Calorieën tellen, is dat belangrijk?

Vandaag een kort maar krachtig verhaaltje over, jawel, calorieën. Nina en ik krijgen namelijk zo nu en dan de vraag om het aantal calorieën te vermelden bij een recept. Dat schrijven we er niet bij en eigenlijk weten we dat ook niet. Waarom niet? Omdat we dat niet belangrijk vinden. En vandaag leg ik jullie uit waarom! Nee, Nina en ik zijn geen voedingsdeskundigen. We zijn chicks die van echt eten houden.  Van lekker en gezond eten. En het fantastische is dat je heerlijk kan eten zonder moddervet te worden. Echt!

Avocado: zo'n 225 kcal. per stuk.Veel? Ja. Slecht? Nee!

Avocado: zo’n 225 kcal. per stuk.Veel? Ja. Slecht? Nee! (bron foto: iwallpapersfive.com)

Wat zijn calorieën eigenlijk?
Een goede vraag, lijkt mij. Ik moest op internet zoeken voor het antwoord! Vroeger heb ik me echt verbeten op de calorieën-aantallen. Ik pakte een pak vla uit het schrap, keek naar het aantal calorieën en was vervolgens dolblij als ik er een vond met een veel lager aantal calorieën als het pak dat ik in eerste instantie in mijn handen had. Wat ik niet deed is op datzelfde etiket kijken naar wat er precies in dat pak met die weinige calorieën zat. Ingrediënten waarvan je de naam niet eens kon uitspreken. Ik zag het gewoon niet! Bizar toch?


Nu, jaren later, ben ik bevrijd van al die ellende. Zo zie ik dat echt. Nooit meer calorie-rekensommen en die ellendige schok van het aantal calorieën als ik iets lekkers in mijn handen had. Want ik weet inmiddels dat er een behoorlijk verschil zit in het soort calorieën. Google maar eens wat calorieën zijn. Je krijgt letterlijk een beschrijving van dat het een verouderde eenheid voor energie of warmte is! Het aantal calorieën geeft aan hoeveel energie er nodig is om één kilogram water één graad Celsius te verwarmen. Dit is getest aan de hand van een oven. Maar een oven werkt ietsje anders dan een menselijk lichaam. Interessant toch?

Calorieën zijn verschillend!
Recenter onderzoek liet zien dat mensen die een dieet volgden met 1000 koolhydraatcalorieën in gewicht toenamen, terwijl een groep die 1000 calorieën aan eiwitten aten iets in gewicht afnamen. De groep die 1000 calorieën aten aan gezonde vetten verloren het meeste vet. Wow!

En nu?
Ben je fanatiek calorieën-teller en denk je nu: wat is dan de bedoeling? Ik zou zeggen: gebruik je gezonde verstand, lees op een etiket de ingrediënten in plaats van de calorieën en let een beetje op de porties die je eet.

Gewoon simpel, lekker eten en zo af en toe eens echt goed en slecht zondigen. Dat is de essentie van Chickslovefood.com, dat is hoe wij eten en dat is wat Nina en mij heel erg gelukkig maakt! 

Meer weten? Lees het artikel ‘5 tips bij etiketten lezen‘, of kijk verder in onze skinny rubriek.

Heb jij tips of een uitgesproken mening hierover? Wij zijn benieuwd! Reageer hieronder….

PRAAT MEE MET ONS EN ANDERE FOODLOVERS, DEEL JE FOODMENING OF RECEPT HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP TWITTER! @chickslovefood

Uhm...

Uhm…

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

20 reacties

Silvia -

Ken jij de nieuwe Fitatu calorieapp?

yanthe -

Hoi Silvia,
wij kennen de app niet, maar we tellen ook eigenlijk geen calorieën.
Groetjes, Yanthe – Chickslovefood

Joran -

“Een wat verouderde eenheid voor energie of warmte””? Waarom verouderd? Je gebruikt toch ook graden celcius, kilogrammen, ponden en centimeters? Hoelang worden die al gebruik? Calorieën zijn een meet eenheid. 101 calorieën is meer energie dan 100 calorieën, maar dat spreken jullie blijkbaar tegen. Gaan jullie straks ook roepen dat 28 graden net zo warm is als 27 graden?

Roos -

Hebben jullie een link naar een onderzoek waarbij twee groepen 1000 kcal in verschillende vormen kregen? Volgens mij is dit niet waar. 1000 calorieën zijn 1000 calorieën, of ze nu uit een snickers of uit een salade komen. In een artikel van Time (http://content.time.com/time/health/article/0,8599,1822118,00.html) wordt dit ook gezegd. (Er is wel een uitzondering voor transvetten.)

Charlotte -

Dat is niet waar… De ene calorie is echt niet de andere calorie. Dit wordt vaak verteld door producenten, wat dus wil zeggen dat mensen of te lui zijn en te weinig sporten of te veel eten als ze overgewicht hebben. Dit omdat zij niet willen dat het aan hun producten ligt, maar het zijn juist de soort calorieën die een mens dik maken. Als je echt geïnteresseerd bent zou je eens ‘That Sugar Film’ moeten kijken, een hele leuke documentaire met verbazingwekkende bevindingen. Heel makkelijk te volgen ook, echt een aanrader! 🙂

Silke -

Hallo,
Ik ben het deels met jullie eens maar met calorieën tellen ben ik wel in 8 maanden ruim 30 kg afgevallen.
Het is vooral een houvast om niet boven je maximaal aantal op een dag te komen.
Zonder dat tellen was het me niet gelukt.
groetjes,
Silke

hymke -

hey, ik telde tot verkort heel erg.. en lette ook op waarden van producten enzo, maar ik ben het met je eens, heel erg zelfs. ik moet nu aankomen, alleen het lukt me ook met gewoon een lijst en gezonde voeding, zonder te tellen want dat is niet belangrijk, zolang het maar lekker is haha. je hebt echt hele lekkere tips en recpeten, ik ben gek op deze site en hoop dat jullie zo doorgaan meiden!

Elise -

Hoi Neeltje,
Bedankt voor je reactie. We vinden het juist leuk dat er uitgebreid gereageerd wordt! Bijhouden wat je eet is inderdaad heel goed. Dat doen Nina en ik ook soms. Maar dan niet adhv calorieën, maar gewoon als een dagboek zodat je ziet wat en hoeveel je eet. Ik snap zeker dat sommige mensen die kaders nodig hebben, maar 1600 calorieën eten aan Marsjes of Snickers, zoals ik om me heen zie gebeuren, lijkt me niet de bedoeling. Er wordt op dit moment heel veel over calorieën geschreven, zo refereerde ik o.a. naar The Journal of the American Medical Association, New England Journal of Medicine en onderzoek dat plaatsvond aan de Harvard Universiteit. Maar er zullen vast nog veel meer interessante onderzoeken en artikelen te vinden zijn! Het is een heel interessant topic 🙂 Ik snap helemaal wat je zegt over dat het voor sommige mensen fijn is om een kader te hebben, maar in mijn optiek moet dat geen kader zijn in de vorm van calorie-aantallen, maar meer gebaseerd op gezond verstand, porties en lichamelijke behoefte. Vandaar het artikel. Blijf vooral je ongezouten mening geven Neeltje, alleen maar goed! Groetjes Elise

Elise -

Bedankt voor de eensgezinde reacties 🙂

Neeltje -

Ik geniet normaal gesproken erg van jullie artikelen en recepten, maar moet hier toch even op reageren. Uiteraard is het allerbelangrijkst dat je bewust eet en daarvan geniet. Niet teveel en afwisselend eten. Maar voor sommige mensen kan het heel nuttig zijn (tijdelijk) calorieën te tellen of anderszins bijhouden wat je eet. Mn als het niet lukt om af te vallen en je weet niet waarom, verschaft dat veel inzicht en ook een kader om je aan vast te houden (bv weight watchers). Om af te vallen moet je zowel wat weten van calorieën (verbruik en inname) en macronutrienten. Dat de ene calorie de andere niet is, is gewoon niet waar (ben heel benieuwd aan welke studie je refereert). Check ook eens evidencemag.com/why-calories-count als je hierover mee zou willen weten. In principe is het zo dat als jij 2000 calorieën nodig hebt en je eet er 1600 dan val je af. Waar die 1600 calorien dan ook uit bestaan. Voor je algehele gezondheid, het psychologische aspect en nog een heleboel andere dingen is het wellicht wel handig dat die 1600 calorien die je eet niet alleen uit m&ms bestaan. Zoals met veel zaken is het als het gaat om afvallen, het menselijk lichaam, trainen en metabolisme allemaal heel genuanceerd. Sorry voor het lange verhaal, snap ook heel goed wat jullie bedoelen (als het niet hoeft, zeker geen calorien tellen). Maar vind dat het tekort doet aan de situaties waarin het wel nuttig kan zijn.

Charlotte -

Hi Neeltje,
Misschien een aanrader om ‘That Sugar Film’ te kijken, die is echt heel interessant en gaat ook over calorieën. 🙂

Lot -

Aan 1 avocado met salade en nog wat eiwit bv ei, kipstukjes, tonijn en goede eigen gemaakte dressing heb je een heel goed vullende lunch die dan uit echte voeding bestaat. Ipv dezelfde hoeveelheid calorieën uit een boterham(men) met beleg waarna ik tenminste weer sneller honger heb.

Joni -

Ik vind het belangrijk dat ik iets lekker vind en als er 250 calorieën inzitten, kan het me weinig schelen. Ik eet gezond (veel groente en fruit e.d.), dus dat is het probleem niet 😉 Zolang ik me er prettig bij voel, is het prima toch?

Anniek -

Ik ben het er helemaal mee eens, gewoon lekker en gezond eten en af en toe eens iets écht lekkers snoepen, en lekker veel groente en fruit!

Anne -

Ik ben het er ook mee eens, maar geef ook direct toe dat ik dat héél moeilijk vind, om de kcal wat ‘los’ te laten. Ben ook van mening dat de maatschappij er ook niet aan bij werkt, met vage kreten en light-producten, om nog maar niet te spreken over het algemene beeld hoe slank je zou ‘moeten’ zijn. Maar door jullie heerlijke en pure recepten ben ik een stuk gezonder gaan eten en ook creatiever met groenten geworden. Nu nog de etiketten écht goed leren lezen en ik kan mijzelf bevrijden van het leed dat calorieën heet 😉

nicole -

Mee eens!

Margot -

Ja, zo kijk ik er ook tegen aan!

Andrea -

Helemaal mee eens!

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube