Eetweetjes: consuminderen

Het is als een verslaving: hoe meer kennis over voedsel, hoe beter. Nina en ik verslinden kookboeken en kookmagazines, niet alleen voor de recepten, maar ook omdat het boeiend is om steeds meer te weten te komen over eten. Daarom vandaag wat eetweetjes over consuminderen. Wat?

Koelkast

Heerlijk, een gevulde koelkast. Maar wat doe je met de leftovers?

Ja, we zijn foodlovers, maar wel heel bewuste foodlovers. Nina eet heel weinig vlees, we koken het liefst met biologische producten en proberen niet te veel weg te gooien. Dat heeft alles met consuminderen te maken. Vandaar vandaag wat meer info en wat leuke tips over hoe het af en toe wat bewuster kan! Geen belerende les, neej, gewoon wat interessante foodknowledge.

Consuminderen, waarom? 
Kirsten, mijn bevlogen consuminder-vriendin, informeerde me met het volgende: een miljard mensen lijden dagelijks honger. Dat aantal lijkt alleen maar toe te nemen. Tegenover de miljard mensen die honger lijden, heeft ongeveer hetzelfde aantal last van overgewicht. De wereldbevolking groeit snel: in 2050 moeten 9 miljard mensen gevoed worden. Dat betekent dat we dan ongeveer 70 procent meer voedsel nodig hebben dan nu. Want er komen niet alleen meer aardbewoners; doordat het inkomen wereldwijd stijgt, kopen mensen meer eten. Er komen niet alleen meer mensen bij, door de hogere levensstandaard gaan ze ook meer eiwitten als vlees en vis eten. Het WNF wijst mensen erop dat we nu al leven alsof we 1,3 planeten hebben.

Onze wereldwijde footprint (de ruimte die we per persoon innemen op aarde die wordt berekend op basis van levensstijl) overschrijdt het herstelvermogen van de aarde met 30 procent. We moeten dus verstandiger met eten omgaan. In Nederland, bijvoorbeeld, gooien we voor ongeveer 2,4 miljard euro per jaar aa n eten weg, per persoon is dit ruim 50kilo! Als er niets verandert, hebben we daarvoor bijna drie aardbollen nodig. Er is dan ook een efficiënter en duurzamer voedselsysteem nodig.

Wat kun je doen?
Ok, nogmaals de informatie is niet als belerende les bedoeld. Voor mij was het wel inspirerend, omdat je enerzijds weer even bewust wordt, anderzijds wordt mijn creatieve brein weer geraadpleegd. Want wat kan ik doen met deze info?

1. Een van de meest geroepen oplossingen is een dagje minder vlees eten. Nu ben ik dol op vega eten, dus daar doe ik eigenlijk al aan. Er wordt zoveel soja verbouwd voor veevoer, dat we dat land beter kunnen gebruiken om eten voor mensen te verbouwen.
2. Neem eens een graai nemen in je voorraadkast, kijk wat daar al tijden staat en probeer daar eens creatief mee te werk mee gaan, een uitdaging!
3. In Nederland verdwijnt gemiddeld 10% van ons eten van de koelkast naar de afvalbak. Probeer wat creatiefs te doen met eten dat je normaal gesproken weggooit. Maak bijvoorbeeld croutons of een tosti van oud brood.
4. Gooi eten niet weg, maar geef het weg! Een halve vlaai naar je buurvrouw, iets uit je kerstpakket dat je niet lekker vindt aan je collega en dat overschot aan piepers aan je zus. Weggeven aan de voedselbank kan ook.
5. Doe mee aan een leftover- of over de datum-diner! Of organiseer er zelf eentje. Plan een avondje, neem al je restjes mee, en wedden dat je in combi met de restjes uit koelkasten van je vriendinnen weer een nieuw heerlijk maaltje kan maken? En het is nog gezellig ook!
6. Heb je een tuintje? verdiep je in het zelf verbouwen groenten! Alleen een vensterbank? Je eigen kruiden telen kan altijd.


Deel jouw info HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP TWITTER! @chickslovefood

 

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

4 reacties

Anniek -

Beste dames,

Voor mijn studie, communicatie, ben ik op zoek naar bevlogen consuminderaars om meer informatie in te winnen over deze manier van leven. In jullie blog zag ik de verwijzing naar jullie vriendin Kirsten die een consuminderaar is. Ik zou haar graag wat vragen willen stelen over dit onderwerp. Zou dit mogelijk zijn?

Groet,
Anniek

Patricia -

Ode aan consuminders!

Ik hou zo van jullie blogjes! 🙂

Nina -

Dank je wel, Patricia!

Kirsten -

🙂

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube