5x foodtip om je weerstand te verhogen

ADVERTORIAL – In mijn huis is het de afgelopen maand een ware ziekenboeg. Samuel was na zijn geboorte veel ziek, zeker toen hij naar de crèche ging. In de zomerperiode ging het super goed met hem, maar nu sinds een maand is het weer feest: de vijfde ziekte, buikgriep, oorontsteking en diarree met hoge koorts. Doordat ik met een boek, een baan, een blog, borstvoeding en een verbouwing niet echt heel veel rust heb gehad de afgelopen maanden, heb ik een weerstand van nul komma nul. En dat betekent dat ik bijna alle virussen die Samuel van de crèche meeneemt ook krijg. Zo gezellig!

zalmzeekraal4

Twee weken geleden hadden we hier allemaal buikgriep en afgelopen weekend lagen Samuel en ik alweer ziek op de bank. En toen was ik het zó zat, dat ik een hele zondag informatie ben gaan inwinnen over hoe ik mijn weerstand omhoog kan krijgen. Naast het feit dat goede nachtrust, weinig stress en homeopatische weerstandverhogende druppels wellicht een heel stuk helpen, is er ook een gedeelte in goede voeding weggelegd. En nu eten wij thuis echt wel gezond, dus in eerste instantie dacht ik dat het daar niet in zou kunnen zitten. Toch ben ik op een aantal zaken gestuit waar ik me nog niet bewust van was. En dus deel ik vandaag mijn 5 tips die ik de komende tijd ga doorvoeren om mijn weerstand te boosten.

1. Vette vis
Op mijn eetdagboek in weekblad Grazia kreeg ik als feedback van een voedingsdeskundige dat ik op mijn omega-3 inname moest letten. Veel vette vis dus. Nu blijkt dat in die vette vis ook vitamine D zit. Uit bloedonderzoek is gebleken dat ik daar een groot tekort aan heb. Logisch ook, want ik ben al in geen 2,5 jaar op zonvakantie geweest. De huisarts vertelde me dat een tekort aan vitamine D een verlaagde weerstand veroorzaakt. Om je weerstand te verhogen moet je je vitamine D inname verhogen. Dus veel vette vis, melkproducten en sinaasappels, eventueel aangevuld met een supplement. Op het menu bij mij de komende tijd deze zalm met romige toppingspaghetti met makreel en citroen en een flinke navelsinaasappel tussendoor.

2. Tomatensoep
Dat je als je al ziek bent kippensoep moet eten dat wist ik al. Kippensoep versterkt tijdens ziekte namelijk je weerstand, waardoor je sneller herstelt. Maar om niet ziek te worden schijnt tomatensoep heel goed te werken. Tomatensoep gemaakt van verse of bliktomaten bevat namelijk veel lycopeen, een anti-oxidant welke ziektebestrijdende bloedlichaampjes beschermt waardoor je dus je weerstand in tact houdt. Deze simpele tomatensoep in een broodje staat al vaak op het menu hier en binnenkort deel ik een nieuw recept voor home made tomatensoep.

3. Yoghurt
Ik ben een groot fan van plantaardige melksoorten. Ongezoete amandel- of hazelnootmelk is hier thuis altijd wel aanwezig. Qua zuivel eten we kaas en af en toe biologische vanille-yoghurt. Nu heb ik laatst een artikel in het NRC gelezen over antibiotica en het uitroeien van onze ‘goede bacteriën in ons lichaam’. Daarnaast stuitte ik op een onderzoek van de Universiteit van Californië, waarbij werd gesteld dat het eten van elke dag een kommetje gewone yoghurt helpt om je weerstand tegen griep te verhogen, door de goede bacteriën in yoghurt. Nu zijn er zoveel voors en tegens te vinden rondom zuivel, waar ik mijn vingers niet aan ga branden. Mijn vriend zegt altijd: ‘een mensenlichaam is geniaal in het zichzelf herstellen’ en ik geloof daar wel in. Ik kan ‘t op z’n minst proberen, dus de komende tijd ga ik goede, biologische yoghurt meer op het menu zetten. Bijvoorbeeld in een ontbijtpotje to go.

4. Knoflook
Een gerecht met veel en vooral rauwe knoflook is niet aan mij besteed. Daarvan lig ik een nacht wakker met een niet blije buik. Maar ik ben erachter gekomen dat als je de kern uit het knoflookje haalt, knoflook veel minder scherp voor je is. Yes, want ik ben er dol op. En nu ben ik erachter gekomen dat knoflook ook je weerstand verbetert. Dit doordat het de stof allicine bevat, een stofje wat de kans op een verkoudheid vermindert. Nu gaat een teentje knoflook hier al snel in een gerecht, bijvoorbeeld in deze quinoa-moussaka of in deze snelle pasta bolognese. Een goede manier om snel veel rauwe knoflook te eten is tzatziki! Hier kun je bekijken hoe je home made tzatziki maakt.

5. Noten 
Dat gezond eten helpt aan een goede weerstand, dat weten we wel. Naast gevarieerde gezonde maaltijden zijn gezonde tussendoortjes belangrijk. Zoals een hand ongebrande, ongezouten noten. Nina en ik zijn hier groot fan van. Als we samenwerken staat er standaard een zelfgemaakte notenmix op tafel. Mijn favo is gemengde noten met kokossnippers en rozijnen. Nina mengt vaak gemengde noten, met rozijnen en zonnebloempitten. Nu blijkt dat het mineraal selenium wat in noten zit je immuunsysteem versterkt. Dus noten blijven bij deze voorlopig op mijn menu. Ken je trouwens deze healthy noten-choco repen al? Je gelooft haast niet dat deze reep goed voor je is, zoo lekker! 

De komende tijd ga ik met de bovenstaande 5 tips voor een betere weerstand aan de slag en hier ga ik jullie over een tijdje een update geven. Wat is trouwens jouw foodtip voor een goede weerstand? Laat het ons hieronder weten, ik kan ze heel hard gebruiken 🙂

Deze posting is gepubliceerd in samenwerking met VGZ, een zorgverzekeraar die zich onder andere hard maken voor transparantie en herkomst van eten. Gezond en goede kwaliteit voedsel draagt bij aan een goede weerstand.

LIKE JE ONS? KLIK HIER!

ABONNEER JE OP ONS YOUTUBE KANAAL!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAM EN  TWITTER!

choconotenrepen11

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

8 reacties

Yara -

Leuke tips! Van de tomatensoep wist ik niet. Over yoghurt nog wel tip. Geitenyoghurt schijnt beter te zijn dan gewone yoghurt. Zelf eten we dat dus of biogarde. Daar zitten namelijk goede darmbacteriën in, soort probiotica dus. Kijk maar eens op de verpakking bij ingrediënten. Vitamine D haal ik geregeld uit een potje, zonder toevoeging van calcium. HEMA is qua prijs kwaliteit uitstekend, vertelde een onderzoeker mij ooit.

Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla -

Leuke post weer! Helaas lukt het mij niet om elke week vette vis te eten…Dit vind ik pure zonde want wil dat mijn kindjes het eten.
Ik ga meer mijn best doen.

Sofieke -

Ik begin de dag met 2 glazen lauw water met een bodempje citroensap. De eerste dagen trok ik even een vies gezicht, maar inmiddels ben ik eraan gewend en mis ik het echt als ik een dag oversla. Het is goed voor de weerstand èn je spijsvertering.

Judith -

Groene smoothies (boerenkool is een toppertje!) is ook een must als je je weerstand omhoog wil krijgen! Echt, ik zweer er bij 🙂 Een lekkere combi is boerenkool, appel, sinaasappel/citroen, een stukje verse gember en wat water.

Eline -

Van te weinig slapen is ook bekend dat het bijdraagt aan sneller ziek worden. Logisch dus dat je zo vatbaar bent met een klein kind. Je hebt en minder slaap en alle virussen vanuit de crèche!

Sanae -

Ik heb zo’n slechte weerstand, dus dit is wel echt een goede post voor mij! 😀

Kimziej -

Het fruit bedoel ik (a).

Kimziej -

Ik mis de fruit! Ik geloof echt dat regelmatig een stukje fruit eten echt beter is voor je weerstand. Ik denk dat ik best gezond eet en ben eigenlijk nooit ziek.
Gaat het bij de tomaten trouwens echt ook om de soep of alleen de tomaten? Want anders is het misschien ook een tip om wat vaker plakjes tomaat op een broodje te doen. Super gezond en maakt je lunch lekker fris!
Is er trouwens ook verschil tussen koeienyoghurt en geitenyoghurt? Dat laatste eet ik echt heeeeeeel graag. 🙂

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube