10X meest voorkomende kookfoutjes :-)

Je gebruikt zout in plaats van suiker, je neemt een eetlepel van een kruid wat een theelepel moest zijn, of er komt een zwart gerecht uit de oven wat goudbruin had moeten zijn. Prof of niet, elke kok vergist of verprutst wel eens iets. Alleen een slimme kok is daar op voorbereid. En na vandaag, waak jij in ieder geval voor deze 10 meest voorkomende kookblunders.

Het overkomt ons allemaal!

1. Tijdens het koken vergeten te proeven
Resultaat: het gerecht smaakt anders dan dat de bedoeling was! Proeven zit er bij de profs wellicht ingebakken, toch kan het de beste overkomen om zout te gebruiken in plaats van suiker. Of krijgt ene gerecht een aangebrande smaak door een te hoog vuur. Na elke stap proeven dus! Enne, niet met die lepel waarmee je geproefd hebt weer in het gerecht roeren he?

2. Zonder het recept volledig te lezen, gelijk te starten met bereiden
Resultaat: je komt er halverwege achter dat je een bepaalde pan mist, dat je vlees een halve dag moet marineren of je gerecht drie uur moet sudderen terwijl de visite op de stoep staat. Dus volledig lezen en je ‘mis en place’ (lees: alle benodigdheden voor de start) klaar hebben staan!

3. Lekker eigenwijs vervangingen in het recept aanbrengen
Resultaat: je hebt opeens een minder goed gerezen cake, of een droge rubberen lap in plaats van een lekkere vette cake. Bekijk dus goed het recept en volg het stap voor stap zoals het er staat. En mocht je een aanpassing doen, doe dat dan als proef en niet als de visite al aan tafel zit!

4. Koken in plaats van sudderen, want dan is het sneller klaar
Resultaat: je riblappen zijn klaar om iemand de hersens mee in te gooien. Niet meer doen dus! Sudderen is echt: vuur omlaag, en een paar uur op de kookwekker!

5. Overhitte chocolade
Resultaat: In plaats van een gladde, romige, luxe consistentie is je chocolade korrelig, gescheiden, of verschroeid. De beste manier om chocolade te smelten is langzaam en zacht verwarmen en haal de pan van het vuur voordat het volledig gesmolten! Dan gelijk goed roeren voor tot een gladde massa. Ook bij het gebruik van de magnetron voorzichtig te werk gaan: stop om de 20 tot 30 seconden om te roeren.

6. Bakken met te zacht geworden boter
Resultaat: je koekjesdeeg zal meer als beslag eruit zien, verspreiden op de bakplaat en dus platte koekjes in plaats van de originele vorm. Je kunt het best de boter op kamertemperatuur laten komen en dan gebruiken.

7. Overhitting van zuivelproducten
Resultaat: het schiet in de schift en er drijven korreltjes zuivel in je beslag in plaats van een glad mengsel!

8. Je kent je oven nog niet zo goed.
Resultaat: Eten kookt te snel, te langzaam of onregelmatig. Lees dus goed de instructies van de oven zodat je weet welke stand voor de oven is en met welke stand je de grill gebruikt. Leer daarnaast je oven echt kennen: veel ovens verwarmen niet in de hele oven op dezelfde temperatuur met als resultaat dat het achterste gedeelte van de bakplaat al zwart begint te worden terwijl het voorste gedeelte nog rauw is. Gebruik een thermometer om verschillende plekken te meten en draai uw bakplaat tijdens het bakken.

9. Een te volle pan
Resultaat: zachte, zompige stukken vlees die niet bruin worden. Eten koken haalt het vocht eruit, dus geef het de ruimte om de stoom te laten ontsnappen. Het is verleidelijk om een ​​pan te vol te laden als je haast hebt. Maar de bruine, knapperige stukjes zijn van cruciaal belang voor de smaak!

10. Je snijdt vlees met de draad mee, in plaats van tegen de draad in
Resultaat: taai vlees! Bij het snijden van vlees moet je echt goed naar het vlees kijken om te zien welke richting de draden oftewel de spiervezels gaan. Snijd dus tegen deze lijnen in. Dit is vooral belangrijk met dikkere sneden zoals bij een steak of biefstuk, waarin de spiervezels heel duidelijk zijn!

Met de draad mee snijden is een minder goed plan.

Nou foodlovers, dit scheelt toch weer zo’n 10 frustrerende momenten in de keuken, toch?

PRAAT MEE MET ONS EN ANDERE FOODLOVERS, DEEL JE FOODMENING OF RECEPT HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP TWITTER! @chickslovefood

 

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

1 reactie

Jolanda -

Dat van dat vlees snijden wist ik niet….mazzel gehad dat het altijd goed is gegaan denk ik!

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube