Het Prentenkabinet – Leiden

Alweer een paar maanden geleden at ik met een grote groep vrienden (nou ja, acht man) bij het chique restaurant Het Prentenkabinet in Leiden. Het was een geslaagde avond, maar toch heb ik even getwijfeld of ik dit restaurant er wel op zou zetten. Chickslovefood.com staat voor fris, fun en toegankelijk. Het Prentenkabinet is degelijk, heeft obers op leeftijd in nette pakken (dus geen zeventienjarige met een bijbaantje in de horeca, maar 50+ heren) en werkt met klassieke recepturen.

Restaurant Het Prentenkabinet in Leiden

Mijn hoofdgerecht bij Het Prentenkabinet. Een heerlijk visje.

Maar aan de andere kant: ook hippe chicks who love food willen wel eens ouderwets chique dineren, in een leuk jurkje en met gerechten die geserveerd worden onder een cloche, toch? Dus daarom: heb je een keer echt wat speciaals te vieren; Het Prentenkabinet maakt van jouw dineetje een klassieke avond om niet snel te vergeten. Kijk maar even mee!


Food
Het Prentenkabinet is, zoals ik al eerder zei, een beetje degelijk. Denk aan gestreken servetten, statige bloemstukken en veel lange, dunne kaarsen en mooie kandelaars. Dus verwacht geen trendy vegetarische gerechten, maar vooral veel mooie klassiekers. Omdat we met een redelijk grote groep zijn, kunnen we kiezen uit twee voor-, hoofd- en nagerechten. We beginnen met een goed knapperig broodje en een erg mooie amuse. In het soesje van deze amuse zit eigenlijk ham, maar omdat ik vega ben zit er helemaal niks in. Een leeg omhulsel dus. Dat vind ik toch een beetje raar. Kok, bedenk wat leuks of laat het soesje gewoon weg.

Als voorgerecht kies ik een crème van knolselderij en een schuim van basilicum. Eigenlijk hoort hier ook nog wilde eend bij, maar als vervanging krijg ik een gamba. Fijn! De crème blijkt een zachte, blanke soep. Heel erg lekker. Het andere voorgerecht wat gekozen mag worden is een terrine van wild en goudreinette met zuurkool en krokante pancetta. Ik hoor van mijn vriend dat het lekker is. De borden zijn erg mooi opgemaakt in ieder geval!

Door met het hoofdgerecht: een scholfilet met een korstje van grottenkaas met pastinaakcrème en een kletskopje van Leidse kanterkaas. Ik vind dit visje echt ongelooflijk lekker. Boterzacht en zo goed op smaak. En dit gerecht bewijst: vis en kaas kunnen prima samengaan! Ook het bord ziet er erg mooi uit, met onder andere kleine druppeltjes van rode bietengelei. Het andere gerecht wat gekozen kan worden is wat winterser: het gebraden staartstuk van een longhornrund op gestoofde groene kool en zilveruitjes met een saus van gepofte knoflook. Ik denk dat niet direct: yummm, wil ik! Maar ik hoor wederom van mijn tafelgenootjes dat dit ook een prima gerecht is.

Het toetje! Altijd weer die moeilijke keuze, ga ik voor kaas of voor zoet? Ik kies voor zoet, en wat ben ik blij met mijn keuze! Er komt een mooie zwarte tegel met daarop een beignet van zuidvruchten, een crème van steranijs, vanille-ijs en een gepofte vijg. Erg lekker! Of ik geen chocolade mis? Bij de thee komt nog een etagère met de meest heerlijke petit fourtjes, waaronder ook chocohapjes. Iedere gang wordt trouwens begeleid door een andere wijn, die uiteraard wordt toegelicht. En dit is iedere keer weer een match met het eten. Lekker!

Nice to know
Het Prentenkabinet zit op een geweldig mooie plek in Leiden, in een oud straatje. Ook het pand is erg mooi. Hoge eetzalen met een klassieke aankleding. De bediening is goed en snel. Geen hippe youngsters, maar een tikkie belegen mannen, die wèl weten waar ze het over hebben. De prijzen voor een hoofdgerecht liggen tussen de 20 en 25 euro. Ik zie trouwens dat het à la la carte menu dat nu op de website staat wat meer vegetarische verrassingen laat zien dan in ons kleine keuzemenu van die avond. Ga niet naar dit restaurant voor een gezellige daghap of trendy gerecht, ga er wel heen voor een speciale avond waarop je je even een prinsesje wilt voelen.

We love
– De goede kwaliteit van het eten
– De chique sfeer, echt wel eens leuk voor af en toe

We less love
– Klassiek en Frans koken is geweldig, maar een beetje origineler voor vega’s kan geen kwaad
– Dit is gewoon best wel een statig, degelijk restaurant, daar moet je van houden. Maar ik vind het wel leuk voor af en toe! Ik ga nog eens terug als ik iets speciaals met Bart te vieren heb.

Rating (1-10): ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ (7,5)

Tel.: 071 – 5126666
www.prentenkabinet.nl

PRAAT MEE MET ONS EN ANDERE FOODLOVERS, DEEL JE FOODMENING OF RECEPT HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP TWITTER! @chickslovefood

Restaurant Het Prentenkabinet in Leiden

De amuse.

Restaurant Het Prentenkabinet in Leiden

Een ongelooflijk lekker soepje.

Restaurant Het Prentenkabinet in Leiden

Toch wel erg leuk: je hoofdgerecht onder een cloche!

Restaurant Het Prentenkabinet in Leiden

Het hoofdgerecht met vlees.

Restaurant Het Prentenkabinet in Leiden

Het kaasplankje.

Restaurant Het Prentenkabinet in Leiden

Mijn zoete toetje. Erg lekker!

Restaurant Het Prentenkabinet in Leiden

Mmm, onder meer truffels en Turks fruit bij de koffie.

Restaurant Het Prentenkabinet in Leiden

Een sfeercollage!

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

3 reacties

Amy -

Wat is dit onwijs leuk om te lezen! Zelf heb ik (als 17 jarige student) de afgelopen maanden stage gelopen bij het prentenkabinet waar ik het zo onwijs leuk heb gehad! Dus zeer leuk om terug te lezen hoe gasten het beleven.

Filiz -

Hoi Nina, leuk dat er voor de verandering deze resto bij zit! Ik ken het niet, maar zoals je al schreef, een x chique kan geen kwaad. Juist omdat het anders is dan waar je normaal gesproken zou eten, zorgt het toch voor de nodige afwisseling (denk ik). Zelf ben ik ook niet van het chique/strakke gebeuren maar eens in de zoveel tijd… Hahahahaha. Mooie foto’s! Groetjes!

Bianca -

Ziet er erg goed uit! Heerlijk 🙂

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube