3x Koffietip die je écht nog niet wist…

Oké, misschien dat jullie deze tips wellicht allang wisten. Maar ik ben best een coffee-dummy. Ik vind koffie heerlijk, maar ben absoluut geen kenner. Als ik thuis koffie drink, maak ik met een koffieapparaat uit het jaar 1900 op de ouderwetse manier een bakkie filterkoffie. Het geluid en de geur daarvan vind ik zo zalig. En als ik bij mijn ouders ben, word ik verwend met een paars of groen capsule van Nespresso. Heerlijk. Maar dat er achter koffie net zo’n wetenschap als bij wijn verschuilt gaat, daar had ik geen idee van. 

nespresso1

Op uitnodiging van Nespresso mocht ik deelnemen aan een zeer intieme koffie-proeverij. Ik werd opgehaald in een Mercedes mét privé-chauffeur die me na het event weer veilig thuis bracht. Dat was sowieso al heel tof natuurlijk. Maar ook de proeverij zelf was heel leerzaam. Zo moest ik blind wijn proeven, waarbij ik rood en wit niet van elkaar kon onderscheiden. HOE BIZAR! Goed, ik ga vandaag drie tips van deze proeverij met jullie delen. Benieuwd of je deze kennis al had… 🙂

1. Kies het juiste glas
Ja, dit klinkt misschien heel logisch. Maar wist je dat je een sterk kopje koffie behoort te drinken uit een glas of kopje met een kleine diameter opening van boven? Hierdoor wordt de sterkte van de koffie mooi in je mond begeleid. Als je heel sterke koffie drinkt uit een kopje met een te wijde diameter van boven krijgt het bittere van de sterke koffie een zure, trekkende nasmaak. En da’s echt vies. We dronken op de proeverij dezelfde koffie uit steeds twee verschillende glazen: een met een wijde en een met een smallere bovenkant. En ook al was het hetzelfde Nespresso-cupje: je proefde twee totaal verschillende smaken! Een wat mildere koffie moet je juist uit een wat wijder kopje drinken. Hierdoor wordt namelijk de romigheid van de koffie benadrukt. De glazen waar wij de koffie mee proefden zijn voor Nespresso ontworpen door een team vinologen in samenwerking met Riedel die 2! jaar lang erover gedaan hebben om het perfecte koffieglas te ontwerpen. Je ziet ze op de foto’s en ze zijn sinds kort te koop!

2. Laat koffie er uit zien als een echte goede bak koffie
Ja ook dit klinkt niet heel intelligent. Maar ik heb dus aan den lijve ondervonden dat als je wijn blind proeft, je gewoon niet het verschil kan aangeven tussen wit, rood of rosé. Ik hoop dat jullie me met deze wetenschap nog serieus nemen, haha. Ze zochten op de proeverij een slachtoffer omdat je dus echt gewoon voor lul staat. En ik offerde me graag op want ik was zó nieuwsgierig nadat de man van de test zei dat -ie wedde dat je niet alle glazen kon raden. Nou ik had er van de 4 slechts 1 goed. Haha. Heel interessant dus: je hersenen maken een smaak aan bij wat ze zien. Dus moet je koffie er op en toppie uit zien. In een mooi glas. Met een dikke crème-laag of melkschuimlaag. Pas dan smaakt de koffie ook echt heel goed.

 3. Kies écht goede koffie
Ik wist nog net dat er twee types koffiebonen zijn: Arabica en Robusta, waarvan die laatste een wat bitterdere smaak heeft.  Maar waar je dan precies verder op moet letten? Geen idee. Er staat niet echt een Appellation d’Origine Controlées op een zak bonen net als bij een fles wijn. En toen ik op de proeverij een afbeelding zag van alle koffiesoorten binnen deze twee boonsoorten, was ik helemaal de draad kwijt. Zo heeft Nespresso nu een nieuwe capsule, gemaakt van uiterst zeldzame Maragogype-bonen, waarvoor ze een team van koffie-kenners over heel de wereld DNA-testen bij deze planten hebben laten afnemen om te kijken of het echt een pure, koffieplant was. Met deze capsule moet je dus wel goed zitten haha. Als je net zo’n koffie-leek bent als ik maar wel dol op koffie, doe dan eens een koffie-proeverij of stap een speciaalzaak in voor advies. En als je een Nespresso-apparaat hebt (dan ben ik jaloers), wip langs bij de Nespresso-shops voor uitgebreid advies. Want er zit zoveel meer achter dat zwarte boontje dan ik dacht…

En en en, vertel. Wist jij dit al? 🙂

LIKE JE ONS? KLIK HIER!

ABONNEER JE OP ONS YOUTUBE KANAAL!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP INSTAGRAM EN  TWITTER!

Me in mijn privé-vervoer :-)

Me in mijn privé-vervoer 🙂

nespresso3

Links het glas voor de milde koffie, rechts het glas voor de sterke bakkies.

nespresso2

Me en mijn geblindeerde duikbril haha!

 

 

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

7 reacties

Marieke -

Haha dat blind wijnproeven ga ik zeker eens proberen! En ik vind dat je, met als dat succes, zelf ook wel een nespresso machine aan mag schaffen! Echt de moeite waard!

Laura -

Wat ontzettend leuk die tips! Daar denk je niet zo snel over na:) X Laura

*URL VERWIJDERD*

Maxime -

Leuk stuk! Ik werk als bijbaantje bij Nespresso, leuk om het op een van m’n favo websites terug te zien!

Eline -

Super leerzaam event lijkt me! 🙂

catering Rotterdam -

goed artikel, en leuk dat je daar aan me mocht doen

Jolien -

Ik heb een paar jaar geleden ook eens zo’n geblinddoekte wijnproeverij gedaan. Ik dacht: dat doe ik wel even. Echt niet! Heel bizar, maar ineens zijn je smaakpapillen totaal gedesoriënteerd. Wel een leuk experiment!

Margot -

Wat bijzonder dat een glas zoveel verschil kan maken!

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube