CLF’s grote chocoladelettertest

Sinterklaas is alweer een tijdje in het land, dus vullen de schappen zich met lekkers en gaat de zoektocht naar de perfecte chocoladeletter weer van start. Begrijp ons niet verkeerd, je kunt bij ons niet veel fout doen als het op chocolade aankomt. Maar als we dan toch één letter tot winnaar moeten uitroepen, dan treffen we déze het allerliefste in onze schoen aan.

CHOCOLADELETTER VERPAKKING - CHICKSLOVEFOOD

Een aantal jaar geleden deden we al een grote chocoladelettertest, maar een nieuwe ronde betekent nieuwe kansen en we vinden dat het hoog tijd is voor een update. Bij Chickslovefood laten we namelijk geen enkele gelegenheid om chocolade te eten onbenut. December is al zo’n drukke maand en niemand heeft tijd om ook nog 12 chocoladeletters voor te proeven. Behalve wij dan; you’re welcome.

We nemen onze taak als chocoladelettertesters (leuke tongbreker trouwens) hoogst serieus, en daarom hebben we 12 letters van de meest gangbare merken gekocht. Bijzondere letters laten we buiten beschouwing, want het moet natuurlijk wel een eerlijke strijd blijven. Verder gaan we er voor het gemak maar even vanuit dat de meeste Nederlanders blij worden van melkchocolade – net zoals wij.

De kandidaten:
1. Jumbo € 1,49 voor 135 gram
2. Droste € 2,49 voor 135 gram
3. Kruidvat € 0,99 voor 135 gram
4. Aldi € 0,99 voor 135 gram
5. Jamin € 3,00 voor 175 gram
6. AH Biologisch € 2,49 voor 135 gram
7. De Heer € 1,04 voor 65 gram
8. FairTrade € 2,18 voor 135 gram
9. Albert Heijn € 0,99 voor 100 gram
10. Hema € 1,50 voor 160 gram
11. Tony’s Chocolonely € 2,99 voor 180 gram
12. Verkade € 1,99 voor 135 gram

Om tot een zo objectief mogelijk oordeel te komen, weet het testpanel niet welke chocoladeletter uit welke verpakking afkomstig is. De letters zijn in stukjes gebroken en op genummerde schaaltjes gelegd. De schaaltjes worden één voor één getest en met een ware pokerface worden de uitslagen vervolgens neergekrabbeld. 😉

CHOCOLADELETTER TEST - CHICKSLOVEFOOD

En dan nu de uitslag!
Over de winnaar van onze grote chocoladelettertest hoeven we niet lang te discussiëren. Ook welke letter op de tweede plaats moet eindigen wordt al vrij snel duidelijk. We vinden Jamin namelijk allemaal met stip op één staan, kort gevolgd door Tony’s Chocolonely (net als de vorige keer). Hierna volgt er een middenmoot van letters die allemaal in de categorie ‘lekker en smeuïg’ vallen, maar er niet per se uitspringen. We hebben het over de letters zoals die van De Heer, Hema en Fairtrade. Een echte tegenvaller vinden we de letter van Droste, die voorheen een enorme favoriet was. Dit keer heeft de chocolade verdacht veel weg van tabak en plaatsen we hem unaniem onderaan ons lijstje.

Tips van het testpanel
Als het op chocoladeletters aankomt geldt over het algemeen dus hoe duurder hoe beter. Je kunt voor € 1,- à € 2,- echt al een lekkere letter scoren, maar voor het betere werk betaal je vaak net iets meer. In vergelijking smaken de goedkoopste letters toch iets flauwer en hebben ze een minder lekkere structuur. Maar, smaken verschillen en het hangt natuurlijk helemaal af van waar je zelf het meest van houdt. Kijk vooral even hoeveel cacao een letter bevat; hoe hoger het percentage, hoe rijker de smaak. Ben je het met ons eens of heb je een andere favoriet? Laat het ons weten!

**KOOP NÚ ONS DERDE KOOKBOEK: HET MEAL PLANNING-KOOKBOEK **

ONS TWEEDE BOEK: HET SKINNY SIX-KOOKBOEK, KOOP JE HIER!
ONS EERSTE BOEK: HET 5 OR LESS-KOOKBOEK, KOOP JE HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAMFACEBOOKTWITTER EN YOUTUBE!

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

17 reacties

Roxanne -

Leuke test! Al koop ik voor mezelf geen melk chocolade letters. Ik koop altijd pure chocolade (melk allergie + pure chocolade is het lekkerste)

Martijn -

Jamin… You’ve got to be kidding. Al járen de smerigste letter, zowel qua smaak, nasmaak als qua textuur. Smaken verschillen, blijkt dan maar weer.

yanthe -

Wat gek zeg wij vonden hem unaniem het lekkerst smaken haha, smaken verschillen dus zeker 😉
Groetjes, Yanthe – stagiaire chickslovefood

Carla -

Leuk de test. Maar helaas geen pure chocolade. Ik eet nooit melkchocolade, je proeft nauwelijks cacao. Puur heeft veel meer smaak!
Niet getreurd, ik ga zelf een test doen.

Carla -

Leuk zo’n test. Helaas geen puur. Eet nooit melkchocolade. Je proeft nauwelijks cacao. Vind puur veeeeel lekkerder!
No problem. Ga zelf de test met pure chocolade doen.

Robine (8jaar) -

Ik vind Tony’s chocolonely het lekkerst!!!<3

Jacqueline -

Zijn wel de duurste eigenlijk….

Nicole -

Tsssk en jullie nodigen mij niet uit voor die test? 😉 Maar inderdaad, sommige letters zijn het net niet. Ik ben wel benieuwd naar de letter van Jamin 😀

Margot -

Wat een vervelend klusje zeg! 😉 Maar nu ben ik wel benieuwd naar die van de Jamin!

Desiré -

Hmm, dit maakt me nieuwsgierig! Heb eigenlijk alleen die van de Jumbo geproefd dit jaar, dus ga ook eens één van de anderen proberen!

Anita -

Vreselijk als een chocoletter tegen valt zó zonde,
had laatst een chocolade caramel zeezout ieuhhhhh leek in de verst verte niet op chocolade en dan ben ik nog z’n verwend kreng die altijd de Tony caramel/zeezout schrans?

Birgit -

Ik ben verrast over de uitslag. Had niet verwacht dat Droste onderaan zou eindigen. Ik vind hun melkchocolade zo lekker! Ik eet nooit chocoladeletters, en elk jaar als ik er een krijg dan belandt ‘ie meteen in de kliko. Ik vind de meeste chocoladeletters zo vies en “nep” smaken, dus mij doe je er nooit een plezier mee. Ik zag dit jaar voor het eerst dat Droste chocoladeletters had, en deze wilde ik dus wel proberen, maar hier ga ik nu nog maar even over nadenken haha.

Charlotte van Dam -

Ik neem aan dat je dat van de kliko niet meent, dat zou ontzettende voedselverspilling zijn! Je maakt er vast anderen blij mee.

laura -

Hi Birgit, wij waren inderdaad ook echt verrast! Benieuwd of jij ‘m nog gaat testen. 😉 Gr Laura – Chickslovefoood.com

Cindy -

He.. wat vervelend! Maar zeker handig zo’n test 🙂 Mochten jullie volgend jaar vrijwilligers nodig hebben voor deze o zo zware test? Ik ken nog wel iemand 😉
Nu op jacht naar een lekkere chocoladeletter!

Celine -

Wat een vervelende baan hebben jullie toch 😉 Leuk zo’n test! Had grappig genoeg niet verwacht dat de Jamin het zou winnen van de Tony’s. Zo zie je maar weer!

Romy -

Wauw, al die bakjes bij elkaar…ik word er hongerig van! Wat een leuk idee, zo’n test! Goed om te weten welke letters het lekkerst zijn. Stiekem vind ik het wel jammer dat niet net de goedkoopste letter als beste uit de bus kwam 😉

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube