5 tips voor campingkoken

Nina: “Er is een nieuwe stageperiode aangebroken bij ons jongens, en dat betekent ook voor ons twee kersverse stagiaires! Emma en Laura. Hieronder vind je het eerste artikel van Emma. Emma is 21 jaar, komt uit Utrecht en is bijna klaar met haar universitaire studie Communicatie- & Informatiewetenschappen. Ze is dol op films, series én Sinner Sundays bakken. Je zag haar al even voorbij komen in deze vlog. Emma en Laura helpen vooral achter de schermen, maar ze zullen ook om de week een artikel schrijven, dus de ene week Emma, de andere week Laura. Geniet van Emma’s eerste artikel!”

Zoete aardappelsalade: een perfect gerecht voor op de camping!

Zoete aardappelsalade: een perfect gerecht voor op de camping!

We zitten nog steeds in het vakantieseizoen, lekker met de familie op de camping of met vrienden festivals bezoeken. Misschien ben je al wel terug van zo’n avontuur en dan heb je vast wel gemerkt dat koken op een kampeervakantie zo z’n beperkingen heeft. In je caravan maar een mini-keukentje, bij je tipi-tent maar 1 gaspitje en op dat geweldige festival alleen een wegwerp barbeque. Het vormt een uitdaging! Dus bij deze: vijf tips voor campingkoken. Handig voor volgend jaar, mocht je al geweest zijn, maar al helemaal fijn voor de lucky basterds die nog lekker naar de camping gaan deze zomer!

Kamperen is niet voor iedereen weggelegd, maar ik kan er wel van genieten. Back to basics en dat geldt dan vooral ook voor het koken. Heerlijk om te puzzelen met je favoriete ingrediënten en gerechten. Keep it simple is de belangrijkste regel in mijn campingkeuken,  hier volgen mijn vijf gouden camping-kooktips:

1. Bring the essentials!
Heb je meerdere pitten tot je beschikking of alleen een barbeque of éénpits gasbrander? Het is handig om je inpaklijst daarop af te stemmen. Een barbeque vraagt natuurlijk om goede tangen en een oliekwastje zodat je veilig je hamburgers kan braden. Een éénpits gasbrander betekent 1 pan op het vuur, dus neem een grote braadpan mee, voor 1pansgerechten. Maar denk ook aan een stoompan, zodat je onderin de rijst kan koken en tegelijkertijd bovenin je groenten kan stomen.

Daarnaast is het belangrijk dat je goed gerei meeneemt! Dat scheelt een hoop frustratie in je beperkte keukentje. Hieronder een lijstje van de absolute must-haves voor koken op de camping:

– Scherpe messen! Een groot allround mes en een aantal kleintjes voor het schillen van aardappelen en snijden van fruit;
– Een multifunctionele schaar of zakmes;
– Een aansteker, om veilig je vuur aan te zetten;
– Een houten spatel;
– Een zout en pepermolen;
– Meerdere snijplanken, zodat je met het hele gezin of al je vrienden aan het snijden kan gaan, zonder elkaar in de weg te zitten;

Extra tip: Bij de plaatselijke super kan je vaak nog een wegwerpbarbeque kopen, dat scheelt een hoop gesjouw!

2. Koop het vers!
Of je nou in Nederland of buitenland met je tentje staat, in het zomerseizoen is het ultieme voordeel het grote aanbod van verse producten! Een goed begin is het halve werk, dus zoek de plaatselijke green market voor heerlijke groenten en fruit en stap die buurtslager binnen voor kwaliteitsvlees. Probeer ook je brood vers van de pers bij de dorpsbakker te kopen. Met die heerlijke streekproducten kan je gerecht bijna niet meer stuk!

3. Gebruik je slaapzak als warmhouder!
Als je maar een éénpits gasbrander hebt, bespaar je jezelf veel tijd door maar 1 ingrediënt te hoeven koken. Denk aan pasta’s en maaltijdsalades. Probeer bijvoorbeeld deze spaghetti of deze aardappel salade. Als je toch én je groenten én je aardappelen wilt koken, maak dan gebruik van je slaapzak! Breng eerst het water aan de kook en wikkel de pan dan in je slaapzak, zo gaart je groente langszaam door. Of gebruik ‘m om eten in warm te houden.

4. Keep it clean!
Hoe lekker het ook is om met je voeten in het gras te staan en zandkastelen te bouwen met de kids, kamperen is en blijft soms een beetje messy. Daarom is het heel verstandig om wat beter te letten op hygiëne als je gaat koken. Hou ook alle potjes goed dicht om ongewenst bezoek van bijvoorbeeld mieren te voorkomen. In sommige landen kan het ook handig zijn om je vuilnis van de grond te halen als je gaat slapen, zodat dieren het ’s nachts niet overhoop kunnen halen.

5. Use your surroundings
Je omgeving biedt vaak veel praktische oplossingen met zich mee. Als je vlak bij een riviertje staat kan je je frisdrank of wijn koelen door het in een plastic tas of netje in de rivier te hangen. Maar ook zonder rivier kan je je drankjes koelen door ‘s ochtends een gat in de grond de graven en deze weer af te dekken. Ook voor het koken met 1 gaspit biedt de natuur een hulpmiddel: stenen. Als je je aardappelen kookt met bijvoorbeeld een schoongemaakte bergkei in de pan, houdt deze steen je aardappels warm terwijl jij je vlees gaat bakken. Ideaal toch?!

Ik hoop dat het koken op de camping zo iets makkelijker voor je wordt! Happy Camping!

LIKE JE ONS? KLIK HIER!

ABONNEER JE OP ONS YOUTUBE KANAAL!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAM EN TWITTER

campingkeukentje

Het keukentje in de vouwwagen van mijn ouders, nog best luxe!

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

5 reacties

Inge -

Leuk artikel. Ik ben wat aan het zoeken naar handige dingen voor op de camping. Ik las net een blog op de website van oxo, waar ze ook handig tips gaven (voor de liefhebber: https://oxo-good-grips.nl/blog/handig-koken-op-de-camping/), maar jij gaat wel een stuk meer naar basic hoor. Ik denk dat het wat luxere kamperen mij meer past. maar sowieso leuk om te lezen. En keep it clean… Always!

Dirkje Schoenmaker -

Hele handige tips! Ik ga dit jaar voor het eerst kamperen, en deze tips komen zeker van pas. Die ga ik meteen bewaren!

Elsbet | La Vie Pure -

Enorm handig, deze bewaar ik!

Desiré -

Oh, ik kwam hier niet om de post te lezen (ik kampeer nooit), maar gewoon om even verlekkerd naar die zoete aardappelsalade te kijken.. 😀

Margot -

Wat een leuke en handige tips! Ik heb vroeger wel gekampeerd, maar de laatste jaren niet meer.

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube