×
Chickslovefood

Hi, welkom op Chickslovefood!

Wij zorgen voor je dagelijkse inspiratie voor snelle recepten met weinig ingrediënten. Dat doen we op deze website, via onze social media kanalen en met onze kookboeken! Enjoy! Liefs, Nina & Elise

De grote chocoladelettertest!

Het is bijna Sinterklaasavond! Leuk. Want Sinterklaas betekent cadeautjes uitpakken, maar ook lekker veel eten. Chocoladeletters bijvoorbeeld. Man o man wat zijn Elise en ik gek op chocolade! Maar welke is nou het lekkerste? Er zijn zoveel verschillende merken… Je voelt ‘m al aan komen… tijd voor een test!

Proeven

Chocolade eten, een serieuze aangelegenheid.

In deze test hebben mijn vriendinnen negen melkchocoladeletters geproefd afkomstig uit de fabriek. Melk, omdat dat simpelweg de smaak is die de meeste Nederlanders het lekkerste vinden. Lekkerder dus dan wit of puur. Alle geteste letters zijn basic, dus zonder vulling of iets dergelijks. Gewoon melk. En natuurlijk zijn er bakkers en chocolatiers die megalekkere letters maken, maar die heb ik niet meegenomen in deze test. We willen dat iedereen ‘de winnaar’ kan kopen, waar in ‘t land je ook woont.

Letters

De negen letters die geproefd zijn.

Deze negen letters zijn getest:
1. De Heer, €0,59 voor 65 gram
2. Perfect, €1,49 voor 135 gram
3. Kruidvat, €0,69 voor 65 gram
4. Droste, €2,69 voor 135 gram
5. Jamin, €1,69 voor 175 gram
6. Tony’s Chocolonely, €2,95 voor 135 gram
7. Verkade, €1,69 voor 135 gram
8. Hema huismerk, €0,99 voor 100 gram
9. Albert Heijn huismerk, €1,85 voor 200 gram


En natuurlijk zijn er nog veel meer merken te verkrijgen, maar ik wil mijn vriendinnen geen chocoladevergiftiging aandoen.

Chocolade

De testtafel

De chocoladeletters zijn in kleine stukjes gehakt en op genummerde velletjes gelegd. Alleen ik wist welk nummer met welk cijfer correspondeerde, mijn vriendinnen niet. Al voordat de test plaatsvindt wordt er druk over gesproken. “Wedden dat ik Droste er zo uitpik?” aldus vriendin Anniek.

De jurering
Na ruim een uur bloedjeserieus chocolade eten, komen onder meer de volgende uitspraken voorbij: “Wel erg zoet!”(Droste), “Plakkerig” (Hema), “Wrang” (Kruidvat) en “Mmmm… lekker romig!” (Jamin).

Als alle letters zijn geproefd gaan we tellen wie de winnaar is (en ja, ook wie de verliezer). Alle testers hebben hun top drie gemaakt van hun favo letters en ook de minst lekkere opgeschreven. Elke letter die ergens op nummer 1 staat krijgt drie punten, elke letter die ergens op nummer twee staat krijgt twee punten en elke letter op nummer drie krijgt 1 punt.

De uitslag
‘Maar zoals in elke wedstrijd, kan er maar één de winnaar zijn!’ ? Dat gaat niet op in deze test. We hebben een gedeelde eerste plek! En dat zijn..tromgeroffel… Jamin en Tony’s Chocolonely! Op de voet gevolgd door Droste. Ons panel is niets dan lovend over de twee winnaars. “Echte chocoladesmaak” (Tony’s) en “lekker romig!” (Jamin) valt er te lezen.

Tony

Zoek in de winkel naar deze verpakking, dan zit je goed.

Jamin

De heerlijk romige Jamin-letter (waar uiteraard de helft al van op is)

En tja, dan nu toch ook de verliezer. Dat is de op een na goedkoopste van het stel: de Kruidvat letter. In het juryrapport staat zelfs ergens “Wat een goedkope smaak” en ook “smakeloos” komt voorbij.

Dit is de complete uitslag:
1/2. Tony’s Chocolonely/Jamin
3. Droste
4. Verkade
5. De Heer
6/7. Albert Heijn/Perfect
8. Hema
9. Kruidvat

Conclusie
Bij chocoladeletters lijkt de vlieger van ‘hoe hoger de prijs, hoe lekkerder’, op te gaan. De allerduurste chocoladeletter staat op de eerste plaats, terwijl de op een na goedkoopste ook het minst lekker blijkt te zijn. Al delen Jamin en Tony’s Chocolonely een eerste plaats, mijn voorkeur gaat toch uit naar Tony’s. Waarom? Omdat dit merk gebruik maakt van Fairtrade chocolade (net als Verkade en Perfect, trouwens) en Jamin niet. Best belangrijk, toch?

PRAAT MEE MET ONS EN ANDERE FOODLOVERS, DEEL JE FOODMENING OF RECEPT HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP TWITTER! @chickslovefood

Dit recept is geschreven op 30-11-2011

Word gratis member

Sla al je favoriete recepten op in je eigen account én krijg toegang tot de mooiste member only deals!

Word gratis member