KIDS: De cravings van een zwangere chick

Op af en toe de binnenkant van de toiletpot bewonderen en de beginnende sporen van spataderen ontdekken na, vind ik zwanger zijn LEUK! Sinds onze aankondiging (jawohl, ONZE. Kun je niet gemist hebben: dit najaar komt er een mini CLF-babyboom. We hebben Laura van CLH ook gevraagd zwanger te worden, maar ze wil niet, flauw) heb ik hier niets uitgebreids meer geschreven over zwanger zijn. En dat hoeft ook niet, jullie komen hier immers voor food, niet voor jubelende hormoonbommen.

foto 1

Maarrrr, dat neemt niet weg dat ik het kan laten er helemaal niets over te schrijven, al helemaal niet in combinatie met food :), wel een keertje leuk toch? Vandaag neem ik je mee in de wondere eetwereld van een zwangere.

Ik had het al zo vaak gehoord en gelezen. Als je zwanger bent, zijn er dingen die je niet meer lust én dingen waar je een enorm grote behoefte aan hebt. En dit verschilt per persoon. Elise (met een salmiakknotsen craving, GADVER!) en ik delen al onze eetstuiptrekkingen, en ook met een andere bestie die zwanger is app ik echt de hele dag door wat ik eet. Love it. Ik wil altijd over eten praten en nu nog meer dan normaal. Iedere zwangere reageert totaal anders op zwangerschapshormonen, en krijgt dus ook trek in totaal andere zaken. 8 bevindingen die op mij van toepassing zijn:

1. Kotsmisselijk + tóch veel eten = bestaande combinatie
Al ben je met vlagen kotsmisselijk, je eetlust neemt gewoon toe. Verhalen van vrouwen die afvallen in hun eerste trimester omdat ze alleen maar overgeven vind ik shocking, zo heftig lijkt me dat! Ik heb af en toe een misselijkheidsvlaag gehad, en nu nog soms, maar een uur later stouw ik rustig een zak zoute sticks naar binnen.

2. Je kunt je zin in chocola verliezen
HORROR. Ik hoef geen chocolade meer. Dit is zooo raar! Af en toe een lik Nutella op een wit broodje heb ik nog wel gedaan, en laatst ook een lepel chocolademousse. Maar That’s it. Tot mijn zeer grote verbazing (en Elises ogen rolden ook zo ongeveer uit haar kassen laatst toen ze het in mijn voorraadkastje zag) zit mijn chocoladebak vol met repen en ik eet er NIET van. Er zit zelfs Milka Oreo tussen, en ik blijf er gewoon af. Zonder moeite. Ik wil het gewoon niet. Ik heb me hier echt zorgen over gemaakt (HALLO, ik kàn zooo genieten van chocolade, dat zal toch niet over zijn?!), maar inmiddels heb ik er vrede mee gesloten en vertrouw ik erop dat mijn choco-drang terugkomt zodra de kleine er is.

3. Zoute sticks zijn ‘s werelds lekkerste snack
Dat ik geen chocolade meer hoef, betekent niet dat ik per se gezond eet. Zoute stokjes, die knapperige, dunne bruine staafjes met grote zoutkorrels erop, zijn echt the best. Zoooo lekker. Je moet een beetje op je zout letten, als zwangere al helemaal, maar zoute sticks zijn echt een verslaving. En Elise eet ze ook ontzettend veel.

4. Winegums zijn Gods’s gift to a zwangere
Geen chocolade dus, wel zachte zoete snoepjes. In mijn eerste weken hoefde ik helemaal geen zoet, zelfs fruit vond ik niet zo lekker, maar al heel snel (week 9 of zo) kwam mijn zoete zin terug (op chocolade na dus) en moet ik me inhouden om niet telkens in de supermarkt mijn mandje vol te gooien met zachte zoetigheid, zoals biggetjes, yoghurtgums (LOVE!), autodrop, winegums, drop en dan specifiek dubbelzoutjes (okay, da’s eigenlijk zout en niet heel zoet). Als het maar zacht en zoet is (op zoute drop na).

5. Favo fruit? Necatrines!
Juicy, sappig, zoet… Mmmm! Van nauwelijks fruit willen in de eerste weken, ben ik nu helemaal back on track wat betreft zoet en zacht zomerfruit. Mijn absolute nummer 1: nectarines. Oh boy, wat vind ik ze lekker. Ik eet er gerust 5 per dag, echt. Zo uit het vuistje, of door een smoothie, maar ook in een taart zijn ze lekker.

6. Je kunt als vega vlees willen
Toen ik net zwanger was had ik superzin in hamburgers en kroketten. Ik vond het zo raar. Ik wist toen ook nog niet dat ik zwanger was. Ik gaf niet aan mijn vleescraving toe. En daar stond ik dan op een dag in week 8, in de Albert Heijn, te staren door die grote glazen diepvriesdeuren. Ik zag daar ineens Albert Heijn huismerk Bolognese pizzabroodjes. Van die diepvries-afbakdingen. Ze riepen naar me als The Ring naar Gollum en co. Nu moet je weten dat ik 1. nooit vlees eet, 2. nooit afbakdingen uit de diepvries eet, 3. nog nooit Bolognese afbakpizzabroodjes van de Albert Heijn had gehad. En ineens leken ze me het allerlekkerste op de hele wereld. Nu had Bart me er een paar dagen ervoor al van weerhouden om een pizza salami in mijn mandje te flikkeren, maar ditmaal was ik alleen. Niemand om me tegen te houden. Dus wat deed ik: ik pakte een doosje, hoppakee in mijn mandje bij de zoute sticks, yoghurtgums en necatarines. Eenmaal thuis bakte ik ze onmiddellijk af. Na een kwartier kwamen ze uit de oven en staarde ik naar de twee stokkies met mini bruine korreltjes erop, een soort van gehakt. En ik vond het ineens zo zielig voor ‘de dieren’ en zo zielig voor mezelf als ik ineens weer vlees at en kwam bij mijn positieven. Ik heb met een vork al die bruine korreltjes eraf gevist en vervolgens de twee broodjes Bolognese zonder Bolognese met smaak naar binnen gewerkt. Sindsdien geen zin meer in vlees gehad, en ook niet gekocht!

7. Ik mis het geen-zin-in-alochol-hormoon
Van meerdere meiden (op Elise na trouwens) had ik het al gehoord: ‘als je eenmaal zwanger bent mis je dat wijntje heus niet. Het lijkt wel alsof je lichaam vanzelf minder zin krijgt in alcohol’. Are you f*cking kidding me?! Ik heb het zwaar. Ben ik gewoon eerlijk in. En ik ga niet mee in het kamp: af en toe een slok of een klein glaasje mag best, no way. Mij niet gezien. Maar dat houdt niet in dat ik Bart in Sardinië de witte koude wijn zo ongeveer uit z’n glas zat te kijken. En bij ieder glas wijn dat hij of een tafelgenootje van me neemt, wil ik steeds eerst ruiken. Dan snuif ik even flink die lucht op en hoop ik er weer even tegen te kunnen.

8. In je tweede trimester word je weer iets normaler
Ik ben nu bijna 16 weken zwanger, en merk dat ik weer wat ‘stabieler’ wordt qua eten. Nog steeds kan een zin in winegums of zoute sticks me overdonderen, maar over het algemeen eet ik weer redelijk normaal. Ik probeer echt best gezond te eten, ik moet immers nu ook een ander persoontje indirect voeden, en ik merk dat ik sinds een dag of 3 a 4 niet eens meer zoveel meer eet als normaal. Snaaizin heb ik redelijk snel onder controle en ook mijn dinerbord ligt weer sneller vol met gezonde dingen dan met enkel carbs, carbs, carbs, iets waar ik het eerste trimester heel veel behoefte aan had (brood! pasta! friet!). Het gaat echt de goede kant op hier!

Okay, vrouwen met kinderen, of zwangeren, nu wil ik natuurlijk ook weten wat jij onbeperkt naar binnen werkte tijdens je zwangerschap, kom maar op!

DE ZESDE DRUK VAN ONS KOOKBOEK IS BINNEN! BESTEL ‘M SNEL, KLIK HIER!

LIKE JE ONS? KLIK HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAM EN  TWITTER.

foto 2

foto 3

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

30 reacties

A -

Net pas zwanger maar ik kwam erachter omdat ik constant licht misselijk was en dat ging alleen maar weg met chips, chips, chips, chips en nog meer chips, naturel liefst. Verder pindakaas, zuurkool (zuur en zout en aardappel top!!!), superhartige dingen. Geen behoefte aan zoet, minder zin in alcohol en ik vind sterke luchtjes nu al vies (keelsnoepjes, tandpasta, schoonmaakmiddelen).

Suus -

Fantastisch artikel. Ik ben nu bijna 10 weken zwanger en lust geen chocola meer, te bizar!!!! Ik eet net al jij opeens Winegums en zakken chips en verdraag als avondeten bijna alleen maar fastfood of soep met brood. Alleen tomatensoep ook. Ik heb al heel wat eetdates af moeten zeggen omdat ok normaal altijd paleo eet en dol ben op avocados. Maar alleen het idee om dat te eten maakt me misselijk. Bizar hoe die hormonen je eetgewoontes veranderen. Het lijkt me heerlijk als het weer wat stabieler wordt en de misselijkheid weggaat! Nog een paar weekjes hopelijk!

Agnes -

Wat fijn die herkenbaarheid schrijf ik terwijl ik een zak schepsnoep naar binnen zit te werken (na een ochtend flink misselijk). Gelukkig ook veel zin in groente, fruit en andere gezonde dingen. Maar af en toe (vooral als ik beetje misselijk ben) vette cravings naar snoep (zure matten en beertjes, banaantjes etc) en kaasbroodjes :-/ Chocola heb ik weinig zin in terwijl ik het normaal heeeeerlijk vind. Fijne zwangerschap gewenst!

Jiltie -

hoi
Ik ben ondertussen 24 weken en heb steeds zin in eten ik at nooit chocolade en nu kan ik er niet meer vanaf blijven. Ik probeer wel steeds gezond te eten maar kan de snoepjes alles wat zuur is echt niet laten. Het is men eerste zwangerschap en heb het gevoel dat ik me volledig laat gaan. Ik was altijd slank dus mensen schrikken nu wel even dat ik al 16kilo ben aangekomen. Hopelijk krijgen we die kilo’s er snel af maak me toch wel zorgen groetjes

Marie -

In het begin mandarijnen en tijdens de hele zwangerschap kip in elke vorm die je maar kunt bedenken. Ook had ik enorm trek in citroenyoghurt dus ik denk dat we de conclusie wel kunnen trekken dat ik behoefte had aan eiwitten 😉
Ik at juist de eerste drie maanden heel weinig en ben daarna in 6 maanden 25 kilo aangekomen. Maar ik was een fitte zwangere en achteraf gezien bleek ik veel vocht vast te houden want binnen 3 weken na de bevalling waren de kilo’s bijna allemaal weg.

Megan -

Ik miste wijn ook echt ontzettend! En Gin tonics. En cocktails. En en en.. alles haha! Maar niets kon op tegen die medium rare biefstuk die ik at na mijn zwangerschap, maar die zal jij niet gaan eten dan 😉
Fles champagne mee naar het ziekenhuis dan maar haha!

Leonie -

ik ben niet zwanger maar heb net wel 6 (!) kokosmakronen (die van de bakker <3) naar binnen gewerkt. Nu lijkt het wel alsof ik zwanger ben. Bij mij komen de cravings eerst;)

Stephanie -

Wat een leuk bericht! Grappig hoe anders zwangerschappen kunnen zijn!
Ik ben nu 15 weken en eet heel weinig. Ik was heel goed bezig met suikervrij eten, maar nu heb ik echt zo vaak zin in snoep! Maar desondanks tot nu toe bijna 2 kilo afgevallen ipv aangekomen! En toch probeer ik me echt vol te stoppen.. Maarna 1 broodje kaas zit ik echt propvol! Nou maar hopen dat dit nog beter gaat worden! Overigens had ik ook de eerste weken zo ontzettend veel zin in friet! Haha:) maar nu gelukkig niet meer!

Gerr -

Wat een prachtige foto! Geniet van je zwangerschap!

Puck -

Ik heb juist normaal altijd wel zin in eten en gewoon trek. Tijdens mijn beide zwangerschappen niet. Eten MOEST, maar anders deed ik het niet, de hele 9 maanden niet. Was dan ook maar 5kg aangekomen en die waren er meteen na de geboortes weer af. Alleen die uitgerekte buik bleef wat langer.

Kim -

De eerste zes maanden zwangerschap vond ik chocolade smerig en de gehele zwangerschap moest ik kotsen van banaan. Alleen de geur al. Tomaat gemarineerd in azijn en geroosterde abrikozen uit de oven at ik de hele zomer graag. Ik had veel cravings naar chemisch snoep, van die perzikjes enzo. Niet aan toegegeven. Vond ik niet gezond voor de baby. Ik heb veel toast met roomboter gegeten en had vaak zin in een glas koude melk. En ik dronk voorheen nooit melk. Het derde trimester kon ik steeds minder eten. Ik voelde me snel vol door de druk op mijn maag, dus probeerde vooral erg voedzame dingen te eten. Na een mandarijntje had ik toen een keer het gevoel een bord vol patat te hebben gegeten. Heel gek.

Joyce -

Leuk artikel. Ik vind het wel interessant om te lezen 🙂

Mariska -

Nou twee keer ontzettend veel misselijk geweest. Vooral bij de eerste tot de laatste week aan toe. Maar toch twee keer 18 kilo aangekomen. Bij de eerste heb ik wat meer haring gegeten en bij de tweede had ik onwijs vaak trek in een broodje garnalenkroket. En heeeeeel veel oliebollen met krenten gegeten. Zoveel dat het winkeliers in het winkelcentrum opvliel, oeps..

bo -

Oh chocolade! Ik vond er ook echt geen bal aan tijdens beide zwangerschappen terwijl normaal gesproken een reep de dag niet overleefd! Ik Miste het ook.maar als ik dan soms toch nam viel het zooooo tegen.
koffie vond ik ook ineens ontzettend smerig, de hele zwangerschappen.

Cravings heb ik eigelijk nooit gehad. Bij de 2e wel eerste trimester sterke voorkeur voor tuc koekjes, paprika. Vooral om de misselijkheid te onderdrukken.

Marijke I easydailyfood -

wat een leuk artikel! Ik was tijdens mijn zwangerschap verslaafd aan de Euroshopper m&m’s! Niet echt goed voor de kilootjes haha

E. -

Nou hier dan iemand die door de misselijkheid en het veelvuldig overgeven is afgevallen. Met 8 wk in het ziekenhuis beland met uitdrogingsverschijnselen door hyperemesis gravidarum (hg). Eten, waar ik normaal zo van geniet, is een beproeving. Elke hap en slok een gevecht omdat het moet.
Wat kijk ik uit naar het moment dat ik weer normaal kan eten. Nog 4 weken dan tik ik ook de 16 aan en hoop dat het beter wordt.
Geniet ervan dat het zo gaat. Dat ga ik straks hopelijk ook weer doen.

Laura - Dagelijkse hap -

Wat raar dat je misselijk bent, en daarna gewoon weer kunt eten! Grappig dat je zo verandert xD

Joyce -

Haha fantastisch! Van mij mogen jullie best vaker van dit soort leuke ‘zwangerschapsavonturen’ plaatsen :).

Miek -

In het begin kroketten, kaassouffle mhhhh! En nu veel fruit. Nectarines en watermeloen. Vanaf het begin meer zin in zoet dan voor m’n zwangerschap.

Ingrid -

Alle soorten kaas maar het liefst met een sterke smaak, kroketten en chocolade. Ik had al jaren geen kroket meer gegeten tot ik zwanger was en een enorme craving kreeg naar kroketten en bitterballen. Dochterlief is nu dol op chocolade, oude kaas en … kroketten

mariska -

Ja, zoute drop in het 1e trimester! Ik was ook fan. Volgens mij hielp het tegen de duizeligheid. Verder had ik heel veel behoefte aan dierlijke eiwitten (eieren, vlees, yoghurt). Nu min of meer normaal eetpatroon (ben nu 31 weken). Al heb ik nog steeds meer zin in zoet als voor de zwangerschap. En ben ook gek op nectarines! (en pruimen en kersen en aardbeien..).

Juul -

Heel leuk verhaal, ik zit zelf op de 30 weken en kan me wel vinden in je verhaal! 🙂

Margot -

Hihi wat leuk om te lezen! En die yoghurt snoepjes blijven lekker, ook voor niet-zwangere 😉

Denise -

Ik heb serieus onder een steen gelegen, want kom hier nu pas achter. Blame it on the kookboekdeadlines 😉 Maar wauw meiden, wat een geweldig nieuws! Van harte allebei en wat ontzettend bijzonder! Ben onwijs blij voor jullie! xxx

Manon -

let wel op met drop hoor, daar mag je echt niet zoveel van.
Ik heb juist een choco behoefte, grrrrrr! Jammer dat je lijf niet alleen maar schreeuwt om groente en fruit, haha! Zou het een stuk makkelijker maken.

Kim -

hahaha wat leuk en herkenbaar om allemaal te lezen. Ik heb serieus 18 weken geen zin gehad in chocola. Daarna kwam het weer terug 🙂 En ook die wijn niet mogen drinken valt me zwaar. Ik ruik ook graag aan anderen hun glas. Haha gekke hormonen. Maar afvallen kan echt hoor. Ik was heel ziek de eerste 24 weken, maar at wel. Maar als je alles uitspuugt wat je eet, dan val je wel af. Mooie buik Nina!!

Sylvia -

Ik ben nu 36 weken en heb vanaf het begin gelukkig geen hele extreme cravings gehad wat ook resulteert in geen overtollige kilo’s erbij.
Ik merkte al snel dat mijn lichaam heel duidelijk aangeeft waar het behoefte aan had en daar had ik misschien iets meer aan toe moeten geven want de meeste dingen waren best verklaarbaar en dus ook nuttig voor m’n lijf.
Het eerste trimester wat misselijk geweest en toen had ik heel veel behoefte aan ‘droge’ dingen als beschuit, rijstewafels, pindakaas en rijst zonder al teveel saus. Oke, er zijn ook 2 potten augurken naar binnen gegaan en heb mijzelf ook kostelijk uitgelachen als ik weer eens met m’n vingers in de pot zat!
Ook fruit heb ik al die tijd al extra trek in en dat probeer ik lekker te variëren.
Ik kamp met behoorlijke bloedarmoede en in m’n tweede trimester kreeg ik ineens behoefte aan (rund)vlees terwijl ik dat eigenlijk amper eet op wat kip soms na. Ik eet nu een beetje rookvlees en dat vind ik ook echt heel lekker ineens maar heb daar verder, op 1x ossenhaaspuntjes bij het avondeten na, niet aan toegegeven omdat mij dat tegen stond.
Verder is mijn yoghurtverslaving afgenomen en heb ik ipv daarvan meer trek in melk dus vul nu m’n kommen niet met yoghurt maar soyamelk met quina- en speltflakes of ijs want dat ligt ook ineens standaard in de vriezer 🙂
Blijf het bijzonder en ook wel grappig vinden om te merken wat je lijf uit zichzelf allemaal aangeeft zonder dat je dat zelf stuurt. Mijn tip is dan ook om op de echte onverantwoorde dingen na er wel gewoon (met mate) aan toe te geven want het merendeel zal toch een functie voor je lichaam hebben op dat moment.

Lotte -

Grappig! Ik loop bijna helemaal synchroon met jouw gekke eetbehoeften 🙂 Alleen drop hoef ik niet. Ik ben trouwens niet vega, at wel vlees, maar niet vaak. Sinds ik zwanger ben heb ik er totaal geen zin meer in, dus de definitieve overstap is nu hopelijk gemaakt. Thanks beeb 😉 O als je fan bent van zoute sticks zou je hier in Duitsland waarschijnlijk ook gek zijn op de Brezel broodjes!

roelien -

XD Zo herkenbaar. Ik heb twee kids en ben zwanger van de derde. Bij de eerste waren het groene appel… geen rode, geen soort van groene, geen gele… nee knal groen en anders niet. Bij de tweede van die groente sushi van de Deen niet aan te slepen. Ik ben specifiek daar boodschappen gaan doen, en wat mijn man niet weet is dat ik zo ongeveer elke keer als ik boodschappen deed zo’n bakje kocht en opat voor ik thuis kwam… anders moest ik delen. (Als ik het zo terug lees best erg :S ) En nu heb ik vooral zin in veel, heeeel veel, koolhydraten. Ook al kan ik daar eigenlijk niet tegen (insulinetolerant) en word ik er kost misselijk van. Ik hoop dat ik snel weer mijn gewone eetpatroon terug heb want ander ga ik echt wel wat meer aankomen dat de gebruikelijke kilo’s 😛

G. -

Hahahaha, wat een leuk verhaal! Inmiddels zit ik op 31 weken en herken ik helemaal niets :-). Ben niet misselijk geweest dus heb die maffe eetritmes niet gehad (gelukkig). Mijn verslaving, en daar geef ik rustig aan toe, zijn verse sinaasappelsap of smoothies en karnemelk. Liefst in de mix….zalig!
Misschien komt het nog hoor…en heb ik straks onwijs veel zin in augurken of chips oid…maar vooralsnog valt het reuze mee!!!

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube