Femke’s trip naar Marokko

YES, ik was ditmaal de lucky one die voor Chickslovefood.com op perstrip mocht, super leuk! Ditmaal ging het iets minder om het pure culinaire genot van een hippe plek ergens op de wereld, nee, ik had de kans wat meer de diepte in te gaan. Vorige week vertrok ik samen met Imke van Fairfood International en blogger Daisy richting Agadir, een grote stad aan de kust van Marokko. Wat ik daar ging doen en hoe het ik het heb ervaren, lees en zie je in dit fotoverslag.

IMG_5188kopie

Fairfood International zet zich in voor eerlijke rechten en arbeidsomstandigheden voor werknemers in de voedselindustrie. Zo ook voor de tomatenplukkers in Marokko. Fairfood nodigde ons uit om met eigen ogen te zien waar onze tomaten in de winter vandaan komen. Wat een ervaring!

IMG_5068kopie

Wist je dat 90% van alle tomaten die in Marokko worden geplukt, naar EU-landen gaat? Van november tot april liggen er vrijwel geen Hollandse tomaten bij ons in de supermarkten, daarvoor is het hier veel te koud. Ook Nederlandse supermarkten halen hun tomaten dus vaak uit Marokko. Op de foto hierboven zie je de broeikassen waar tomaten worden gekweekt. Ki-lo-me-ters lang, niks dan tomaten.

lauhucien

Op onze eerste dag spreken we af met Lahoucine. Hij is secretaris generaal van de vakbond FNSA (Fédération Nationale du Secteur Agricole), en zet zich in voor betere arbeidsomstandigheden voor alle landbouwarbeiders rondom Agadir. Hierover lees je morgen meer op het blog. Lahoucine neemt ons de komende dagen mee om met deze tomatenplukkers te praten. Omdat wij niet zo goed Frans spreken, en de Marokkanen moeite hebben met de Engelse taal, worden we de hele trip bijgestaan door een tolk, Abderrahim. Wel zo fijn, zo gaat de communicatie een stuk vlotter!

lunch dag 1

Voordat we langsgaan bij de tomatenplukkers, neemt Abderrahim ons mee uit lunchen. Ik heb nog nooit Marokkaans gegeten, dus dit is compleet nieuw voor mij. En wauw, wat is het lekker! Samen met Imke en Daisy deel ik een tajine. Dit gerecht wordt helemaal bereid in een aardewerken stoofpot, zoals je hierboven ziet. Abderrahim vertelt dat je eindeloos kunt variëren met smaken en ingrediënten voor een heerlijke tajine. In die van ons zit o.a. geitenvlees, in honing geweekte appel (Yum!), dadels en heel veel kruiden. We krijgen er een gigantisch stuk brood bij. In Marokko eet je veel met je handen, en dan het liefst met je rechterhand, dat is je meest reine hand. Moeilijk voor mij, als linkshandige! We sluiten af met muntthee, en check de gigantische klont suiker die daaraan wordt toegevoegd! Wel nodig blijkt achteraf, deze thee is behoorlijk bitter!

d2ac1d0be4e1353a5cc65abf608cdfa7

Daarna gaan we op bezoek bij een aantal tomatenplukkers in Ait Melloul, net buiten Agadir. Meer over dit gesprek lees je morgen in een extra artikel. Ik kan wel zeggen dat het een indrukwekkende middag was. Deze plukkers, allemaal vrouwen, verdienen te weinig voor een leefbaar loon (Lees: €15 euro per dag is genoeg om te kunnen leven, deze vrouwen verdienen €6 euro). Ze leven in armoede, zonder schoon water of een fatsoenlijk bed. Ook hun werkomstandigheden zijn eigenlijk onmenselijk. Een van de vrouwen vertelt ons dat het soms wel 55 graden kan worden in de broeikassen. Een ‘normale’ temperatuur is overigens 35 graden, dat zouden wij Nederlanders ook al veel te warm vinden.

IMG_5198kopie

IMG_5173kopie

IMG_5207kopie

inezganeIMG_5191

inezganeIMG_5157

De volgende dag gaan we langs bij een lokale food market, een Souk. We kiezen ervoor – of eigenlijk raadt Abderrahim aan – om naar Inezgane te gaan, een markt waar eigenlijk alleen locals komen en geen toeristen. Het is er geweldig! Zoveel eten heb ik nog nooit gezien, en zo kleurrijk!

lunch dag 2

Daarna is het tijd voor de lunch. Ik kies ervoor om geen tajine te eten deze keer, maar simpele kip aan een spies. We krijgen heerlijk brood geserveerd, net een pizzabodem 🙂

322bcff83520186d506be6cfa01383c7

Na de lunch mogen we praten met een andere groep vrouwen uit de vakbond. Ze vertellen openhartig over hun werk als tomatenplukker en wat ze inmiddels met de vakbond al hebben bereikt. Daisy en ik worden als heldinnen ontvangen, iedereen wil met ons op de foto, haha.

IMG_5263kopie

kopieIMG_5264

In de Marokkaanse cultuur is het normaal om groots uit te pakken als je gasten hebt. Na het gesprek met de vakbond krijgen Imke, Daisy en ik dan ook thee en héél veel lekkers.

laatstedag

Op onze laatste dag gaan we naar het hoogste punt van Agadir, de Kasbah. Hier vind je nog de oude stadsmuur die om de oorspronkelijke stad was gebouwd. Door een gigantische aardbeving in de jaren 60 is Agadir bijna compleet verwoest. Op de bovenste foto zie je de stad vanaf bovenaf, zoals-ie nu is. We sluiten de perstrip af bij een restaurant waar we couscous eten. Het is vrijdag, en op vrijdag eten Marokkanen standaard couscous. Heerlijk! Ook drinken we jus d’avocat, een drankje van avocado’s gecombineerd met melk en – als je niet vraagt of ze het weglaten – heel veel suiker. Waarom kende ik dit nog niet? Het is mijn favoriete nieuwe drankje (zonder suiker dan ;-))!

Hoe mooi (en lekker!) de afgelopen dagen ook waren, ik heb ook dingen gezien en verhalen gehoord die me hebben aangegrepen. De tomaten waar wij van smullen in de winter, worden door voornamelijk vrouwen geplukt die het niet zo goed hebben als wij. Dat is confronterend! Morgen vertel ik daar nog wat meer over.

JE KUNT NÚ ONS TWEEDE BOEK: HET SKINNY SIX KOOKBOEK KOPEN, KLIK HIER!

ENNE, HEB JE ONS EERSTE BOEK NOG NIET? DE ZEVENDE DRUK IS BINNEN! BESTEL ‘M SNEL, KLIK HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAMFACEBOOKTWITTER EN YOUTUBE!

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

3 reacties

Francine -

Wat een super leuk artikel! Het ziet er allemaal erg leuk, vrolijk en lekker uit!
Mooie foto’s ook!
Ik wil ook echt heeel graag een keer naar Marokko, cultuursnuiven, dit artikel versterkt die zin alleen maar, haha.

Femke -

Marokkaans eten is heerlijk, mijn schoonfamilie is Marokkaans dus ik eet dan ook regelmatig dit soort eten en kan e.e.a. zelf ook maken. Erg lekker. Begin november vertrek ik voor 10 dagen naar Marrakech, nu al zin in. Leuk verslag en mooie foto’s :-)!

Margot -

Wat ziet het eten er allemaal super uit! Ik ben benieuwd naar je verhaal van morgen.

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube