Elise op bezoek bij ‘het Vinkje’

ADVERTORIAL – Als klein meisje kreeg ik van mijn moeder al te horen dat ik te zwart-wit was. Of ik vond iets geweldig, of ik vond iets (in mijn moeders ogen iets te snel) heel erg stom. ‘Probeer soms meer grijs te zijn’, zei ze dan. En hoewel het aard van het beestje nooit helemaal zal veranderen, ben ik naar mate ik ouder ben geworden wel iets genuanceerder in het leven gaan staan.

eetdagboek-map

Mijn CLF-map gevuld met vragen voor ‘het Vinkje’…

Al zou mijn zwart-witte reactie op het Vinkje zijn: ‘gatver, slaat nergens op, dat staat op light-producten’, is het mijn grijze-ik die zei ‘ik ben wel heel benieuwd naar hun verklaringen’ en dus ben ik met mijn CLF-map bomvol kritische vragen van jullie en van onszelf naar Utrecht afgereisd voor het Bloggersevent van het Vinkje, waar ik de kans kreeg om al onze vragen af te vuren…

Nou, dat heb ik gedaan, haha! Want zoals ik zei ‘het aard van het beestje’ is zwart-wit en fel. Een greep uit mijn quotes van die dag:

‘Sommige bedrijven betalen 90.000 euro voor het Vinkje. Wat doen jullie met al dat geld?’ ‘Wat is jullie doelgroep, want ik denk dat onze lezeressen dit Vinkje niet echt nodig hebben?’ ‘Is het niet achterhaald om volledig op de E-nummers te vertrouwen terwijl zoveel recent onderzoek juist twijfels aankaart rondom E-nummertjes?’ ‘Ik ben een idealist, ik wil niet gaan voor beter, maar voor het beste. Ik wil dat mijn zoontje opgroeit met het besef dat frisdrank niet gezond is’.

Ik weet niet of ze me allemaal erg aardig vonden, haha. Maar goede voeding is mijn passie! Op mijn werk, een VMBO-school, gruwel ik dagelijks van wat mijn leerlingen lunchen en hoe weinig ze van voeding weten. Vol trots komen ze aan me laten zien dat ze ‘sinas light’ drinken, want da’s toch wel gezond? Snik. Voor deze lieverds zou een plaatje op producten heel goed helpen. Mits ze ook begrijpen wat dat plaatje inhoudt. Okay, terug naar mijn grijze instelling. Omdat ik me nooit heb verdiept in het Vinkje, was het voor mij verhelderend om te horen hoe de groene en blauwe cirkel werken.

Het Vinkje met de groene cirkel staat voor gezondere producten uit de Schijf van Vijf, producten die je volgens het Voedingscentrum nodig hebt in je dagelijkse voeding. Het Vinkje met de blauwe cirkel markeert een bewuste keuze binnen een bepaalde productgroep van buiten de Schijf van Vijf. Dus niet dat het product heel gezond is, maar dat het een betere keuze is als je dan toch zo’n product koopt. Ik moet zeggen dat ik deze insteek oké vind. Zelf denk ik dit niet nodig te hebben, maar ik denk wel dat het voor een andere doelgroep heel hulpvol kan zijn. Goed, alles leuk en aardig, maar jullie willen natuurlijk gewoon keiharde antwoorden horen!

Kun je het Vinkje kopen?
Stichting ‘Ik kies bewust’, de organisatie achter  het Vinkje, is non-profit, dus zonder winstoogmerk. Bedrijven die het Vinkje willen verkrijgen moeten inderdaad geld betalen. Dit geld wordt vooral gebruikt voor publieksvoorlichting. De deelname fee geeft echter nog geen garantie op het verkrijgen van het Vinkje. Een product moet voldoen aan wetenschappelijke criteria. Een externe toetsingsinstantie controleert of een product in lijn is met deze criteria. Nog niet alle producten doen mee: er zijn op dit moment ruim 7.000 producten en 4.000 maaltijden met het Vinkje. Vandaar dat bijvoorbeeld maar een beperkt aantal biologische producten met het Vinkje verkrijgbaar zijn.

Gezondheidsstimulans of marketingmiddel?
Ik ben deze dag wel overtuigd geraakt van de goede bedoelingen van het Vinkje. Hun doel is ervoor te zorgen dat mensen gemakkelijker kunnen kiezen voor minder verzadigd vet, suiker, zout en energie. En hoewel wij foodlovers (een van onze lezeressen vertelde dat uit haar onderzoek bleek dat mensen die met gezond eten bezig zijn juist minder snel producten met het Vinkje kopen) hier misschien allang mee bezig zijn, doet het meerendeel van de bevolking dat helaas niet 🙁  En ja, daar word ik elke dag mee geconfronteerd op mijn werk als docent. Daarnaast is het de intentie van het Vinkje om producenten de kwaliteit van het voedselaanbod te laten verbeteren, waar ik blij van word. Want er ligt gewoon echt een hoop shit in de schappen. Het Vinkje zal de verkoop van een product misschien verhogen, maar het is de intentie van Stichting Ik Kies Bewust niet.

Waarom een Vinkje op producten met kunstmatige voedingsstoffen, waarom wordt er niet meer gelet op ingrediënten en waarom een Vinkje op frisdrank light?
Deze vragen kriebelden gelukkig bij meerdere blogs. De meeste foodlovers willen toch het liefst geen E-nummers in hun eten? Het is al wel verhelderend dat frisdranken een Vinkje met de blauwe cirkel bevatten, dus geen groene. Met andere woorden: het is geen basisvoeding. En mocht je dan toch frisdrank willen drinken, kies dan bewust. Hierbij gaf Stichting Ik Kies Bewust aan dat een hele groep wetenschappers de criteria bepalen waaraan de producten moeten voldoen om het Vinkje te krijgen. Toevoeging van zogeheten additieven is geen criterium. Dat onderbouwt het Vinkje met onderzoeken die aantonen dat zoetstof in plaats van suiker een positief gevolg heeft op overgewicht. Wat hierop te zeggen? Er zijn genoeg onderzoeken die het tegendeel bewijzen? Voor- en tegenstanders zal je altijd blijven houden in wetenschappelijk onderzoek.

Waarom een groen Vinkje op Optimel?

Omdat zuivel volgens de Schijf van Vijf een basisbehoefte is en Optimel aan de wetenschappelijke criteria voldoet. Daarbij zijn E-nummers geen criterium.

Nadat ik behoorlijk wat aandacht had gevraagd met al mijn vragen, kwam de secretaris van Stichting Ik Kies Bewust na afloop naar me toe met de vraag of ik nog vragen had. Hij vond me in ieder geval nog wel aardig, haha! En hij kon mijn kritische houding wel waarderen. Da’s fijn!

Anyway, mijn conclusie van deze dag was dat ik het initiatief mooi vind, maar dat ik wat betreft de producten met zoetstoffen en e-nummers niet helemaal overtuigd ben. Ik heb me nooit echt grondig verdiept in de zoetstof-onderzoeken en zou eigenlijk ook niet weten  wat welke E-nummers nu eigenlijk zijn. Ik vind het wel een uitdaging om me hier meer in te verdiepen. Wat vinden jullie?

Ik hoop dat ik al jullie vragen duidelijk heb beantwoord. Heb je toch nog een vraag? Stel ze hieronder. Ik beantwoord ze graag 🙂

LIKE JE ONS? KLIK HIER!

VOLG ONS OP INSTAGRAM EN TWITTER!

vinkje

Dit is een advertorial. Lees hier onze disclaimer.

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

5 reacties

Luc Kuijpers -

Gelukkig, ik ben niet de enige die “zwart-wit” is!
Ik noem dat overigens anders: “weg met die rookgordijnen, ik wil duidelijkheid”.
Nu creëert ‘de ander’ de rookgordijnen, en wordt niet de suggestie gewekt dat je zelf de oorzaak bent…

Mijn vragen.
Hoe onderscheidt “Het Vinkje” zich in het oerwoud van certificaties? Iedere winkelier/producent heeft tegenwoordig immers zo’n (nietszeggend) marketing predicaat.
Wie, of wat, zit er achter de stichting “Kies Bewust”?
Oftewel, hoe onafhankelijk van marketing zijn ze écht?
Vind je dat de overheid, bijvoorbeeld de NVWA, niet beter zulke certificaties kan “regelen”, om meer duidelijkheid te scheppen? Dus actief worden vóór de producten in de schappen liggen, ipv achter de feiten aanlopen zoals ze nu doen.

Ik heb ooit eens op een feest een groep kinderen (stuk of 10 van ongeveer 11-12 jaar) gevraagd waar melk vandaan komt. Schokkend! Slechts één, mijn zoon, wist het antwoord.
Er is dus dringend behoefte aan duidelijkheid én voorlichting. Zeker niet aan nóg meer marketing…
Worden de certificaties van “Het Vinkje” door iemand gecontroleerd?

Elise -

Thanks voor je reactie en je kritische vragen Luc. Ik ga met je vragen richting Stichting Ik kies bewust en zal er in de vervolg posting op terug komen!
Groetjes Elise

Luc Kuijpers -

Fijn !

Ik heb zelf vaak audits moeten ondergaan van ISO-certificerende instanties, voor verschillende aspecten (produktie, kwaliteitsgarantie, milieu, etc, etc) van veel fabrieken, verspreid over zo’n beetje héél Europa. Ook meertalig, dus. Ik denk dat de stichting blij zal zijn dat we niet met z’n tweeën bij hun op de stoep staan!
;-))
Grappig idee, trouwens…
Keep up the good work!

Kirsty -

Supergoed artikel! Ik denk inderdaad dat het idee achter het Vinkje best goed zal zijn, alleen verschilt hun idee van wat gezond is nogal van het idee dat ik van gezonde voeding heb, vanwege het feit dat e-nummers een Vinkje krijgen. Misschien dat ze daar nog wat kritischer op kunnen worden, want sommige mensen zullen echt veel aan het Vinkje hebben, zeker als het alleen op écht gezonde producten komt!

Margot -

Goed dat je zo kritisch bent! Ik negeer dit soort icoontjes meestal omdat ik ze eigenlijk niet vertrouw. Liever kijk ik zelf naar de ingrediënten en voedingswaardes

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube