KIDS: 10x eettip voor de lastige eter

Tijd voor het avondeten… Na een lange dag werken, rennen en vliegen, heb je met je laatste puf een verantwoorde maaltijd voor het hele gezin uit je mouw geschud. En op het moment dat je denkt even lekker energie te kunnen bijtanken met je healthy hap voor je, duwt je kind met een vies gezicht het verantwoorde bordje voor zich weg. Great!Ā 

Als je je kids op zo'n bord groenten serveert, kunnen ze toch niet weigeren? :-)

Als je je kids op zo’n bord groenten serveert, kunnen ze toch niet weigeren? šŸ™‚

Wat te doen als je kinderen lastige eters zijn? Of weigeren iets te eten? Met deze tips gaat het wellicht beter!


1. Maak ze de chefs van de keuken
Ja, want het is toch je eer te na om niet op te eten wat je zelf maakt? Maak je kind de chef in de keuken en betrek ze bij het maken van de maaltijd. Een mooie koksmuts op en starten maar. Het kiezen van het recept, het doen van boodschappen, de bereiding: de kids dragen de verantwoordelijk over de maaltijd! KinderenĀ kunnen meer dan je misschien denkt! Laat ze de groenten wassen, roeren, eieren breken, balletjes draaien, vlees kruiden etc.Ā Kijk natuurlijk altijd uit met hete ovens, messen en andere gevaarlijke dingen. Als je er bij blijft of het samen doet moet het goed gaan. Enne, complimenteer de chef!

2. Zorg voor goede trek!
Door je kind een regelmatig voedingspatroon aan te bieden zorg je ervoor dat kinderen echt trek hebben als het avondeten zich aandient. Zorg dus voor vaste eettijden, vaste tijdstippen voor tussendoortjes, geef geen tussendoortjes vlak voor het eten en eet niet te laat, want een kind wat moe is eet wellicht minder.

3.Een moment aan tafel
Kondig de maaltijd ruim van te voren aan. Het spelen is voorbij, het speelgoed wordt opgeruimd om vervolgens aan een gedekte tafel te eten. Zet de tv en de radio uit, zo zijn er geen afleidingen voor de kids en kan er ontspannen gegeten worden. Het avondeten is een gezellig moment met elkaar, met lekker eten waar je kind zich de hele dag al op verheugd heeft, net als mama en papa!

4. Kinderen betrekken bij de maaltijd
Je kunt kinderen niet alleen betrekken bij het bereiden van de maaltijd, je kunt ze ook tijdens de maaltijd verantwoording geven. Laat ze bijvoorbeeld zelf hun bord opscheppen, of voor hen nog leuker: laat ze jouw bord opscheppen!

5. Niet te volle borden
Het is beter om twee keer kleine beetjes op te scheppen dan een vol bord waar een kind tegen aan zit te hikken. Zo kun je bij de tweede keer opscheppen je kind complimenteren met ‘jeetje wat kun jij goed eten’.

6. Rauwe groentjes zijn lekker!
Kinderen vinden vaak gekookte groenten niet geweldig. Serveer dus een lekkere met schaal rauwe groenten bij het avondeten: komkommer, wortel, radijs, paprika, cherrytomaatjes. Vaak vinden kinderen op deze manier de knapperige en zoete groenten wel lekker. Mochten ze de gekookte groenten echt niet eten, dan hebben ze toch hun vitamines binnen!

7. Laten wennen aan nieuwe smaken
Vaak moeten kinderen wennen aan nieuwe smaken. herhaling is hierin belangrijk. Geef dus niet op na een keer. Combineer een nieuwe smaak met een smaak die je kind al wel lust. Ā Of verstop de nieuwe smaak, bijvoorbeeld een pannenkoek met een bepaalde gepureerde groenten in het beslag. Maak een gek gezicht van het eten op het bord met een nieuwe smaak, of neem een gekgezicht-bord waarop je je eten aanbiedt (zie foto 1). Zo kunnen ze je groenten toch niet weigeren? Deze borden kun je trouwens hier kopenĀ en thuis laten bezorgen!

8. Altijd proeven
‘Ik lust dit niet’, datĀ weet je toch pas echt als je iets echt geproefd hebt. Laat je kinderen dus altijd proeven!

9. Graag of niet!Ā 
Maak geen strijd van het eten. Hou het op ‘graag of niet’. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je kind niet wilt eten.Ā Het niet eten kan ook komen doordat ze aandacht willen, maar misschien komt het wel door een spanning op school, doordat ze te uitgelaten zijn of teveel tussendoortjes hebben gegeten. Ga niet straffen of belonen, houd het relaxed.Ā Bied geen gewenste alternatieven, zoals ‘s avonds alsnog een boterham met hagelslag.Ā Kinderen hebben genoeg reserves (echt!) om een keer wat minder te eten. Wel is het belangrijk dat je kind voldoende blijft drinken!

10. Rapportcijfers
Je kunt na het eten met je kind een rapport-lijst bijhouden van eten wat een hoog cijfer krijgt en eten wat je kind dus na een aantal keren proberen nog steeds niet lekker vindt en dus laag scoort. Maak afspraken over de lage scores, biedt bijvoorbeeld sperziebonen als alternatief als er spruitjes op tafel staan. Zo voelt het kind zich begrepen en betrokken.

Als niets werkt..Ā 
Als de kids echt aan het klieren zijn en het eten een drama is, kun je nog een soort spelvorm proberen om het eten te bevorderen. Laat de kids bijvoorbeeld een voor een op de meest gekke manier een hap nemen: met je handen, met een soeplepel, zonder handen, etc. Wellicht gaan er zo nog wat hapjes in!

Dit zijn een greep tips waar je hopelijk wat aan hebt. Mocht je je serieus zorgen makenĀ of je kind wel genoeg gezonde voeding naar binnen krijgt, ga dan eens langs de huisarts!

Heb jij nog goede tips? Laat het andere mama’s en papa’s weten en deel je advies hieronder!Ā 

PRAAT MEE MET ONS EN ANDERE FOODLOVERS, DEEL JE FOODMENING OF RECEPTĀ HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP TWITTER!Ā @chickslovefood

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

3 reacties

Katleen -

Heel leuk idee! waar hebben jullie deze leuke bordjes gevonden? bedankt !

Margot -

Goede tips! Die bordejes zijn ook wel erg grappig.

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube