De grote chocoladelettertest!

Het is bijna Sinterklaasavond! Leuk. Want Sinterklaas betekent cadeautjes uitpakken, maar ook lekker veel eten. Chocoladeletters bijvoorbeeld. Man o man wat zijn Elise en ik gek op chocolade! Maar welke is nou het lekkerste? Er zijn zoveel verschillende merken… Je voelt ‘m al aan komen… tijd voor een test!

Proeven

Chocolade eten, een serieuze aangelegenheid.

In deze test hebben mijn vriendinnen negen melkchocoladeletters geproefd afkomstig uit de fabriek. Melk, omdat dat simpelweg de smaak is die de meeste Nederlanders het lekkerste vinden. Lekkerder dus dan wit of puur. Alle geteste letters zijn basic, dus zonder vulling of iets dergelijks. Gewoon melk. En natuurlijk zijn er bakkers en chocolatiers die megalekkere letters maken, maar die heb ik niet meegenomen in deze test. We willen dat iedereen ‘de winnaar’ kan kopen, waar in ‘t land je ook woont.

Letters

De negen letters die geproefd zijn.

Deze negen letters zijn getest:
1. De Heer, €0,59 voor 65 gram
2. Perfect, €1,49 voor 135 gram
3. Kruidvat, €0,69 voor 65 gram
4. Droste, €2,69 voor 135 gram
5. Jamin, €1,69 voor 175 gram
6. Tony’s Chocolonely, €2,95 voor 135 gram
7. Verkade, €1,69 voor 135 gram
8. Hema huismerk, €0,99 voor 100 gram
9. Albert Heijn huismerk, €1,85 voor 200 gram


En natuurlijk zijn er nog veel meer merken te verkrijgen, maar ik wil mijn vriendinnen geen chocoladevergiftiging aandoen.

Chocolade

De testtafel

De chocoladeletters zijn in kleine stukjes gehakt en op genummerde velletjes gelegd. Alleen ik wist welk nummer met welk cijfer correspondeerde, mijn vriendinnen niet. Al voordat de test plaatsvindt wordt er druk over gesproken. “Wedden dat ik Droste er zo uitpik?” aldus vriendin Anniek.

De jurering
Na ruim een uur bloedjeserieus chocolade eten, komen onder meer de volgende uitspraken voorbij: “Wel erg zoet!”(Droste), “Plakkerig” (Hema), “Wrang” (Kruidvat) en “Mmmm… lekker romig!” (Jamin).

Als alle letters zijn geproefd gaan we tellen wie de winnaar is (en ja, ook wie de verliezer). Alle testers hebben hun top drie gemaakt van hun favo letters en ook de minst lekkere opgeschreven. Elke letter die ergens op nummer 1 staat krijgt drie punten, elke letter die ergens op nummer twee staat krijgt twee punten en elke letter op nummer drie krijgt 1 punt.

De uitslag
‘Maar zoals in elke wedstrijd, kan er maar één de winnaar zijn!’ ? Dat gaat niet op in deze test. We hebben een gedeelde eerste plek! En dat zijn..tromgeroffel… Jamin en Tony’s Chocolonely! Op de voet gevolgd door Droste. Ons panel is niets dan lovend over de twee winnaars. “Echte chocoladesmaak” (Tony’s) en “lekker romig!” (Jamin) valt er te lezen.

Tony

Zoek in de winkel naar deze verpakking, dan zit je goed.

Jamin

De heerlijk romige Jamin-letter (waar uiteraard de helft al van op is)

En tja, dan nu toch ook de verliezer. Dat is de op een na goedkoopste van het stel: de Kruidvat letter. In het juryrapport staat zelfs ergens “Wat een goedkope smaak” en ook “smakeloos” komt voorbij.

Dit is de complete uitslag:
1/2. Tony’s Chocolonely/Jamin
3. Droste
4. Verkade
5. De Heer
6/7. Albert Heijn/Perfect
8. Hema
9. Kruidvat

Conclusie
Bij chocoladeletters lijkt de vlieger van ‘hoe hoger de prijs, hoe lekkerder’, op te gaan. De allerduurste chocoladeletter staat op de eerste plaats, terwijl de op een na goedkoopste ook het minst lekker blijkt te zijn. Al delen Jamin en Tony’s Chocolonely een eerste plaats, mijn voorkeur gaat toch uit naar Tony’s. Waarom? Omdat dit merk gebruik maakt van Fairtrade chocolade (net als Verkade en Perfect, trouwens) en Jamin niet. Best belangrijk, toch?

PRAAT MEE MET ONS EN ANDERE FOODLOVERS, DEEL JE FOODMENING OF RECEPT HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP TWITTER! @chickslovefood

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

5 reacties

Rowena -

Jihoe! Ik ben he-le-maal blij met jullie test! Zo hoef ik het zelf niet meer te testen en ben ik er zeker van dat die ene letter die ik koop ook lekker is. (ik koop namelijk maar eentje speciaal voor 5 december) Inmiddels is het 2013 dus ik hoop dat dit nog altijd de lekkerste is 🙂

brenda -

Wat een ontzettende leuke en lekkere test. Volgend jaar wil ik graag geheel vrijwillig deelnemen aan het testpanel. Lijkt me heerlijk.

Nina -

Hihi, staat genoteerd 🙂

Aletta -

Leuk om te lezen! So Tony it is…. 🙂

Bonita van Lier -

Ik ben het he-le-maal met jullie eens dat Tony Chocolonely’s letter verrukkelijk is! Ben vorig jaar nog eindeloos op zoek geweest naar zijn Arabische M van – juist, ja – maar die was overal uitverkocht. Net zo verrukkelijk natuurlijk 😉 De DeLuxe van Australian mag er ook zijn, maar – zoals de naam al aangeeft – met DeLuxe prijskaartje en zónder Fair Trade -logo (foei!)..
Grtz, @CuliLady

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube