5 zoete aardappel weetjes + recepten

Zoals je misschien hebt gezien op de social media van Chickslovefood, had ik het geluk dat ik afgelopen week naar Amerika mocht. Naar North Carolina om precies te zijn. Daar heb ik niet alleen een hele gezellige tijd gehad met inspirerende mensen, maar ik heb ook een heleboel geleerd over de zoete aardappel! Wij maken al een tijdje recepten met deze wortelgroente, maar héél erg bekend is de zoete aardappel nog niet. Daarom besloot ik de vijf meest verrassende, leuke, belangrijke, informatieve weetjes over de zoete aardappel met jullie te delen. Plus een aantal recepten, zodat je gelijk weer zin hebt om de keuken in te gaan!

sweetpotatofreshfromfield

1. Aardappel?
Wat ik toch wel de belangrijkste les over de zoete aardappel vond,is dat het helemaal geen aardappel is! Beiden behoren tot een andere plantenfamilie, de aardappel tot de nachtschadefamilie en de zoete aardappel tot de windefamilie. Dit betekent niet dat de sweet potato geen goede vervanging is voor de gewone aardappel, want qua voedingsstoffen lijken de twee nog behoorlijk op elkaar. Met uitzondering van de oranje zoete aardappel (die je bij ons het vaakst in de winkel ziet, maar er bestaan meerdere soorten)! Die bevat namelijk minder carbs dan een gewone aardappel én heeft een enorme dosis bèta-carotenen, wat de oranje zoete aardappel dus een belangrijke bron van vitamine A maakt.

2. Diabetes
Misschien wist je dit al wel, maar de zoete aardappel is een goede aardappelvervanger voor mensen met diabetes. Dat klinkt misschien raar, omdat een zoete aardappel meer suikers bevat, maar voor mensen met diabetes is het vooral belangrijk wat een product doet met je bloedsuikerspiegel. De zoete variant heeft ondanks de suikers minder effect op je bloedsuikerspiegel. Zetmeelhoudende producten staan erom bekend dat ze je suikerspiegel enorm verhogen, maar de zoete aardappel is langzamer verteerbaar, waardoor er geen grote pieken zijn en je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Daarbij verhoogt de zoete aardappel het niveau van het eiwithormoon Adiponectin, wat bijdraagt aan de regulering van je suikerlevel én de afbraak van vetzuren. Echt een superpieper dus, die sweet potato!

3. Kwetsbaar
De zoete aardappel is heel goed in zichzelf tegen ziektes te verweren, waardoor je zou denken dat het een hele sterke wortel is. Maar deze groente is juist heel kwetsbaar. Zo kwetsbaar zelfs dat je hem niet met een machine kunt oogsten (tenzij je er een aantal chemische stofjes overheen spuit). De hardwerkende voornamelijk Mexicaanse gastarbeiders oogsten in Amerika de zoete aardappel met de hand. Dan alsnog wordt de aardappel een tikkie beschadigd, maar in North Carolina zijn ze inmiddels expert in het ‘helen’ van de sweet potato. De aardappel wordt dan in perfect afgestemd milieu bewaard (juiste luchtvochtigheid en temperatuur) waarin de groente zijn eigen wondjes kan herstellen en gaaf de supermarkt ingaat. Cool toch?

4. Tropisch
De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Peru en is dus een tropische groente. Dit is ook de reden dat het heel lastig is voor veel Europese landen om de zoete aardappel te telen. Het is natuurlijk totaal niet zuinig om een zoete aardappel uit Amerika te halen, maar zij zijn wel in staat om deze superfood het hele jaar door te telen.. Omdat de sweet potato een tropische vrucht is, kan het kou niet goed aan. Stop een zoete aardappel dus nooit in de vriezer of koelkast! Door de lage temperatuur ontstaat iets wat in ze Amerika hardcore disorder noemen; de binnenkant van de groente wordt hard. Maar belangrijker nog: de zoete aardappel is dan een stuk minder lekker.

5. Vodka
Ja, het kan. Vodka van zoete aardappel. Ik ben geen expert in het proces wat daaraan vooraf gaat, laat staan in het fijnproeven van vodka (normaal vind ik het veel te sterk). Maar deze vodka is echt heel lekker. Én duurzaam, omdat de vodka gemaakt wordt van het residu van de aardappelpuree voor bijvoorbeeld babyvoeding. Zij een lekker hapje, wij een lekker drankje toch? ;p Helaas is deze vodka nog niet in Europa te koop. Ik laat het weten zodra we het kunnen bestellen!

Receptjes! Hoe eet je de zoete aardappel?
Een zoete aardappel kan je prima als basis van de maaltijd gebruiken, bijvoorbeeld als een gratin, in een ovenschotel of in een stamppot. Maar wat dacht je van een gevulde zoete aardappel, een zoete aardappel tortilla of een zoete aardappel salade? Omdat het langzaam verwarmen van de sweet potato ervoor zorgt dat er heel veel suiker wordt aangemaakt kan je de zoete aardappel ook in een zoet baksel gebruiken. Daarover binnenkort meer! 😉

Al onze recepten met zoete aardappel op een rij? Klik even HIER en kies je favoriet!

Enjoy your sweet potato dish!

DE DERDE DRUK VAN ONS KOOKBOEK IS IN DE MAAK. WE ZIJN ZO ONGELOOFLIJK TROTS. HEB JE ‘M NOG NIET? BESTEL ‘M SNEL, KLIK HIER!

LIKE JE ONS? KLIK HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAM EN  TWITTER

Verschillende variaties van de zoete aardappel.

Verschillende variaties van de zoete aardappel.

Het is hard werken om de zoete aardappel van het land te krijgen

Het is hard werken om de zoete aardappel van het land te krijgen

A sweet potato vodka martini.. Cheers!!

A sweet potato vodka martini.. Cheers!

aardappelsalade6

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

5 reacties

Karin | la vie de Karin -

Hele leuke weetjes! Nu kan ik nog meer gaan maken met zoete aardappel.

Janske -

Ik moet echt aan de zoete aardappels!

Eline -

Ik ben dol op zoete aardappel, eet het heel regelmatig!

Manon -

Interessant artikel! Wij eten het wekelijks, als frietjes of gepoft. Handig om wat nieuwe recepten te zien, kunnen we weer wat uitproberen 😀

Margot -

Ik moet maar weer eens vaker zoete aardappel eten!

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube