Bloggen doe je zo #2: geld verdienen met je blog

Hierbij het tweede deel van de Chickslovefood minicursus: bloggen doe je zo ;-).  Een maand geleden (toen we onze vijfde verjaardag vierden!) schreef ik een artikel over het starten van een blog. Dank voor de leuke reacties!

monsphotographyxclf-1

Nou, je blog staat. Je familie en vriendinnen weten ‘m in ieder geval te vinden. Je wilt graag wat groeien in bezoekersaantallen en op die manier wat centen binnenharken met je blog. Goed idee! Vandaag vertel ik je meer over: geld verdienen met je blog.

1. Bouw aan je bereik
Eerlijk is eerlijk, je bent alleen interessant voor adverteerders als je een publiek hebt. Advertenties hebben geen waarde als er niemand naar kijkt of op klikt. Dus first thing to do is: bouw aan je bereik. En eigenlijk is dit het laatste punt van het vorige artikel. We waren gebleven bij: Wees fanatiek. En daarmee bedoel ik: neem je blog serieus. Dat betekent:
– zeer regelmatig nieuwe, originele content posten.
– je best doen op foto’s en vormgeving.
– een marketingplannetje bedenken. Is er een locale krant die echt zou moeten schrijven over jullie unieke blog? Of misschien heb je andere ingangen bij media? De uitgaves van je sportclub, de nieuwsbrief van je ouders’ werk… Of is er een blog die groter is dan die van jou en behoefte heeft aan een gastschrijver waarin jij jouw link mag verwerken? Ik zeg maar wat. Think out of the box! Hoe kun JIJ je blog meer zichtbaarheid geven?
– zorg dat je social media staat als een huis. Instagram en Facebook zijn voor ons het belangrijkst. Zorg voor leuke content op vaste momenten. Berichtjes die mensen willen delen of elkaar in willen taggen doen het goed in het vergroten van je zichtbaarheid. Maak een social media plan en houd je eraan!

2. Google adsense
Nog voordat je door andere bedrijven benaderd wordt, kun je zelf banners op je blog plaatsen. Dit kan met het programma Google Adsense. Misschien verdien je de eerste maanden een euro per maand, maar zodra je groeit lopen deze inkomsten vanzelf op. Reserveer 2 uurtjes in de avond, surf naar google.com/adsense en verdiep je er even in. Het is makkelijk en leuk!

3. Doe je eigen sales
Nog voordat Elise en ik ons aansloten bij een bedrijf dat onze sales doet (in het puntje hieronder lees je er meer over), waren we fanatieke salestijgers, haha. Als je bereik pak ‘m beet de 10.000 unieke bezoekers per maand heeft gehaald ben je echt al wel interessant voor sommige adverteerders. Bedenk heel goed welke merken of webshops je bij jouw blog vindt passen en trek de stoute schoenen aan. Mail en bel rond! Stel je zakelijk en professioneel op, bedenk wat jij waard bent. Word jij blij van een mooie advertorial over jouw favo groentewinkel in het dorp, en wil deze groenteman jouw daar 250,- voor geven? Go for it, het is een mooie start, je moet ergens beginnen! Uiteindelijk moet je groot denken, maar begin klein om te kijken wat werkt, wie er ‘hapt’, wat bij jou past. Houd alles keurig bij in een Excel bestandje en ontwikkel zo je zakelijke kant. Weer heel anders dan creatief artikelen en recepten bedenken, maar gewoon óók heel leuk.

4. Zorg dat bedrijven met jou willen werken
In aanvulling op punt 3: zorg dat bedrijven enthousiast over jou en jouw blog zijn én blijven. Dit betekent dat je altijd helder en vriendelijk bent in je communicatie en je afspraken nakomt. Houd je aan deadlines, reageer op tijd op mailtjes, bel wanneer je zegt dat je belt. Kortom, klant is koning en doe er alles aan om je klanten tevreden te houden. Zodat ze een half jaar later denken: ‘hey, we hebben weer een klein reclamebudgetje, laten we haar weer vragen, dat was zo fijn samenwerken!’

5. Sluit je aan bij een online advertising bureau
Toen Elise en ik zo’n 50.000 unieke bezoekers per maand hadden, werden we interessant voor de wat grotere merken, zoals Ahold, Unilever en Nespresso. We hebben ons toen aangesloten bij Adfactor. Bedrijven als Adfactor krijgen via een mediabureau een groot mediabudget van merken te verdelen. In samenspraak met het merk kijken ze dan welke blogs bij een bepaalde campagne passen en krijgen we een opdracht om bepaalde content te maken. Dat is een erg interessant wereldje en de moeite waard om je eens in te verdiepen als je blog wat groter wordt. En dat is eigenlijk de eerste stap naar het commercialiseren van je blog.

En daarover de volgende keer weer meer … 🙂

**RESERVEER NÚ ONS DERDE KOOKBOEK: HET MEAL PLANNING KOOKBOEK **

ONS TWEEDE BOEK: HET SKINNY SIX KOOKBOEK, KOOP JE HIER!
ONS EERSTE BOEK: HET 5 OR LESS KOOKBOEK, KOOP JE HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAMFACEBOOKTWITTER EN YOUTUBE!

(Foto: Mariët Mons)

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

27 reacties

Daniel -

Wat een handige en interessante tips!
dankjewel.

Janneke -

Superhandige tips! Ik heb het artikel met veel interesse gelezen, en ga een aantal tips toepassen op mijn eigen blog. Bedankt!

Sanne -

Super leuk en interessant artikel! Ik ben benieuwd naar de rest, het commercialiseren van je blog. Wanneer komt artikel deel 3?

annemargreet -

Hi Sanne. Goede vraag! We nemen je idee mee. 😉 Groetjes, Anne-Margreet – Chickslovefood.

Milou -

Wat een leuk artikel, ik vroeg me af hoe het zit met auteurs rechten. Stel je wil op je eigen blog een recept zetten die je heel lekker vind maar niet zelf bedacht hebt. Mag dit als je de bron dan duidelijk neerzet. Of wordt dit niet gewaardeerd? Thnx alvast.

yanthe -

Hoi Milou,
het gebeurt wel eens dat bloggers naar elkaar verwijzen als ze elkaars recepten hebben gemaakt. Mocht je het recept in zijn geheel willen overnemen dan is het sowieso aardig om even een berichtje te sturen naar de desbetreffende blogger 😉
Groetjes Yanthe – stagiaire Chickslovefood

Deborah - Samen Bourgondisch -

Heel fijn dit! Dit weekend eens even in verdiepen :).

Rachel -

Dit is echt heel stom.. ik schrijf al artikelen voor een goed bedrag.. maar ik krijg die reclames erop de een of andere manier niet op dus ik verdien geen geld aan mijn blog.. behalve die informatieve artikelen dan. Ik ga mezelf zeker even in adsense verdiepen! thanks for sharing

Denise -

Eerst wat bereik hebben inderdaad schreef ik, hoewel er onder de 10.000 ook al wel mogelijkheden zijn. Het graag doen, goede content schrijven en bereid zijn ook heel veel tijd te steken in alles erom heen zijn in het begin het belangrijkst. Ik merk vooral dat het qua affiliates eindelijk lekker gaat lopen sinds ik in de zomer 2 maanden over de 10.000 unieke bezoekers heen ging. Maar zelfs dat gaat niet ‘zomaar’. Inzet en enthousiasme zijn echt nodig dus.

Denise -

Ik had vrijdagavond uitgebreid gereageerd, maar ik zie mijn reactie niet staan?

Desiré -

Handig! Wat ik ook nog wel een goede tip vind voor beginnende bloggers, is je aansluiten bij affiliate netwerken om een klein zakcentje te verdienen (mits relevant natuurlijk, passend bij je blog). Het gaat niet superhard, maar mij levert het toch zo’n ca. 80-100 euro per maand op, zonder dat ik zelf iets doe. Adsense loopt langzamer voor mij. 😉 Ik ben met FoodiesFavorites.com aangesloten bij Zanox, Tradetracker, Daisycon, het eigen programma van Bol.com en nog een paar meer.

Denise - Follow my footprints -

Inderdaad, eerst wat bereik hebben, hoewel er onder de 10.000 ook al wel mogelijkheden zijn. Het graag doen, goede content schrijven en bereid zijn ook heel veel tijd te steken in alles erom heen zijn in het begin het belangrijkst. Ik merk vooral dat het qua affiliates eindelijk lekker gaat lopen sinds ik in de zomer 2 maanden over de 10.000 unieke bezoekers heen ging. Maar zelfs dat gaat niet ‘zomaar’. Inzet en enthousiasme zijn echt nodig dus.

Maaike -

Wat een handige tips! Bedankt!

Nicole -

Een erg handig artikel. Ik ben al meer artikelen tegengekomen over geld verdienen, maar nergens staan bezoekersaantallen etc vermeld. Aan jullie aantallen heb ik wat! En ook een goed idee om zelf bedrijven te benaderen 🙂

Jessica -

Goede tips bedankt! Zeker zelf bedrijven aanspreken of mailen. Ik zie nu ook dat het echt heel goed werkt. Een (vriendelijk) brutaal mens heeft de halve wereld.

Jenny Peters -

Super handige tips! Voor mij als (beginnend) blogger is dit super handig om te weten, en ik heb al een leuke samenwerking gepland staan voor als ik terug ben van buitenlandstage 🙂

Charelle -

Fijne tips meiden! Altijd leuk om ook eens met de zakelijke kant van je blog bezig te zijn! (:

Melike -

Echt een heel handig en leuk artikel!

Maaike -

Handig overzicht! Ik ben pas net begonnen dus zit nog bij punt 1 ?. Maar wie weet, ooit…!

Margot -

Wat een goede tips, hier hebben vast veel mensen wat aan!

Marit -

Fijne tips hier heb ik zeker wat aan!

Daniëlle -

Heel interessant en handig!

Anne -

Thnx voor de tips, altijd handig om zulke dingen weer te lezen!

Eva -

Hier heb ik echt wat aan! Dank je wel!

Anna -

Oeh, wat een ideale tips dit! Aan sommige ideeën had ik nog nooit gedacht, zoals het benaderen van een lokale krant. Super goed plan. Fijn om deze tips van doorgewinterde bloggers te lezen :). Thanks for sharing!

Marlotte -

Heel leuk deze serie, handig! 🙂

Romy -

Wat een fijne tips! Ik ben pas net begonnen met bloggen, dus nog niet echt interessant voor bedrijven. Maar ik ga me zeker eens in AdSense verdiepen!

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube