Detoxen voor dummies

Nu het nieuwe jaar is begonnen en ik me te lang vol heb gestopt met allemaal lekkere, maar ook ongezonde dingen, schreeuwt mijn lichaam om gezond eten. Natuurlijk heb ik heel erg genoten van al het lekkers tijdens de feestdagen, maar mijn darmen zijn er minder blij mee. Hoog tijd voor een goede dosis vitaminen en een reiniging van mijn lichaam, ofwel: een detox. Dat klinkt misschien heftig en ingewikkeld, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Door kleine dingen aan te passen kun je jouw lichaam namelijk al een goede healthy boost geven. In dit artikel geef ik je tips voor een simpele detox.

DETOXTIPS VOOR DUMMIES

Er zijn veel verschillende manieren om te detoxen en natuurlijk zijn er ook honderden meningen als het gaat om wat wel en niet gezond voor je lichaam is. Daarom ben ik voorstander van doen waar je je zelf goed bij voelt. Pluk uit dit artikel dus vooral de tips die bij jou passen en waar jij je in kunt vinden. 🙂

1. Begin de dag met een glas lauwwarm citroenwater
Deze tip ken je misschien al wel.. Zelf begin ik mijn dag regelmatig met een glas citroenwater. Het is een hele effectieve manier om je immuunsysteem een boost te geven en je lichaam te reinigen (je zult waarschijnlijk ook vaker naar de wc moeten). Zo werkt het: pers een halve citroen uit en voeg hier een flink glas lauwwarm water aan toe. Drink ’s ochtends op nuchtere maag (met een rietje!), voordat je gaat ontbijten.

2. Vermijd suikers, e-nummers en rare toevoegingen
Want juist al die rare en ongezonde stoffen wil je je lichaam uithebben. Check daarom vooral even de etiketten op de achterkant, daar word je heel wat wijzer van..

3. Drink gemberthee
Gember bevordert de spijsvertering en werkt onstekingsremmend. Drink dus regelmatig een kopje verse gemberthee. Zo werkt het: pers ca. 1 cm gember met een knoflookpers uit, doe dit in een thee-ei of gewoon zo in je glas en giet hier kokend water overheen. Gember werkt ook perfect tegen misselijkheid en bij griep.

4. Eet veel groene groentes
En dan vooral donkergroene groentes zoals spinazie, boerenkool, rucola en paksoi. Deze groentes bevatten namelijk het stofje cholorofyl. Verschillende studies hebben uitgewezen dat dit stofje schadelijke stoffen uit je lichaam op kan ruimen, waardoor ze dus ideaal zijn tijdens een detox. Verwerk deze groentes in een smoothie of maak er een lekker vers soepje van.

5. Ga voor kurkuma
Ook wel geelwortel genoemd. Deze wortel heeft een ontstekingsremmend effect, bevordert de spijsvertering en ontgift je lever. Hierdoor verlaten schadelijke stoffen je lichaam gemakkelijker. Je kunt het kopen in poedervorm, of als wortel. Kurkumapoeder is heerlijk voor het kruiden van o.a. curry’s maar je kunt er ook een detoxdrankje mee maken. Gebruik kurkuma het liefst in combinatie met zwarte peper, dan werkt het nog beter.

6. Eet zoveel mogelijk biologisch
Het doel van een detox is om zoveel mogelijk giftige stoffen uit je lichaam af te voeren. Biologische producten zijn onbewerkt en onbespoten en zijn daarom veel beter voor je.

7. Drink veel water en vermijd koffie en alcohol
Om je lichaam zo goed mogelijk te reinigen is het belangrijk om veel water te drinken en koffie en alcohol zo veel mogelijk (of eigenlijk het liefst helemaal) te vermijden. Dat wil zeggen, zo’n 1,5 tot 2 liter water per dag drinken. Ook goed om te drinken: kruidenthee. Ga bijvoorbeeld voor de Detox thee van Yogi Tea. Die is erg lekker. Oh enne, laat die sigaretten ook maar even achterwegen.

8. Vermijd vlees en vis zoveel mogelijk
En als je het dan toch graag eet ga dan voor (biologisch) gevogelte of eet een stukje vette vis en vermijd in ieder geval varkensvlees.

9. Neem voldoende rust en beweeg
Neem voldoende rust en beweeg regelmatig tijdens je detox. Maak bijvoorbeeld tijd voor yoga of doe aan mindfulness. Be zen! Want ook dat zorgt ervoor dat die giftige stoffen sneller uit je lichaam verdwijnen.

10. Wees realistisch
En tenslotte: begin gewoon eens met een paar dagen tot een week als detoxen nieuw voor je is. Ga jezelf niet meteen 2 weken lang kwellen of op een sappenkuur zetten maar begin simpel. Alle kleine beetjes helpen tenslotte. 🙂

Happy healthy New Year!

JE KUNT NÚ ONS TWEEDE BOEK: HET SKINNY SIX KOOKBOEK KOPEN, KLIK HIER!
ENNE, HEB JE ONS EERSTE BOEK NOG NIET? DE ZEVENDE DRUK IS BINNEN! BESTEL ‘M SNEL, KLIK HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAMFACEBOOKTWITTER EN YOUTUBE!

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

15 reacties

[ℓ][α][υ][я][α] -

Hé, jij heet ook Laura!

Laura - Dagelijkse hap -

Gemberthee vind ik echt drie keer niks xD Kurkuma gebruiken we wel veel, vooral omdat mijn oom zich veel beter voelt sinds hij dit gebruikt!

Eva -

Eigenlijk zijn alle tips al een vast onderdeel van mijn levenswijze/-stijl. Ik merk alleen dat december er wel heeft ingehakt… ;-). Nu weer even herpakken!

Marijke I easydailyfood -

Leuke makkelijk tips meiden!

Iris -

Fijne tips, dankjewel! Ik heb alleen een vraagje: waarom is vis niet goed tijdens detoxen? Ik dacht namelijk dat dat gezond is!

laura -

Graag gedaan Iris! 🙂 Daar zijn verschillende meningen over.. 🙂 Ik kies er zelf voor om het (grotendeels) weg te laten, maar er zijn ook genoeg mensen die het wel eten tijdens hun detox. Vlees is belangrijker om te vermijden. Gr Laura – Chickslovefood.com

Sija -

Ik denk dat ik maar weer citroen met lauwwarm water ga proberen, het is toch wel overal goed voor, en nu volhouden haha!

Lizette -

Moet het citroenwater echt lauwwarm zijn? Ik vind citroenthee (met een beetje honing) namelijk heel lekker.

laura -

Hoi Lizette, het water mag ook wel warm zijn. 🙂 Het is wel belangrijk dat je vers citroensap gebruikt. Gr Laura – Chickslovefood.com

Nienke -

Bedankt voor deze ontzettend goeie en bruikbare tips! Had ik echt even nodig ?

Jessica -

Wat een goed artikel! Ik heb zelf nu een past keer een echte sapdetox gedaan, maar dit jaar ga ik ook voor een mildere vorm, met gewoon gezond verstand kom je al heel ver!

Femke -

Fijne tips. Ik ga 11 januari beginnen met een detox die ik in augustus ook heb gedaan. Deze is o.b.v. aloë vera en duurt 9 dagen. Vanaf dag 3 t/m 9 mag je ’s avonds een gezonde maaltijd met veel groentes nuttigen. Ik kreeg vorige keer onwijs veel energie, mooie huid, voelde me fit en goed en verloor wat kilo’s die er ook afbleven. Ieder dus zijn ding, maar dit werkt voor mij :-)!

Emma -

Hele handige tipjes!

Marlotte -

Fijne tips Laura! Deze tips doe ik eigenlijk allemaal al. Zelf vind ik het totaal niet moeilijk om koffie en alcohol te laten staan. Alleen de geur van koffie zorgt ervoor dat ik liever op afstand blijf haha.

laura -

Haha, ik vind de geur van koffie juist heel lekker. 😉 Maar ik lust het ook niet, dus dat is dan weer fijn! 🙂 Gr Laura – Chickslovefood.com

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube