Goed voornemen: Milieubewuster eten

Ook al was 2014 het jaar van de duurzaamheid, dit nieuwe jaar heb ik als voornemen om wat milieubewuster met voeding om te gaan. We gooien jaarlijks ontzettend veel eten weg. En hoewel ik jullie niet wil vermoeien met een tirade aan belerendheid, schrik ik toch als ik hoor dat we 1/3 van ons voedsel weggooien. Wow. Dus dit jaar heb ik als voornemen om milieubewuster te eten. Maar hoe doe je dat?

bevroren vruchtjes

Vries je fruit in, zo is het langer houdbaar!

Want natuurlijk is het voedselverspillingsprobleem niet ineens opgelost met milieubewust eten. De supermarkten en voedselproducenten zouden zelf ook behoorlijk kunnen bezuinigen. Maar daar hebben we weinig controle over en ik ben er van overtuigd dat alle kleine beetjes helpen. Dus hier vijf kleine tips om milieubewuster te eten.

1. Gooi zo min mogelijk weg
1/3 van ons voedsel wordt weer weggegooid. Dat vind ik bizar veel, dus mijn tip 1 is gooi zo min mogelijk voedsel weg. Bewaar dat restje van je avondeten gewoon, ook als het nog maar 4 happen is. Dan is het misschien juist lekker voor bij de lunch met een stuk fruit ernaast. Denk nooit ‘dat gebruik ik toch niet meer’, ga juist op zoek naar manieren om de restjes van het koken te gebruiken. Stop dat laatste beetje andijvie gewoon in je ontbijt-smoothie en gebruik die overgebleven halve ui in je salade.

2. Bewaar je eten goed
Soms probeer je wel alles te bewaren, maar is je prakje echt niet meer lekker als het uit de vriezer komt of staat de schimmel al na 2 dagen op je pas gekochte fruit. In het kader van zo min mogelijk weggooien is het dus ook handig om te weten hoe je je eten moet bewaren. Lees bijvoorbeeld het artikel van Laura over waar je je eten het beste kunt bewaren of een vorig stukje van mij over invriezen. Met die informatie kan je langer van je eten genieten en bespaar je misschien ook nog wat geld!

3. Doe boodschappen bij de groenteboer
Om voedselverspilling tegen te gaan is het handig om niet meer te kopen dan je nodig hebt. Dit wordt je niet altijd makkelijk gemaakt, omdat er veel standaardverpakkingen zijn waardoor je vaak met te veel eten naar huis gaat. Je boodschappen doen bij de lokale groentemarkten is gelukkig weer in opkomst. Hier kan je veel makkelijker bepalen hoeveel je van iets koopt en lokale groenten hebben geen lange reis achter de rug, dus dat is heel milieubewust!

4. Koop bewust
Als je wel bij de supermarkt gaat schoppen is het handig om te letten op het land van herkomst. Verder zijn er ook keurmerken die aangeven of iets milieubewust is gegroeid, zoals het EKO-keurmerk, Milieukeur of Rainforest allignment. Ook is het een goede optie om biologische producten te kopen. De bestrijdingsmiddelen die we op ons eten spuiten zijn namelijk ook niet bepaald milieuvriendelijk. Het laatste waar je op kunt letten bij je inkopen is het seizoen. Als een groente of fruit in het seizoen is, kost het minder energie om het te telen. Dit is goed voor de smaak, je portemonnee én het milieu!

5. Eet minder vlees
Als je al vegetarisch bent is dat echt top voor het milieu! De vleesproductie vreet energie voor het onderhouden van de dieren, de verwerking van het vlees en de export. Maar vergeet ook niet dat de mest zorgt voor een uitstoot van methaan en lachgas, die beiden een sterker effect hebben op het milieu dan CO2. De vleesetende Nederlander kan ook best wat minderen. Traditioneel gezien zijn we zijn gewend elke dag aardappelen vlees en groenten te eten, maar zoveel vlees heeft ons lichaam eigenlijk niet nodig. Twee dagen in de week vegetarisch eten is al een hele goede start, maar we zouden het ook prima redden met maximaal 500gram vlees per week!

Ik hoop dat je iets met deze tips kan!

LIKE JE ONS? KLIK HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAM EN  TWITTER

milieubewusteten1

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

10 reacties

eva -

Onze kids zijn gek op kliekjes-dag!
Vanavond eten we eerst een beetje soep van een restje pompoen uit de vriezer en wat stukjes krokante kippendij (had er er 1 over). Door de pasta saus van gisteren (heb ik altijd van over) roer ik nieuwe pasta, met kaas erover.
Eten we gewoon heel luxe 2 gangen 😉

Ruurdje -

Gaan jullie hier ook in de nieuwe blogs aandacht aan besteden? 🙂

Maartje -

Leuk artikel! Biologisch is wat betreft bestrijdingsmiddelen wel beter, maar biologisch vlees kan belastender zijn voor het milieu dan niet biologisch vlees. Door het buiten lopen kunnen gassen van de dieren (oa methaan) niet opgevangen worden, dit kan bijvoorbeeld bij minder diervriendelijke manieren van dieren houden wel. Klinkt misschien wat tegenstrijd, maar biologisch is dit niet altijd de meest milieuvriendelijke optie.

Luc Kuijpers -

Ik hoop dat je niet naar de supermarkt gaat om te schoppen (tip 4). Het is aardiger voor je mede-klanten, én het personeel, om te gaan shoppen.
Verder nog een tip: veel voedsel wordt al éérder in de voedselketen weggegooid, dan door de eindgebruiker. Bij de producent, bijvoorbeeld. Kijk maar eens op Kromkommer.com om daarover te lezen, én voor een oplossing!

Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla -

Knap dat je dit gaat doen. Minder vlees eten zou ik zelf wel kunnen maar de rest van gezin verklaart direct oorlog aan tafel ben ik bang 😉

Ellen -

Je kan je inschrijven voor een challenge rond dit onderwerp via deze website… http://kliekco.weebly.com/, als je je inschrijft, krijg je 3x per week een nieuwsbrief met tips…

nicole -

Goede tips. nu nog volhouden

Margot -

Mooi voornemen!

Eline -

Misschien heb je wat aan mijn artikel van vandaag, dat gaat over eten wat de natuur te bieden heeft per maand, dat is ook enorm milieubewust 🙂

beautifulday4makeup -

Wat een goede tips!

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube