel en Geleermiddel (E400 – E495)
Om de juiste structuur te creëren of te behouden wordt een van deze toevoegingen gebruikt. Vooral in pudding, ijs, mayonaise, jam en sausjes zal je deze E-nummers tegenkomen. Bij de meeste stabilisatoren, verdikkingsmiddelen en geleermiddelen is er geen ADI vastgesteld, omdat ze simpelweg niet schadelijk zijn. Wel is bekend dat de meeste E-nummers met deze functie bij overmatig gebruik zorgen voor gasvorming in je darmen, zoals altijd is te veel niet goed!

Anti-klontermiddel, Zuurteregelaar (E500 – E586)
Deze E-nummers zijn ervoor bedoeld om producten zuurder te maken, maar ook minder zuur wanneer nodig. Je kan deze vinden in vruchtensapjes, vleeswaren en verschillende toetjes. Anti-klontermiddel kom je tegen in poeder producten als poedersuiker, zakjes voor saus of soep en zout. Ze moeten de vorming van klontjes in de verpakking tegengaan.

Smaakversterker (E600 – E650)
Deze stofjes worden gebruikt om de smaak van voedingsstoffen naar voren te halen. Zout is in onze keuken de meest gebruikte smaakversterker, maar deze hoef je dus niet of in mindere mate te gebruiken als een van deze E-nummers al is toegevoegd.

Glansmiddel (E900 – E919)
De naam zegt het al, deze E-nummers worden gebruikt om producten mooi te laten glanzen. Je zal deze toevoegingen vooral vinden in snoep en kauwgom, maar het zit bijvoorbeeld ook op rozijnen.

Meelverbeteraar (E920 – E928)
De bakeigenschappen van meel worden door deze E-nummers versterkt. Ook worden deze stofjes gebruikt om meel een wittere kleur te geven.

Verpakkingsgas (E938 – E949)
Omdat veel producten reageren met zuurstof worden sommige dingen verpakt ‘in een beschermde atmosfeer’. Dit houdt eigenlijk in dat de zuurstof vervangen wordt door andere gassen, die niet met het product reageren.

Zoetstof (E420 – E421 en E950 – E969)
Om suiker te vervangen worden er verschillende zoetstoffen gebruikt. Vaak geven deze zoetstoffen bijna geen calorieën wat het ideaal maakt voor een lightproduct. Zoetstoffen kan je opdelen in twee groepen, de lichte en de zware zoetstoffen. De lichte zijn minder zoet dan suiker en worden vaak gebruikt in suikervrije producten als jam of snoep. De zware zoetstoffen zijn tot 1000 keer zo zoet als suiker en worden vooral gebruikt in light frisdrank.

Andere Hulpstoffen (E999 – E1300)
Er zijn daarnaast nog een hele reeks toevoegingen die niet samen onder 1 functie vallen. Er worden ook E-nummers gebruikt om vloeistoffen helder te maken (bier), losse metaal moleculen te binden (groenten in blik) en als anti-schuimmiddel (soep).

Gemodificeerd zetmeel (E1400 – E1500)
Zetmeel komt voor in veel natuurlijke producten als aardappels. Natuurlijk zetmeel kan je gebruiken als verdikkingsmiddel, net als maïzena, maar omdat dit niet werkt in koude producten wordt het zetmeel aangepast. Gemodificeerd zetmeel is niet per definitie genetisch gemanipuleerd!! Alleen als het uit een genetisch gemanipuleerde plant of aardappel komt is het zetmeel dat ook. Dit moet dan op de verpakking staan, maar genetisch gemanipuleerde aardappels zijn in Nederland verboden.

Aroma (E1500 – E1525)
Er zijn natuurlijke aroma’s en kunstmatige aroma’s de natuurlijke aroma’s vallen officieel niet onder de E-nummers omdat ze als ingrediënt worden gezien, niet als toevoeging. Thee bevat vaak natuurlijke aroma’s, kunstmatige aroma’s vind je vooral in sauzen, chips, ijs en soep.

LIKE JE ONS? KLIK HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAM EN  TWITTER

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube